.

Το δημόσιο θα αγοράζει ρεύμα και από ιδιώτες

Ρεύμα από εναλλακτικούς προμηθευτές θα μπορεί να αγοράζει το δημόσιο όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η τροπολογία εντάσσεται στο πλαίσιο του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας και της μείωσης της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ, κάτι που αποτελεί και βασική μνημονιακή υποχρέωση. Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης κατά την εισήγησή του «δεν υπάρχει πλέον μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ, υπάρχουν και ιδιώτες προμηθευτές» ενώ με όσα προβλέπονται το Δημόσιο θα μπορεί να προαγοράζει για ένα έτος το ηλεκτρικό ρεύμα, εκμεταλλευόμενο, έτσι, και τις εκπτώσεις που προσφέρονται.

Ειδικότερα, με την τροπολογία, η οποία συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, με θέμα «Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών, Εθνικό Μητρώο ιδιωτικών φορέων κοινωνικής φροντίδας και άλλες διατάξεις», εισάγονται τρεις αλλαγές:

-Αίρεται το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος προς το Δημόσιο, καθώς τη δυνατότητα αυτή αποκτούν πλέον και οι εναλλακτικοί προμηθευτές.

-Αποσαφηνίζεται η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, είτε πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές, είτε τρέχουσες.

-Παρέχεται το δικαίωμα στο Δημόσιο να προαγοράζει για ένα έτος το ηλεκτρικό ρεύμα, εκμεταλλευόμενο, έτσι, και τις εκπτώσεις που προσφέρονται.

Με τον τρόπο αυτό σταματάει το μονοπώλιο της ΔΕΗ και στο δημόσιο τομέα ενώ παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για τους εναλλακτικούς παρόχους να αυξήσουν το μερίδιο της αγοράς τους το οποίο παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για το άνοιγμα της αγοράς (δημοπρασίες ΝΟΜΕ κλπ).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για τα μερίδια στο τέλος Δεκεμβρίου, η ΔΕΗ κατείχε μερίδιο αγοράς 89,83% (59,67% στην Χαμηλή Τάση, 18,82% στη Μέση και 11,34% στην Υψηλή) με αποτέλεσμα οι ιδιώτες προμηθευτές να μοιράζονται ένα 10%, μερίδιο το οποίο δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μείωση του ποσοστού τη ΔΕΗ στη λιανική κάτω από το 50% μέχρι το 2020.

Και ενώ το μερίδιο αγοράς για τους εναλλακτικούς προμηθευτές είναι περιορισμένο, τα κτίρια του δημοσίου τομέα -περίπου 200.000 κτίρια- μπορούν να αποτελέσουν μια καλή «ένεση» στην πελατειακή τους βάση. Σύμφωνα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), οι ετήσιες ενεργειακές δαπάνες των δημοσίων κτιρίων ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ και με βάσει αυτά τα δεδομένα, αποτελούν μια καλή ευκαιρία για τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

http://www.insider.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου