.

ΥΠΕΝ: Κύρωση της Συμφωνίας για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και μετά από πολυετείς καθυστερήσεις, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει ότι το Σχέδιο Νόμου για την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας, Δημοκρατίας της Αλβανίας, πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών» κατατέθηκε προς ψήφιση, στη Βουλή.

Οι υγρότοποι των Πρεσπών συγκαταλέγονται ανάμεσα στις λίγες περιοχές της Ευρώπης που συνδυάζουν μεγάλη ποικιλία μορφών ζωής, σε περιορισμένη έκταση.

Το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών, η πρώτη διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στα Βαλκάνια, ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2000, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, κατόπιν κοινής Διακήρυξης των Πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έχει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων, μέσω της προώθησης της φιλικής συνεργασίας των τριών χωρών που μοιράζονται τις Πρέσπες.

Η υπό κύρωση Συμφωνία στοχεύει στη διακρατική συνεργασία, στο πλαίσιο του Πάρκου Πρεσπών, ώστε να προωθηθούν κοινές δράσεις που αφορούν τη διατήρηση και προστασία των μοναδικών οικολογικών αξιών της περιοχής, την παρεμπόδιση και ανατροπή των αιτιών της υποβάθμισης των ενδιαιτημάτων, τη διερεύνηση των κατάλληλων διαχειριστικών μεθόδων για την αειφόρο χρήση των υδάτων των λιμνών, με στόχο να γίνει και να παραμείνει το Πάρκο ένα πρότυπο του είδους του, καθώς και σημείο αναφοράς της ειρηνικής συνεργασίας των τριών χωρών.

Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί εγγύηση για τη συνέχιση της απρόσκοπτης συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και ενισχύει τις δυνατότητες εξασφάλισης οικονομικής υποστήριξης, μέσω κοινοτικών προγραμμάτων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου