.

Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: Το Υπουργείο αγνοεί τις προτάσεις μας και στέλνει αυθαίρετα αριθμό φοιτητών

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ, ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΣΤΙΩΝ

– Διοικητικά θέματα και μεταπτυχιακά απασχόλησαν τη Σύνοδο Πρυτάνεων


Περίπου τον διπλάσιο αριθμό εισακτέων από αυτόν που ζητούν σας πανεπιστημιακά ιδρύματα , δίνει στα ΑΕΟ το Υπουργείο Παιδείας κάθε χρόνο, κατάσταση που επηρεάζει και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο πέρυσι εισήχθησαν 700 φοιτητές, ενώ το ίδρυμα ζήτησε περίπου 500! εντωμεταξύ, το ίδρυμα καλείται να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα, αφού χρειάζεται να κάνει «αιματηρή» οικονομία και περικοπές στη θέρμανση και αλλού για να ανταπεξέλθει. Την ίδια ώρα, δεν σιτίζεται όλος ο αριθμός των φοιτητών, ούτε φυσικά υπάρχουν και εστίες, παρά μόνο κάποια λίγα δωμάτια στη Φλώρινα.

Σε αυτό το κλίμα, οι Πρυτάνεις συναντήθηκαν το προηγούμενη Σαββατοκύριακο, συζητώντας μια σειρά θεμάτων που αφορούν διοικητικά θέματα, τα συμβούλια διοίκησης, τα μεταπτυχιακά κ.α. Σε ό,τι αφορά το θέμα της μείωσης του αριθμού των εισακτέων που συζητιέται πανελλαδικά, ο κ. Τουρλιάδης σχολίασε σχετικά μιλώντας στον «Π.Λ.», πως: «Το υπουργείο ζητάει έγκαιρα τον αριθμό των εισακτέων από τα ιδρύματα, αλλά ο αριθμός που τελικά έρχεται είναι μεγαλύτερος από αυτός που εμείς ζητάμε. Μπορεί να έχουμε δώσει 80 φοιτητές για ένα τμήμα και τελικά να έρχονται 120, κάτι που γίνεται συνεχώς. Το Υπουργείο αγνοεί τις προτάσεις μας και στέλνει αυθαίρετα, τον αριθμό φοιτητών που νομίζει».
Αλλαγές στον τρόπο διοίκησης και στα μεταπτυχιακά

Σχολιάζοντας την σύνοδο πρυτάνεων που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Τουρλιδάκης, σημείωσε πως από τα βασικά θέματα ήταν ο νόμος για την ανώτατη παιδεία που προωθεί το υπουργείο παιδείας και συγκεκριμένα η αλλαγή του τρόπου διοίκησης: «προωθείται η κατάργηση των συμβουλίων και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης των περιφερειακών συμβουλίων ανώτατης εκπαίδευσης. Αυτό το περιφερειακό συμβούλιο (ένα ανά περιφέρεια, να έχει εκπροσώπους από ΑΕΙ, ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα και φορείς της κάθε τοπικής κοινωνίας. Το συμβούλιο θα έχει γνωμοδοτικό , αναπτυξιακό, ρόλο κυρίως για το κομμάτι της διαχείρισης των χρηματοδοτήσεων και παρόμοια ζητήματα». Επίσης, δεν θα δημιουργείται εμπλοκή σε ζητήματα όπως την ψήφιση του προϋπολογισμού ή τους υποψηφίους πρυτάνεις, οι οποίοι πρέπει να εγκρίνονται από συμβούλιο.

Για τα μεταπτυχιακά, η νέα πρόταση του υπουργείου, σύμφωνα με τον κ. Τουρλιδάκη, λαμβάνει υπόψη τις ενστάσεις των πρυτάνεων, παρέχοντας ευελιξία στον σχεδιασμό τους. Επίσης, προβλέπονται και περισσότερες υποτροφίες, από τις ίδιες χρηματοδοτήσεις. Ακόμη, θέτονται περιορισμοί στις αμοιβές καθηγητών , καθώς επίσης ενισχύεται η έρευνα.

Το Πανεπιστήμιο λειτουργεί «οριακά»

Εντωμεταξύ, ο κ. Τουρλιδάκης παραδέχεται το ίδρυμα λειτουργεί οριακά, κατορθώνοντας από μικρούς προϋπολογισμούς πέρυσι να κάνει μικρό ταμειακό απόθεμα μέσα από περικοπές στη θέρμανση κ.α. «λειτουργήσαμε με χαμηλότερη χρηματοδότηση, περιορίσαμε στο απόλυτα ελάχιστο θέρμανση και ενοίκια , ωστόσο προβλήματα παραμένουν». Ενδεικτικά, σιτίζεται το 90% του αριθμού των φοιτητών (πέρυσι σιτίζονταν το 70%, αλλά έγινε συμφωνία με τον ανάδοχο και βρέθηκε λύση), ενώ στην Κοζάνη δεν υπάρχουν εστίες , ούτε και προβλέπονται στον σχεδιασμό της Πανεπιστημιούπολης.



Β.Σ. από το Πρωινό Λόγο...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου