.

Σήμερα το σχέδιο της διοίκησης για την εξυγίανση της ΔΕΗ - Θα προβλέπει μείωση προσωπικού με υποχρεωτική συνταξιοδότηση

Ο Μανόλης Παναγιωτάκης θα ενημερώσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επόμενη συνεδρίαση. Κίνητρα αποχώρησης ζητεί η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.
Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ για τη μείωση του προσωπικού κατά περίπου 200 άτομα εντός του 2017, αναμένεται να παρουσιάσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση (9 Ιανουαρίου 2017) του διοικητικού συμβουλίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης.
Στόχος, είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος υποχρεωτικής συνταξιοδότησης στο οποίο φαίνεται ότι έχει συμφωνήσει κατ΄ αρχήν η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, υπό την προϋπόθεση ότι οι αποχωρούντες θα λαμβάνουν αποζημίωση λόγω απόλυσης.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Παναγιωτάκη με την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, ετέθη από την πλευρά των συνδικαλιστών αίτημα μικρής αύξησης της αποζημίωσης αυτής, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα «κίνητρο» αποχώρησης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με νόμο του 1957, ο οποίος τροποποιήθηκε για τελευταία φορά το 2003, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, λαμβάνουν αποζημίωση λόγω απόλυσης κατ΄ ανώτατο 15.000 ευρώ, ενώ το ποσό της αποζημίωσης συμψηφίζονταν με το εφάπαξ, αφού ο εργοδότης ήταν ταυτόχρονα και ασφαλιστικός φορέας.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς, το εφάπαξ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ υπολογίζεται μόνο με βάση τις δικές τους εισφορές (και όχι τις εισφορές του εργοδότη) με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί κατά 50%, ενώ καθυστερεί να αποδοθεί κατά τουλάχιστον δυο χρόνια.
Η ΓΕΝΟΠ λοιπόν, ζητεί να μην ισχύει ο συμψηφισμός της αποζημίωσης με το εφάπαξ, ώστε οι εργαζόμενοι που θα οδηγηθούν σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση να λαμβάνουν ένα ποσό που θα τους εξασφαλίσει τη διαβίωση έως το λήψη της πλήρους σύνταξης και του εφάπαξ.
Μάλιστα συνδικαλιστικές πηγές προτείνουν ένα πρόγραμμα «εθελούσιας αποχώρησης» που θα διευκόλυνε την αποχώρηση των εργαζομένων με βάση ηλικιακά κριτήρια όχι μόνο το 2017, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ώστε η ΔΕΗ να έχει περιθώριο να ανανεώσει το προσωπικό της αφού ισχύει ο κανόνας των πέντε αποχωρήσεων για κάθε μια πρόσληψη και σήμερα που έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι συνταξιοδοτήσεις δεν υπάρχει κανένα περιθώριο προσλήψεων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ μέχρι το 2010 το προσωπικό της ΔΕΗ μειωνόταν σταθερά κάθε χρόνο λόγω συνταξιοδοτήσεων, ο ρυθμός αυτός μειώθηκε από το 2013 και μάλιστα εκτιμάται ότι μέσα στο 2016 δεν υπήρξε καμία αποχώρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 2.500 άτομα που βγήκαν στη σύνταξη το 2010 και 1.500 που ακολούθησαν το 2011, τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτούνται κατά μέσον όρο 600 με 700, ενώ το 2015 ο αριθμός έπεσε στα 150 άτομα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς ένα πρόγραμμα αποχωρήσεων, θα συνέφερε πολύ περισσότερο τη ΔΕΗ αφού τα χρήματα που θα δώσει ως αποζημίωση στους αποχωρούντες είναι λιγότερα από όσα θα χρειαστεί να δώσει εάν εφαρμόσει το νόμο περί ομαδικών απολύσεων που σημαίνει ότι κάθε μήνα θα αποχωρούν περίπου 30 άτομα, ο στόχος των 200 θα επιτευχθεί έως το τέλος του 2017 και στο μεσοδιάστημα η ΔΕΗ θα καταβάλει τη μισθοδοσία.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο κ. Παναγιωτάκης αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για τους σχεδιασμούς αυτούς με στόχο οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν σε επόμενη συνεδρίαση και το όποιο πρόγραμμα αποφασιστεί, να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Μάρτιο. ‘
Εν τω μεταξύ στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αναμένεται να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα διακανονισμών των οφειλών προς τη ΔΕΗ με την παροχή σε εκπτώσεων σε όσους προπληρώνουν τους λογαριασμούς ενός έτους, όπως και με τρία επίπεδα διευκολύνσεων σε ότι αφορά τον αριθμό των δόσεων, νάλογα με το προφίλ του καταναλωτή και το ύψος των οφειλών του.
Το τρίτο σημαντικό θέμα του σημερινού διοικητικού συμβουλίου είναι η έγκριση του νέου τιμολογίου που θα παρέχει η ΔΕΗ στη ΛΑΡΚΟ, το οποίο όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News, θα προβλέπει τιμή της τάξης των 40 ευρώ ανά MWh.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το νέο τιμολόγιο της ΛΑΡΚΟ θα τεθεί προς έγκριση και στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

www.worldenegynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου