.

Ένωση: Επιτροπή στην ΕΡΤ 2 για την επανάληψη του ντοκυμαντέρ «Ο ασκός του Αιόλου»

Προς, ΕΡΤ 3.

Κύριε Διευθυντά,
Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε ως Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ
« Η ΕΝΩΣΗ », τα θερμά μας συγχαρητήρια, για το ντοκιματέρ που προβάλλατε στο κανάλι σας «Ο ασκός του Αιόλου», όπου παρουσιάσατε την πραγματική διάσταση για την λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον.

Κύριε Διευθυντά,
Είμαστε εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση κολοσσός, η οποία συμβάλει τα μέγιστα στην Εθνική Οικονομία.
Επιχείρηση και εργαζόμενοι, δεχόμαστε επίθεση Κύρια από τα ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν να πάρουν το ΦΙΛΕΤΟ που λέγετε παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από λιγνίτη, άρα πρέπει να γίνουμε υπεύθυνοι και αποτελεσματικοί, ώστε να αποτρέψουμε αυτά τα συμφέροντα ως κοινωνία και ως εργαζόμενοι.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η περιοχή μας για περισσότερα από 60 χρόνια προσφέρει το αγαθό που έχει στα σπλάχνα της ( τον Μαύρο Χρυσό) τον Λιγνίτη, για την ανάπτυξη της χώρας μας, την στήριξη της Εθνικής οικονομίας, την Ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια της Πατρίδας μας.
Μερικοί που εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα, μιλάνε για την μεταλιγνιτική περίοδο και μάλιστα διοργανώνουν ημερίδες, για να πείσουν τους πολίτες αλλά και τους θεσμούς ότι θα πρέπει να στραφούμε σε άλλες πηγές ενέργειας.
Εμείς όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτές τις θέσεις.
Υπάρχουν μελέτες οι οποίες αποδικνείουν ότι, όχι μόνο δεν ξεκίνησε η μεταλιγνιτική περίοδος, αλλά η διάρκεια της εκμετάλλευσης του λιγνίτη με σωστή και ορθολογική εξόρυξη μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τον μισό αιώνα.
Εμείς λοιπόν συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον λιγνίτη και να στηρίζουμε και την περιοχή μας.
Τώρα,
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια θεαματική άνοδος της εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος από ανεμογεννήτριες στη χώρα μας.
Ο μεγάλος ρυθμός ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας, συνοδεύτηκε όπως ήταν επόμενο από την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στο περιβάλλον.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αποδοχή ή μη της αιολικής ενέργειας από τις τοπικές κοινωνίες, προϋποθέτει την αντικειμενική τους πληροφόρηση για τα οφέλη και τις επιπτώσεις που αυτή θα μπορούσε να έχει, ως μία ακόμη επέμβαση του ανθρώπου στη φύση.
Δυστυχώς όμως, κάποιοι προσπαθούν να αποκρύψουν τις αρνητικές – βλαπτικές επιπτώσεις που έχει η παραγωγή ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες όπως:
- Προκαλούν προβλήματα θορύβου.
- Δημιουργούν προβλήματα ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών.
-Δημιουργούν αισθητικά προβλήματα και προσβολή του φυσικού τοπίου.
-Έχουν επίδραση στις γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες παρόλο που κάποιοι θέλουν να το περάσουν στα ψηλά για τα δικά τους προφανώς συμφέροντα!!
-Έχουν επιπτώσεις στον πληθυσμό των πουλιών.
Σας αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι, Στην Δανία όπου τα αιολικά πάρκα παράγουν 9% της ηλεκτρικής ενέργειας, οι ανεμογεννήτριες θανατώνουν περίπου 30.000 πτηνά το χρόνο!!
Στις ΗΠΑ, το υπουργείο περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις υπηρεσίες προστασίας της πανίδας, κατέγραψε το 2009 ότι, οι ανεμογεννήτριες θανατώνουν 440.000 πτηνά το χρόνο!!
Σημαντικότατο όμως για την περιοχή μας, που μαστίζετε από πολύ ψηλά ποσοστά ανεργίας (πρωταθλήτρια της χώρας μας) είναι ότι, η παραγωγή ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες δεν προσφέρουν καμία μα καμία θέση ΕΡΓΑΣΙΑΣ!!!!
Γι αυτό λοιπόν, όπως αναφέρουμε παραπάνω για εμάς ο λιγνίτης, επιβάλλετε να είναι το Εθνικό μας καύσιμο και σε αυτόν τον αγώνα δεν σας θέλουμε απέναντι μας.
ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ!!
Θα σας παρακαλούσαμε και αυτό είναι απαίτηση όχι μόνο των εργαζομένων που εκπροσωπούμε, αλλά και της πλειοψηφίας των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, να επαναλάβετε την προβολή του ντοκιματέρ «ο Ασκός του Αιόλου», σε μέρα και ώρα, που θα μπορεί να το παρακολουθήσει, μεγάλος αριθμός εργαζομένων και συμπολιτών μας.
Σας ευχαριστούμε.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου