.

Ζητούν άμεση πώληση του 17% της ΔΕΗ με εκχώρηση του μάνατζμεντ οι δανειστές

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ενεργειακής επανάστασης, τόνισε μιλώντας από το βήμα του Athens Energy Forum 2017 ο κ. Γεράσιμος Θωμάς, αναπληρωτής γενικός διευθυντής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ευρώπη ήδη οι ΑΠΕ τείνουν να αποκτήσουν την πρωτοκαθεδρία, καθώς οι στόχοι που έχουν υιοθετηθεί φαίνεται πως επιτυγχάνονται. Την ίδια ώρα οι καταναλωτές μετατρέπονται και σε παραγωγούς και μπορούν να επιλέγουν προμηθευτή, όπως γίνεται και στις τηλεπικοινωνίες.
Φυσικά, σημείωσε, οι αλλαγές που μεταμορφώνουν τον κλάδο ενέργειας δε θα γίνουν εν μια νυκτί, πάντως, από τη μεριά της Κομισιόν, ως προς το προπαρασκευαστικό νομοθετικό έργο, το 90% έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Η συμφωνία του Παρισιού εχει υιοθετηθεί πλέον και θα ισχύσει στο μέλλον ό,τι κι αν γίνει αλλού, καθώς στηρίζεται από όλους, είπε, κάνοντας σαφή νύξη για τον Ντ. Τραμπ ο κ. Θωμάς.

Η σαφής επιλογή μας είναι να επικεντρωθούμε στο όραμα της ενεργειακής ασφάλειας και της απανθρακοποίησης, τόνισε ο κ. Θωμάς. Όμως, συμπλήρωσε, χρειαζόμαστε εταίρους, για τη μεταμόρφωση, γιατί η προσπάθεια αυτή αποτελεί ένα μαραθώνιο στον οποίο πρέπει να τρέξουμε, όχι να περπατήσουμε.

Υπάρχει μπροστά μας μια καθαρή διπλή ευκαιρία, να ρίξουμε τους ρύπους και να αυξήσουμε τις επενδύσεις, συμπλήρωσε ο κ. Θωμάς, για να συνεχίσει λέγοντας ότι χρειάζεται να στραφούμε σταθερά στην εξωστρέφεια, αξιοποιώντας και το καλό παράδειγμα που δίνουν οι ΑΠΕ.

Μεγάλα βήματα έχουν γίνει και στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς, όπως ανέφερε, πέρυσι εξοικονομήθηκαν 16 δισ. ενεργειακών εισαγωγών και μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας η κατανάλωση μειώθηκε κατά μέγεθος περίπου όσο η κατανάλωση του Βελγίου.

Στην παρούσα φάση, όπως ανέλυσε ο κ. Θωμάς, η ΕΕ θέτει 4 προτεραιότητες: ενεργειακή αποδοτικότητα, σχεδιασμός της αγοράς με τρόπο κατάλληλο για τις ΑΠΕ, ανταγωνιστικότητα της λιανικής αγοράς και έξυπνα δίκτυα και, τέλος, διασυνδέσεις.

Οι ελληνικές προοπτικές

«Δε βρίσκω λόγο γιατί να μη γίνει η Ελλάδα ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς, καθώς, όπως είπε, βρίσεται σε καλό αρχικό σημείο.

Εξηγώντας αυτή τη θέση, εξήγησε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα υγιές ενεργειακό μίγμα, στο οποίο το μερίδιο των ΑΠΕ είναι άνω του 15%. Επίσης, η χώρα έχει ήδη πετύχει το 85% του στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ είναι καθοδόν και για την επίτευξη του στόχου για τους ρύπους.

Στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο 11%, έναντι στόχου 10%, την ώρα που σε πολλές περιπτώσεις, όπως π.χ. στην Ισπανία, υπάρχει πρόβλημα.

Παρόλα αυτά, όμως, επεσήμανε ο κ. Θωμάς, η ενέργεια συνεχίζει να αποτελεί αγκάθι στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας της χώρας, κατά τον κ. Θωμά, είναι οι υψηλές τιμές ενέργειας. Για παράδειγμα, βρίσκεται στην 23η θέση της λίστας των κρατών της ΕΕ στα τιμολόγια ηλεκτρισμού και στη 18η θέση στο αέριο. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά, όπως σημείωσε.

Για το λόγο αυτό έχουμε προτείνει, όπως είπε, να γίνει ένας δομικός διάλογος με την Ελλάδα στους παρακάτω άξονες, πρόταση που έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά.

Ο πρώτος άξονας αφορά τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο. Ως προς αυτό, τα πράγματα βαίνουν καλώς, όπως ανέφερε ο κ. Θωμάς, καθώς TAP και IGB είναι έργα προτεραιότητας, ενώ και LNG, POSEIDON και EAST MED χαίρουν στήριξης από την ΕΕ. Επίσης, στον τομέας του ηλεκτρισμού, τα 3 σχέδιοα κοινού ενδιαφέροντος κινούνται επαρκώς.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την εξοικονόμηση και τις ΑΠΕ. Εδώ, σύμφωνα με τον κ. Θωμά, η χώρα βρίσκεται σε καλό σημείο, όμως πρέπει να προχωρήσουν τα δημοπρατηθέντα έργα, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών τραπεζών. Υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια στην εξοικονόμηση, αλλά πρέπει τα κεφάλαια να μεταφραστούν καλύτερα σε επενδύσεις, σημείωσε. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «μιλάμε με όρους δισεκατομμυρίων, όχι εκατομμυρίων ευρώ».

Ο τρίτος άξονας αφορά την εφαρμογή της κοινοτικής πολιτικής, όπου, όπως σημείωσε ο κ. Θωμάς, χρειάζεται να κάτσουμε να δούμε μαζί τη νέα νομοθεσία που είναι απαραίτητη.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου