.

Νέο χτύπημα των δανειστών - Κέλευσμα SSM στις τράπεζες να μην δανείσουν άλλο την ΔΕΗ

Πόλεμο σε τρία μέτωπα δέχεται η ΔΕΗ καθώς με θεσμικά μέσα οι πιστωτές κορυφώνουν τις πιέσεις για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της Επιχείρησης αλλά και η πώληση του 17% από την ελληνική κυβέρνηση σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές.
Ετσι μετά από την χθεσινή στάση των τεχνικών κλιμακίων που δείχνουν αδιαλλαξία στο να πεσουν κάτω από το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας, που διακινήθηκε στο διασυνδεδεμένο σύστημα, οι δημοπρατούμενες ποσότητες στους ιδιώτες για το 2017  και την έκθεση του S&P, που προειδοποιεί για πρόβλημα ρευστότητας στο δεύτερο εξάμηνο του 2017,το worldenergynews αποκαλύπτει ότι ο SSM έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να μην χρηματοδοτούν με νέα δάνεια την ΔΕΗ.

Ρευστότητα και Υποχρεώσεις

Η κεφαλαιακή διάρθρωση της ΔΕΗ δεν είναι και η χειρότερη δυνατή καθώς η επιχείρηση έχει λάβει ρευστότητα από ποικίλες πηγές,όπως ο ΑΔΜΗΕ,αναμένει το ποσό των 320 εκατ ευρώ από την State Grid of China για το τίμημα του 24% και συνολικά όπως είχε αναφερθεί κατά την αποχώρηση Σκουρλέτη η ρευστότητα που δυνητικά μπορεί να αποκομίσει είναι ύψους 1 δισ.
Παράλληλα ο ίδιος ο προεδρος της κ. Παναγιωτάκης έχει δημοσιοποιήσει τον σχεδιασμό για πώληση χαρτοφυλακιών λιανικής που θα της επιτρέψουν να ανταποκριθεί στον διπλό στόχο:
- Ο πρώτος να ενισχύσει την διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς.
- Ο δεύτερος να ενισχύσει το Ταμείο της.
Αυτό όμως οι Δανειστές δεν το έχουν κάνει δεκτό.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Εμ Παναγιωτάκης την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη,όπου θα παραστούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,ο υπουργός Ενέργειας κ. Γ.Σταθάκης που θα είναι και ο βασικός ομιλητής,κορυφαίοι τραπεζίτες και επχειρηματίες για να μιλήσουν για την ελληνική οικονομία.

Τι επιδιώκουν οι δανειστές
        
Είναι προφανές ότι οι δανειστές με το σύνολο των κινήσεών τους αποσκοπούν στο να αναγκαστεί η ΔΕΗ να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση πουλώντας μονάδες,που βρίσκει αντίθετη την δίοκησή της.
Και κάτα δεύτερον να επιταχύνει η κυβέρνηση την διάθεση του 17%  σε στρατηγικό επενδυτή.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ στο εξάμηνο παρουσίασε μείωση δανείων κατά 150 εκατ τα οποία βρέθηκαν στα 4,741 δισ με συνολικό αναμενόμενο κύκλο εργασιών στα 5,8 δισ φέτος.
Οι ζημιές από την πορεία απελευθέρωσης της αγοράς  με τις δημοπρασίες θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ καθώς μάλιστα οι δανειστές επιμένουν να μην πέσει κάτω απο το 20% της διακινηθείσης ποσότητας ηλεκτρισμού,το ύψος των δημοπρασιών.
Η ελληνική πλευρά πίεσε για το 16% και στην συνέχεια για το 18%.
Κατά τον τρόπο αυτό οι δανειστές τείνουν να εξαντλήσουν την λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ.

Συμπερασματικά αυτό που πρέπει να πει κανείς είναι ότι με επίκεντρο την ΔΕΗ που είναι εξαιρετικά υποτιμημένη σε αξία στα 723 εκατ ευρώ, χαμηλότερα από το 15-20% της λογιστικής της αξίας και με την θυγατρική της ΑΔΜΗΕ να έχει έχει αποτιμηθεί στο 1,3 δισ ασκούνται συντεταγμένες πιέσεις που αποσκοπούν στο να ελέγξουν με χαμηλό κόστος, συμφέροντα προσκείμενα στους πιστωτές την επιχείρηση και τα assets της.
Αν και το κύρος του SSM, αδιαμφισβήτητο ον, μπλοκάρει ενδεχόμενες αναγκαίες χρηματοδοτήσεις. 
Κανείς δεν μπορεί να φαντασθεί τι θα γίνει στην οικονομία αν η ΔΕΗ εισέλθει σε πιστωτική ασφυξία.
Η ίδια η επιχείρηση εξετάζει ακόμα και την έκδοση ομολογιακού, ευκαιρίας δοθείσης, ενώ το ομόλογό της που διαπραγματεύεται λήξης 2019 ανακτά σταδιακά την ονομαστική του αξία,έχοντας όμως ακόμα πολύ υψηλή απόδοση στο 11% ,που δείχνει και την επιφυλακτικότητα της αγοράς.
Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει γρήγορες αποφάσεις και να εκπονήσει ένα αποτελεσματικό και βιώσιμο σχέδιο στρατηγικής για την επιβίωση της Επιχείρησης που για πολλοστή φορά τονίζουμε ότι απουσιάζει επικίνδυνα.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου