.

Νομοσχέδιο από το ΥΠΕΝ για την ίδρυση και λειτουργία ενεργειακών συνεταιρισμών σε τοπικό επίπεδο

Στη διαδικασία κατάρτισης του θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση ενεργειακών συνεταιρισμών βρίσκεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, αφού ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο θα έρθει σύντομα στη Βουλή ως νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τους κανόνες ίδρυσης και λειτουργίας των ενεργειακών συνεταιρισμών, με έμφαση στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών, τη δημιουργία συνθηκών απόλυτης διαφάνειας, μέσω αυστηρού θεσμικού πλαισίου, και τη δυνατότητα συμμετοχής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προς τούτο τα στελέχη του ΥΠΕΝ έχοντας ήδη μελετήσει και αξιολογήσει τις αναγνωρισμένες διεθνείς καλές πρακτικές πάνω σε συνεταιριστικά ενεργειακά εγχειρήματα, κινούνται στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου σε συνάρτηση με τις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες. Είναι γνωστό άλλωστε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Βέλγιο, Δανία, κλπ) έχουν ήδη αναγνωρίσει τη σημασία μοντέλων τοπικού ελέγχου του ενεργειακού τομέα, υιοθετώντας επιτυχημένες ανάλογες πρακτικές.

Οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί θα λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο για να παράγουν ενέργεια, είτε από τοπικές ομάδες, είτε με Δήμους ή άλλες μορφές συμπράξεων.

Σύμφωνα με το μοντέλο «ενεργειακής δημοκρατίας» που προωθεί ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο καταναλωτής δεν θα περιορίζεται μόνον στο ρόλο του πελάτη της ενέργειας, αλλά θα μπορεί να είναι και μέτοχος σε επιχειρηματικά σχήματα συνεταιριστικής μορφής, στα οποία η γνώμη του θα ακούγεται, θα ελέγχει τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται, και θα έχει αποφασιστική συμμετοχή στην υλοποίηση έργων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του.

Η κάλυψη αυτών των αναγκών δεν θα έχει κατ’ ανάγκη ως βασική προτεραιότητα το κέρδος. Κι αυτό διασφαλίζεται με το διττό ρόλο που καλείται να παίξει ο καταναλωτής: θα είναι και ο χρήστης της ενέργειας, αλλά και ο διαμορφωτής και ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής και διανομής. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των τιμολογίων ενέργειας, μέσω της αξιοποίησης και εργαλείων της ενεργειακής αγοράς, όπως, για παράδειγμα, ο συμψηφισμός ενέργειας (net metering), ο εικονικός συμψηφισμός ενέργειας (virtual net metering) και οι Έξυπνοι Μετρητές (Smart Meters).

«Ταυτόχρονα, μέσω της δόμησης αυτής της μορφής δημοκρατικού ενεργειακού σχεδιασμού θα εξυπηρετείται και η αλλαγή του ενεργειακού μίγματος της χώρας, καθώς αναμένεται να προωθηθούν σε τοπική κλίμακα ενεργειακά έργα με ήπιες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, όπως οι ΑΠΕ, που κερδίζουν συνεχώς έδαφος» αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του ο κ. Σταθάκης.

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Ενέργειας, ο επανασχεδιασμός της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής επιδιώκει να εγκαινιάσει μία νέα εποχή, που θα λαμβάνει υπόψη τις βασικές ενεργειακές προκλήσεις, (ασφάλεια εφοδιασμού, αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, αντιμετώπιση της διαρκώς εντεινόμενης ενεργειακής φτώχειας, στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών) αλλά παράλληλα θα κινητοποιεί κοινωνικές δυνάμεις για το σχεδιασμό του συνολικού παραγωγικού μοντέλου, δίνοντας, έτσι, «φωνή» στους ίδιους τους καταναλωτές, με απώτερο στόχο τη δημιουργία κοινωνικών συναινέσεων, αλλά και την επίτευξη ωφελειών για τους τελικούς χρήστες της ενέργειας.

«Βάζουμε τα θεμέλια για μια συμμετοχική κοινωνία σε ένα θεμελιώδες ζήτημα, όπως είναι η ενέργεια. Επιδιώκουμε να δώσουμε ουσιαστικό νόημα στη συμμετοχή των κοινωνιών στον αποκεντρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό και κατ’ επέκταση στον εθνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό» καταλήγει ο κ. Σταθάκης

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου