.

Επενδυτικό «μπούμ» στην αιολική ενέργεια – Δέκα μεγάλοι όμιλοι ετοιμάζονται να επενδύσουν 1,5 δις. ευρώ την επόμενη τριετία

Αποφάσεις που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες του χρόνου και πέρασαν «στα ψιλά» ανοίγουν το δρόμο για να μπούν σε φάση υλοποίησης, εντός της επόμενης τριετίας, αιολικά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περί τα 1400 MW και συνολικής επενδυτικής δαπάνης περί τα 1,5 δις. ευρώ. Κατά κύριο λόγο τα έργα αυτά ανήκουν στους δέκα «μεγάλους» της αγοράς ή σε σχήματα δορυφορικά και συνεργαζόμενα μαζί τους.
Τα έργα που εκτιμάται βάσιμα από την αγορά ότι θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης το αμέσως επόμενο διάστημα, ανήκουν σε τρείς κατηγορίες: 500 MW που έχουν υποβάλλει φάκελο στον ΛΑΓΗΕ, 400 MW της Νότας Εύβοιας που θα συνδεθούν με το καλώδιο Πολυπόταμος – Νέα Μάκρη και 450 MW παλαιότερα έργα που έχουν εξασφαλίσει σταθερή ταρίφα. Σύνολο περί τα 1400 MW. Ειδικότερα το εναρκτήριο επενδυτικό λάκτισμα έχει δοθεί για:

Πρώτον, τα έργα που «κλείδωσαν» τις τελευταίες ημέρες του 2016 τις ισχύουσες βάσει νόμου τιμές feed in premium (98 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), χωρίς όμως να πρέπει να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς που είναι υποχρεωτικοί από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Πρόκειται:

Είτε για έργα που είχαν ήδη υπογράψει Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ ή τον ΔΕΔΔΗΕ (και είχαν πληρώσει τα σχετικά έξοδα) και κατέθεσαν πλήρη φάκελο για υπογραφή Σύμβασης Αγοραπωλησίας με τον ΛΑΓΗΕ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Είτε για έργα που δεν είχαν προλάβει να κάνουν Σύμβαση με τον ΑΔΜΗΕ ή ΔΕΔΔΗΕ αλλά παρόλα αυτά κατέθεσαν επίσης φάκελο στον ΛΑΓΗΕ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Για τα έργα αυτά, τα οποία αθροίζουν συνολικά περί τα 500 MW, χρειάστηκε να υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος του ΥΠΕΝ στις 30 Δεκεμβρίου με την οποία ορίστηκε ότι θα «κλειδώνουν» το feed in premium αρκεί να έχουν υποβάλλει αίτημα στον ΑΔΜΗΕ ή τον ΔΕΔΔΗΕ και φάκελο στον ΛΑΓΗΕ. Η όλη διαδικασία μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Δεύτερον, τα «ζωντανά» αιολικά έργα, δυναμικότητας περί τα 400 MW, που έχουν άδειες στη Νότια Εύβοια. Οι ιδιοκτήτες των έργων έχουν καταβάλλει τις προβλεπόμενες εγγυητικές επιστολές και θα έπρεπε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2016 να καταβάλλουν και το κόστος που αναλογεί σε κάθε έναν από αυτούς για το καλώδιο Πολυπόταμος – Νέα Μάκρη με το οποίο θα συνδεθούν, ταυτόχρονα με τη σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο με νομοθετική ρύθμιση που έφερε το ΥΠΕΝ στη Βουλή στις 20 Δεκεμβρίου προβλέφθηκε δίμηνη παράταση, κατά την οποία τα έργα αυτά θα «κλειδώσουν» ταυτόχρονα τις τιμές feed in premium που ισχύουν βάσει νόμου (98 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), χωρίς όμως να πρέπει να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς. Ταυτόχρονα ορίστηκαν δόσεις για την αποπληρωμή του κόστους σύνδεσης.

Τρίτον, τα «παλιά» έργα που έχουν υπογράψει Συμβάσεις Αγοραπωλησίας με τον ΛΑΓΗΕ έως 31 Δεκεμβρίου του 2015 και έχουν «κλειδώσει» το ισχύον έως τότε τιμολογιακό καθεστώς feed-in tariff, δηλαδή 105 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μπεί στο σύστημα μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Αυτά τα απολύτως ώριμα από αδειοδοτικής άποψης έργα αθροίζουν δυναμικότητα περίπου 1100 MW. Ωστόσο, όλοι οι παράγοντες της αγοράς με τους οποίους συνομίλησε το energypress, εκτιμούν ότι από αυτή την κατηγορία θα κατασκευαστούν τελικά περίπου 450 MW, εκείνα δηλαδή που έχουν καλά ανεμολογικά χαρακτηριστικά και ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αγοράς, τα περίπου 1400 MW που κατανέμονται στις παραπάνω τρείς κατηγορίες, έχουν όλες τις προϋποθέσεις να κατασκευαστούν πράγματι εντός της επόμενης τριετίας, δημιουργώντας ένα μεγάλο επενδυτικό κύμα που συνολικά θα ξεπεράσει τα 1,5 δις. ευρώ. Παρότι υπάρχουν και μικρές εταιρείες που έχουν τέτοια έργα, κατά κύριο λόγο ανήκουν στους δέκα «μεγάλους» ομίλους της αγοράς ή σε σχήματα δορυφορικά και συνεργαζόμενα μαζί τους. Ο λόγος για τους Ομίλους ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ, PROTERGIA, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ENEL, EDF, IBERDROLA ROKAS, EREN, ΕΛΙΚΑ, RF ENERGY κ.λπ.

Το γεγονός ότι εμπλέκονται οι «μεγάλοι» του κλάδου συνηγορεί στο ότι τα έργα μπορούν πράγματι να γίνουν, ενώ σε όλες τις κατηγορίες οι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να βιαστούν να ηλεκτρίσουν τα έργα τους καθώς έτσι θα έχουν μεγιστοποίηση των κερδών τους. Εκείνοι μεν που έχουν feed in tariff πρέπει να έχουν ηλεκτρίσει μέχρι τον Ιούνιο του 2018, εκείνοι δε που έχουν feed in premium δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν μια αλλαγή προς τα κάτω της «διαφορικής προσαύξησης».

Σε κάθε περίπτωση, μια τόσο μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο, πέραν της άμεσης και έμμεσης ωφέλειας στην οικονομία, είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμη προοπτική για τον ίδιο τον κλάδο, αφού οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα, στο βαθμό που θα είναι ενεργές στην αγορά, να αναπτύξουν νέα έργα πέραν εκείνων που θα κατασκευάζουν.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου