.

ΔΕΗ: Έρχονται οι Κινέζοι της CMEC για το project του Μελίτη ΙΙ

Στην Πτολεμαΐδα αναμένεται το απόγευμα κλιμάκιο τεχνικών της κινέζικης εταιρίας CMEC, προκειμένου να επισκεφθεί τα ορυχεία και τις εγκαταστάσεις της μονάδας «Μελίτη Ι» στη Φλώρινα.
Η αποστολή των Κινέζων, με επικεφαλής τον διευθυντή ανάπτυξης επιχειρήσεων, Ουάνγκ Τσινγουέι (Wang Jinwei), αποτελείται από επτά στελέχη με εμπειρία στην ανάπτυξη τεχνικών έργων και την κατασκευή ενεργειακών μονάδων, με ειδίκευση στις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων. Τους εκπροσώπους της κινεζικής εταιρείας συνοδεύουν οκτώ υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ, με επικεφαλής τον διευθυντή του γραφείου διοίκησης της ΔΕΗ, Νικόλαο Δουζίνα.
Αποστολή του κλιμακίου είναι να αποτυπώσει με κάθε λεπτομέρεια τις υπάρχουσες υποδομές για την κατασκευή της μονάδας «Μελίτη ΙΙ», να ενημερωθεί και να δει από κοντά τις περιοχές και την κατάσταση των ορυχείων που θα αναλάβουν την τροφοδοσία της νέας μονάδας.

Αύριο, Τρίτη, τα στελέχη της CMEC θα επισκεφθούν τη μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας, όπου ο διευθυντής του Σταθμού, Δημήτριος Παπαβραμίδης, θα τους ξεναγήσει στην πιο καινούργια λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ και θα τους ενημερώσει για τις υποδομές που έχουν προβλεφθεί για την κατασκευή και δεύτερης μονάδας. Θα ακολουθήσει περιήγηση και αποτύπωση της κατάστασης στα ορυχεία που προβλέπεται να τροφοδοτήσουν τη νέα μονάδα, όπως αυτό της Αχλάδας που βρίσκεται σε λειτουργία και ανήκει σε ιδιώτες κι εκείνο της Βεύης που ανήκει κατά 45% στην ΔΕΗ, καθώς και το ορυχείο Κλειδίου, που δεν έχει προχωρήσει η διάνοιξή του.

Σε συνάντηση εργασίας, που θα γίνει την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, ο διευθυντής Στέφανος Παλαβός και το στέλεχος της ΔΕΗ, Χρήστος Κολοβός, θα ενημερώσουν με κάθε λεπτομέρεια την κινεζική αντιπροσωπεία για την υφιστάμενη κατάσταση των ορυχείων, τις διαθέσιμες και εκμεταλλεύσιμες ποσότητες λιγνίτη, τη σχέση εξόρυξης, καθώς και την ποιότητα του ορυκτού καυσίμου. Θα ακολουθήσει η επίσκεψη στο νότιο πεδίο, στο μεγαλύτερο επιφανειακό ορυχείο των Βαλκανίων, καθώς και στον ισχυρότερο ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ, που είναι εκείνος του Αγίου Δημητρίου, ισχύος 1560 MW.

Η επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου στη λιγνιτική λεκάνη της Δυτικής Μακεδονίας θεωρείται καθοριστικής σημασίας, αφού από την έκθεση των συμπερασμάτων που θα συντάξουν οι τεχνικοί της CMEC, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες και το υλικό το οποίο έχει προσκομίσει στο πρόσφατο παρελθόν η ΔΕΗ, θα εξαρτηθούν οι αποφάσεις των Κινέζων.

Ο σχεδιασμός της ΔΕΗ προβλέπει την κατασκευή μονάδας ισχύος 450MW, ύψους 750 εκατ ευρώ, με υψηλό βαθμό απόδοσης 41,5% και λιγνίτη με μεγάλη θερμογόνο δύναμη. Στο κοινοπρακτικό σχήμα προβλέπεται να συμμετάσχουν η CMEC, η ΔΕΗ και ιδιώτες, που διαθέτουν ορισμένα ορυχεία στην περιοχή της Φλώρινας. Το ύψος του ποσοστό συμμετοχής του εκάστοτε εταίρου, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου Μανώλη Παναγιωτάκη, θα αποτιμηθεί από διεθνή οίκο αξιολόγησης.

Πηγη: www.energyworld.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου