.

«Κρυογονική αποθήκευση ενέργειας» υπόσχεται λύση στα προβλήματα των ΑΠΕ

Μια πειραματική εγκατάσταση που κατασκευάζεται στο Μάντσεστερ της Βρετανίας ίσως δίνει τη λύση για την αποθήκευση της πολύτιμης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές: η κρυογονική μονάδα αποθηκεύει ενέργεια παγώνοντας τον αέρα μέχρι να υγροποιηθεί.

Το εμπόδιο
Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στη χρήση των ΑΠΕ είναι ότι οι μονάδες ηλιακής και αιολικής ενέργειας λειτουργούν μόνο όταν έχει ήλιο ή φυσάει -το υπόλοιπο διάστημα, οι ανάγκες πρέπει αναγκαστικά να καλύπτονται από μονάδες ορυκτών καυσίμων.

Όμως η ανάγκη για χρήση ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να περιοριστεί δραστικά αν υπήρχε τρόπος αποθήκευσης της πλεονάζουσας ανανεώσιμης ενέργειας. Μια ιδέα είναι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες όμως έχουν σχετικά μικρή χωρητικότητα και δυσανάλογα μεγάλο κόστος.

Μια άλλη ιδέα που εφαρμόζεται στην πράξη είναι η χρήση της πλεονάζουσας ενέργειας για την άντληση νερού σε ταμιευτήρες υδροηλεκτρικών μονάδων. Όταν το δίκτυο χρειάζεται την αποθηκευμένη ενέργεια, το νερό αφήνεται να κυλήσει σε γεννήτριες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η αποθήκευση της ενέργειας σε ταμιευτήρες νερού δεν είναι εφικτή παντού.

Είναι η λύση;

Η κρυογονική αποθήκευση θα μπορούσε να δώσει λύση, λέει η βρετανική Highview Power Storage. H εταιρεία ετοιμάζεται να εγκαινιάσει στο Μάντσεστερ μια μονάδα των 5 MW, η οποία αποθηκεύει αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες 5.000 νοικοκυριών για τρεις ώρες.

Τις ώρες χαμηλής ζήτησης, όταν το ρεύμα είναι φθηνό, ο βιομηχανικός υγροποιητής της εγκατάστασης χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να υγροποιήσει τον ατμοσφαιρικό αέρα στους -190 βαθμούς. Ο υγρός αέρας διοχετεύεται στη συνέχεια σε μεγάλες μονωμένες δεξαμενές, οι οποίες παίζουν το ρόλο της αποθήκης ενέργειας.

Για την αποδέσμευση της ενέργειας αυτής, ο υγροποιημένος αέρας θερμαίνεται και ξαναγίνεται αέριος, με τον όγκο του να αυξάνεται κατά 700 φορές. Η απότομη αύξηση της πίεσης λόγω της διόγκωσης του αέρα χρησιμοποιείται τελικά για να κινήσει μια γεννήτρια.

Στην περίπτωση του Μάντσεστερ, η κρυογονική εγκατάσταση θα κατασκευαστεί δίπλα στην παλιά χωματερή του Πίλσγουερθ, από την οποία παράγεται βιοαέριο -ο λόγος είναι ότι η κρυογονική εγκατάσταση μπορεί να αξιοποιήσει την πλεονάζουσα θερμότητα της μονάδας βιοαερίου για να κάνει πιο αποδοτική τη διαδικασία αεριοποίησης του υγρού αέρα. Σύμφωνα με το BBC, το εργοστάσιο του Μάντσεστερ θα είναι, όταν εγκαινιαστεί το επόμενο διάστημα, η μεγαλύτερη μονάδα κρυογονικής αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο.

Μένει να δούμε αν η ιδέα θα αποδειχθεί οικονομικά βιώσιμη για χρήση σε ευρεία κλίμακα. Η Highview Power Storage πάντως αισιοδοξεί: Όπως είπε στο BBC ο Γκάρεθ Μπρετ της εταιρείας, «έχουμε ήδη σχεδιάσει μια μονάδα που μπορεί να προσφέρει 200 MW ισχύος και 1.200 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας πόλης για 6 ώρες».

http://www.michanikos-online.gr/news.php?aID=20123

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου