.

Μανώλης Παναγιωτάκης: «Αβυσσάλεα» η διαφορά τιμής προμήθειας της θερμικής μονάδας και πώλησης

«Οι ιδιώτες παραγωγοί φυσικού αερίου ζήτησαν την μείωση των ωρών λειτουργίας των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου»
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στροφή στις ΑΠΕ, στα Βαλκάνια και συμπράξεις με επενδυτές.

Ως επέτειο ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε τον εορτασμό των 60 χρόνων λιγνίτη ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. κ Μανώλης Παναγιωτάκης με ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου σηματοδοτεί σύμφωνα με τον ίδιο τις πολύπλευρες σχέσεις που θέλει να αναπτύξει η επιχείρηση με τους κατοίκους πέρα από τις οικονομικές.

Στη μετάβαση από το ένα εγχώριο καύσιμο στο άλλο που είναι οι ΑΠΕ με ελαχιστοποίηση της εισαγωγής και των εισαγόμενων καυσίμων αναφέρθηκε ο πρόεδρς της ΔΕΗ. « Δεν έχει την πολυτέλεια η Ελλάδα να αυξήσει τις εισαγωγές και να χρησιμοποιεί περισσότερα εισαγόμενα καύσιμα. Αυτοί που βάλουν μονόπλευρα εναντίον του λιγνίτη είναι εκείνοι που προτείνουν εισαγωγές ενέργειας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο», ανέφερε λέγοντας ότι η χώρας μας θα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. όπου θα εναρμονιστούν στις οδηγίες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.
«Για να θωρακιστεί η οικονομία της χώρα μας από τις τιμές του πετρελαίου που επηρεάζουν τις τιμές του αερίου» πρέπει η λιγνιτική παραγωγή να συμμετέχει τουλάχιστον με ποσοστό 35% στη συνολική ηλεκτρική ενέργεια. Στα πλαίσια της απανθρακοποίησης που προωθείται απαιτείται και η υποκατάσταση άλλων μορφών ενέργειας από τον ηλεκτρισμό, συνέχισε ,όπως η αύξηση των ηλεκτρικών μεταφορών, μαζικών και ιδιωτικών που δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν οι ΑΠΕ.

Για τις εκπομπές
«Η επιτροπή ενέργειας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέταξε την χώρας μας σε αυτές που θα λαμβάνουν δωρεάν πιστοποιητικά CO2», όπως και η Euroelctric, η ένωση ευρωπαϊκών ηλεκτρικών εταιριών συμφώνησε ώστε «αν αυξηθούν οι τιμές στις τιμές πιστοποιητικών CO2 οι χώρες με στερεά καύσιμα , όπως η Ελλάδα να αποζημιωθούν ώστε να μην ανέβει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας».
Η ΔΕΗ μπροστά στις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιστορίας της. Υποχρεωμένη να χάσει το 50% των πελατών της και τον ΑΔΜΗΕ ένα σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο, η εταιρία εκμετάλλευσης των γραμμών μεταφοράς . Μας υποχρεώνουν να διαθέτουμε ένα μέρος της παραγωγής μας κάτω από την οριακή τιμή του συστήματος ώστε να αγοράζουν οι ανταγωνιστές μας φτηνότερα από ότι δική μας εμπορία μας και μάλιστα χωρίς περιορισμούς και να την εξάγουν.
Αναφορά έγινε και στον αγώνα της ΔΕΗ «να μην συγκαταλέγονται στα μερίδια της ΔΕΗ οι πελάτες υψηλής τάσης και οι ευάλωτοι πελάτες για λόγους αναπτυξιακούς και για λόγους κοινωνικούς»

Δραστηριότητες της ΔΕΗ
«Προσπαθούμε στρατηγικά να υποκαταστήσουμε τις απώλειες με άλλες δραστηριότητες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και με το αέριο και με επιχείρηση παροχή ενεργειακών υπηρεσιών, με θυγατρικές στο εξωτερικό και με διεκδίκηση έργων στην ηλεκτρική ενέργεια. Επιδιώκουμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος στις ΑΠΕ» ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης λέγοντας ότι παρέλαβαν μια ΔΕΗ με μόλις 3% μερίδιο στις ΑΠΕ. Στόχος τώρα είναι « Η ΔΕΗ να γίνει από τους ηγέτες στις ανανεώσιμες πηγές , από τους Leaders στην εποχή των Βαλκανίων». Λόγος έγινε και για το ρόλο των περιφερειακών γειτονιών με τη ΔΕΗ ισχυρή.

Τι είπε για τη Μελίτη 2 και τους κινέζους επενδυτές
«Στο θέμα των συμπράξεων επιδιώκουμε επιχειρηματικές συνεργασίες , όπως με τους κινέζους για της Μελίτης 2 με λειτουργία ανεξάρτητης εταιρίας στην οποία θα μετέχει η ΔΕΗ, οι ιδιώτες ιδιοκτήτες των ορυχείων κυρίως της Βεύης και ο επενδυτής που θα κάνει τη μονάδα. Συμπράξεις χωρίς επενδύσεις δεν μας ενδιαφέρουν για να διαμερίσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ. Και επειδή ακούγονται πολλά και από υπεύθυνα πολιτικά χείλη αν με το καλό έρθουν οι κινέζοι και επενδύουν στη Μελίτη 2 θα το κάνουν με έλληνες εργολάβους, θα σεβαστούν την ελληνική εργατική νομοθεσία, αυτό δεσμευτήκαμε και η παρουσία της ΔΕΗ θα είναι εγγύηση για αυτό.» Πρόκειται για μα μια επένδυση που θα σέβεται την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον και που θα βοηθήσει στην ευημερία και αύξηση της απασχόλησης συμπλήρωσε. «Στη Μελίτη 2 θα έχουμε το 40%, οι ιδιώτες το 60%.750 εκ θα στοιχίσει σε μας ένα την κάναμε, ίσως λιγότερα στους κινέζους. Θα γίνει αποτίμηση από διεθνή οίκο και θα υπολογιστεί το μερίδιο του καθενός».

Ο λιγνίτης βάλλεται
«Ο λιγνίτης βάλλεται. Οι μονάδες μας δεν λειτουργούν. Έχει μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η λιγνιτική παραγωγή στην Ελλάδα. Πέρυσι 19,5 τεραβατώρες , φέτος κάτω από 16 , λίγο περισσότερο από16 ελπίζουμε ότι θα παράξουμε το 2017» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ στρέφοντας τα βέλη του στο δήμαρχο Πτολεμαΐδας κ. Σάββα Ζαμανίδη που εμποδίζει την κατεδάφιση της ΛΙΠΤΟΛ. «Με τις 16 ή 16,5 τεραβατώρες δεν θα είναι ικανοποιητική η εκμετάλλευση των μονάδων και μειωμένη η λιγνιτική παραγωγή». « Αν αυξηθεί η λιγνιτική παραγωγή καλύτερα να κάνουμε προσλήψεις παρά υπερωρίες» απάντησε ο πρόεδρος στα περί περικοπών.

Αιχμές σε τοπικές άρχοντες
«Όλοι να προστατέψουμε το λιγνίτη. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη στάση τοπικών αρχόντων στην εκμετάλλευση του κύριου πεδίου των λιγνιτικών κοιτασμάτων που είναι στο βιομηχανικό συγκρότημα που έχουμε εγκαταλείψει. Η κατεδάφιση εμποδίζεται αναίτια. Δεν μπορεί να μην μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το καλύτερο κοίτασμα. Αυτό ανεβάζει το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής. Κάνω έκκληση στους παράγοντες να συμπεριφερθούν υπεύθυνα. Εδώ δεν χωράνε παιχνιδάκια ούτε πείσματα».

Για την τηλεθέρμανση και τις τιμές
«Καταφέραμε πέρυσι πήραμε τις 32.000 ώρες λειτουργίας για τον ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου. Η επιτροπή περιβάλλοντος τη Ε.Ε. ζήτησε να μειωθούν οι ώρες στις 17.000 μετά από παρέμβαση των ιδιωτών παραγωγών φυσικού αερίου, οι οποίοι για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα. Εάν δεν υπήρχε αυτή η παρέμβαση, η επιτροπή δεν θα έπαιρνε αυτή την απόφαση».
Αυτή η απόφαση δεν έχει τελεσιδικήσει. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι «Ακόμα και στο σενάριο λιγότερων ωρών θα προσαρμόσουμε το ωράριο των δύο μονάδων τηλεθέρμανσης ως την άνοιξη του 2020, όπου αναμένεται η νέα μονάδα οι μονάδες να είναι διαθέσιμες»
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την τιμή της τηλεθέρμανσης με τους δήμους ανάφερε: «Εκεί που λέμε δώσαμε τα χέρια, μας ξανάρχονται άλλα. Τελευταία φορά μαζευτήκαμε οι τέσσερις ενεργειακοί δήμοι. Δεν θέλω κάποια στιγμή να κάνω περισσότερες ανακοινώσεις. Ποια είναι η τιμή που προμηθεύονται την ενέργεια και σε ποια τιμή διατίθεται στους πολίτες. Η διαφορά είναι αβυσσαλέα . Οι τιμές που τους προτείναμε είναι συμβολικές, είναι κοινωνική προσφορά. Ας μην δηλητηριάζουν την σχέση μας κάποιοι τοπικοί άρχοντες. Είναι άδικο και δεν είναι παραγωγικό.»

Για την επιλογή της Λευκόβρυσης
Επιλέχτηκε ο χώρος , όχι η περιοχή ανέφερε ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης για τη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο κλειστό της Λευκόβρυσης. «Θέλεις ένα χώρο να χωράει 2.000 με 3.000 άτομα. Τέτοιος ο χώρος στην Πτολεμαΐδα δε υπάρχει. Αυτή είναι μια εμβληματική εκδήλωση».
Ιδιαίτερος λόγος έγινε στις περίφημες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως τις ονόμασε ο κ. Παναγιωτάκης που οφείλουν πολλά στη ΔΕΗ.

Ι.Π. από τον Πρωινό Λόγο...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου