.

Εξόφλησε έγκαιρα η ΔΕΗ το ομόλογο των 100 Εκατ. Ευρώ

Σε εξόφληση του ομολόγου των 100 εκατ. ευρώ, και το οποίο έληγε την προσεχή Τρίτη, προχώρησε χθες, Παρασκευή, η ΔΕΗ, αποφεύγοντας, έτσι, έναν σοβαρό σκόπελο και έναν επείγοντα κίνδυνο για την οικονομική της βιωσιμότητα.

Εξάλλου, ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, είχε επισημάνει τις υψηλές δανειακές υποχρεώσεις και τις αρνητικές προοπτικές που αυτές συνεπάγονται για τη ΔΕΗ στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Πτολεμαΐδα κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο λιγνιτικό κέντρο της περιοχής: «Τον Φεβρουάριο πρέπει να πληρώσουμε ένα ομόλογο 100 εκατ ευρώ και τον Απρίλιο ένα άλλο ομόλογο 400 εκατ. ευρώ. Αν δεν τα πληρώσουμε - που θα τα πληρώσουμε, αφού τα έχουμε- μας πάνε για χρεοκοπία, όχι μόνο εμάς αλλά και ολόκληρη τη χώρα».
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η ΔΕΗ αντιμετωπίζει και την έρευνα της αρμόδιας Επιτροπής της ΡΑΕ για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην αγορά ηλεκτρισμού και της ενδεχόμενης παράνομης παρακράτησης, εκ μέρους της Επιχείρησης, ποσών που υποχρεούται να αποδώσει στους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ) και τον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ). [Βλ. και σχετικό Σχόλιο energia.gr]
Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ δεν αναμένεται να λάβει άμεσα τα 93 εκατ. ευρώ που υποχρεούται να της καταβάλει ο ΑΔΜΗΕ ως επιστροφή κεφαλαίου στο πλαίσιο της διαδικασίας απόσχισής του από την μητρική εταιρεία. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, ο Υπουργός ΠΕΝ κ. Γιώργος Σταθάκης δεν αναμένεται να δώσει τη σχετική έγκριση πριν τα τέλη Μαρτίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία των 60 ημερών που προβλέπει ο νόμος. 
Και, βέβαια, ταυτόχρονα, η ΔΕΗ αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το οποίο δε φαίνεται να θεραπεύεται επαρκώς από τα διάφορα προγράμματα διευκολύνσεων που έχει κατά καιρούς εφαρμόσει.

energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου