.

Η ΔΕΗ στη «μέγκενη» δανειστών και οφειλετών

Με γίγαντα που στηρίζεται σε πήλινα πόδια... μοιάζει η ΔΕΗ, λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται για μείωση της θέσης της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αναφορά του προέδρου της Μανώλη Παναγιωτάκη το περασμένο Σάββατο από την Πτολεμαΐδα «αν δεν πληρώσουμε τις δόσεις των δανείων θα μας χρεοκοπήσουν...» φωτογράφιζε τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται το πάλαι ποτέ ισχυρό κρατικό μονοπώλιο.

Η μεγάλη πηγή της οικονομικής αιμορραγίας της ΔΕΗ είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί, οι οποίοι μαζί με τους διακανονισμούς ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ.
Η εταιρεία έχει ένα βαρύ πρόγραμμα δαπανών μπροστά της. Θα πρέπει να πληρώσει δύο μεγάλες δόσεις δανείων και κοινοπρακτικού ομολόγου. Η μία είναι τον Φεβρουάριο, ύψους 100 εκ. και η δεύτερη είναι τον Απρίλιο ύψους 500 εκ. . Γι' αυτές τις δύο δόσεις ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΔΕΗ περί χρεοκοπίας, θέλοντας να δείξει την κρισιμότητα της κατάστασης.
Παράλληλα η εταιρεία συνεχίζει να πιέζεται από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της. Ο πρόεδρος είπε πως έμφαση δίνεται σε καταναλωτές που χρωστούν έως 1.000 και έως 500 ευρώ επαναλαμβάνοντας τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Ταυτόχρονα έκανε αναφορά και σε μια νέα κατηγορία οφειλετών αυτών με απλήρωτους λογαριασμούς από 500 έως 1.000 ευρώ. Οπως τόνισε, πρόκειται για 250.000 καταναλωτές με συνολικό ύψος χρέους 250 εκατ ευρώ. Σε ερωτήσεις που του έγιναν, στη διάρκεια των δηλώσεών του, για το αν θα ανεβάσει τον αριθμό των διακοπών ηλεκτροδότησης, ο κ. Παναγιωτάκης απάντησε ότι η επιχείρηση προχωρά σε επιλεγμένες αποκοπές με υψηλά χρέη αλλά και σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Σημείωσε ακόμη ότι η εταιρεία δείχνει και τον κοινωνικό της χαρακτήρα όπως έναντι των αγροτών για τους οποίους υπάρχει ανοχή μέχρι να πάρουν τις επιδοτήσεις τους. Ο πρόεδρος της εταιρείας αναφέρθηκε και στο σκέλος των δαπανών της που αφορά το πρόγραμμα επενδύσεων. Ετσι έφερε ως παράδειγμα τα ποσά συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ που έχει διαθέσει με τα περίπου 400 να αφορούν τη νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας.

Πρόσθετο κόστος 35,5 εκατ.

Η ΔΕΗ έχει να μετρά και ένα πρόσθετο κόστος της τάξης των 35,5 εκατ. από την αναγκαστική μετατροπή των μονάδων φυσικού αερίου σε ντίζελ, λόγω της ενεργειακής κρίσης, που ανάγκασε την επιχείρηση για λόγους εξοικονόμησης του πρώτου καυσίμου να προμηθευτεί ποσότητες πετρελαίου.
Η επιχείρηση έχει να λαμβάνει και έσοδα προερχόμενα κυρίως από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και την ιδιωτικοποίησή της. Πιο συγκεκριμένα, αναμένει 320 εκατ. από την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid καθώς και την είσπραξη 93,8 εκατ. μετά φόρων από την απόσχιση του Διαχειριστή. Επιπλέον αλλά 100 εκατ. περιμένει από το Δημόσιο το οποίο θα προκαταβάλει τους φετινούς λογαριασμούς ρεύματος. Τέλος, άλλα 65 με 70 εκατ. απομένουν να εισπράξει από πρόγραμμα διακανονισμών που έχει κάνει η εταιρεία για παλαιότερες οφειλές του Δημοσίου.
Εξάλλου ο κ. Παναγιωτάκης έκανε γνωστό πως έχει σχεδόν εγκριθεί και το κοινοπρακτικό δάνειο των 200 εκατ. από τις τράπεζες.
Πέρα, όμως, από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, η εταιρεία δέχεται και άλλες δύο πιέσεις. Οι θεσμοί φέρονται να ανοίγουν θέμα πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και από την άλλη μεριά η δημόσια επιχείρηση μαζί με τον ΑΔΜΗΕ βρίσκονται στο επίκεντρο μεγάλης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής για χειραγώγηση της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος, όπου η δημόσια επιχείρηση έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Για τον λόγο αυτό κλιμάκια της διεύθυνσης έκαναν την περασμένη εβδομάδα αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις δύο εταιρείες.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Το μπρα ντε φερ με τους θεσμούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές στη διάρκεια των τελευταίων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης φέρονται να έχουν ζητήσει ως εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρα στην περίπτωση που δεν ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού με τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος την πώληση του 40% των μονάδων παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη και νερά.
Κάποιες μάλιστα πληροφορίες θέλουν τους θεσμούς να έχουν εγείρει και αντιρρήσεις στη μεταβίβαση του 17% της εταιρείας από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο, επιδιώκοντας την επίσπευση της πώλησής του.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ από το ΕΘΝΟΣ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου