.

Η λύση που βρέθηκε για την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Π.Ε. Κοζάνης

Λύση στο μεγαλύτερο κομμάτι του προβλήματος που αφορά την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Π.Ε. Κοζάνης, βρέθηκε μετά τη σύσκεψη υπηρεσιακών στελεχών την περασμένη Παρασκευή στην ΖΕΠ. Όπως εξηγεί στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Νίκος Βουχάρας , προϊστάμενος διεύθυνσης Δασικής Γης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις που προέρχονται από εποικισμό, μετά από δέσμευση τόσο του Περιφερειάρχη, όσο και του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δεν θα υπάρξει καμία εμπλοκή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βουχάρας: «Ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι οι εκτάσεις που προέρχονται από τον εποικισμό , κατά τα 2/3 της Π.Ε., εκτάσεις που καλύπτονται από παραχωρήσεις της ελληνικής πολιτείας στους ακτήμονες. Στα προσφυγικά χωριά και σε ντόπια χωριά όπως τη Λευκοπηγή ή την Αγία Παρασκευή Κοζάνης, όπου έγινε αναδασμός . Οικισμοί του 1923. Ο νομός Κοζάνης κατά τα 2-3 σκεπάζεται με εκτάσεις όπου έχουν γίνει τέτοιες γεωργικές παραχωρήσεις σε ακτήμονες. Όλες αυτές οι εκτάσεις , υπήρξε δέσμευση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας και του Περιφερειάρχη πως δεν θα έχει καμία απολύτως εμπλοκή για τον κόσμο».

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μεγάλη επιτυχία, γιατί κατά το 99% λύνεται το πρόβλημα. Ο ίδιος εξήγησε πως » όπου έγιναν γεωργικές αποκαταστάσεις και κάποιος πολίτης έχει τίτλο κυριότητας, δεν θα πάθει τίποτα. Ο κάθε πολίτης πρέπει να μπει και να δει τι συμβαίνει στην περίπτωσή του, μιας και μπορεί να βρίσκεται στην περίπτωση του 1%, ώστε να λυθεί το πρόβλημα χωρίς παράβολο. Παλεύαμε οι διοικητικές πράξεις να ληφθούν υπόψη και αναλαμβάνουν οι δασικές υπηρεσίες να βρεθεί λύση. Δεν θα χρειαστεί να πληρώσει ο κόσμος, με βάση τη δέσμευση για τους κατόχους τίτλου κυριότητας σε εποικιστικές εκτάσεις»», κατέληξε.

Το δεύτερο κομμάτι, αφορά τους υφιστάμενους οικισμούς από το 1923 της Π.Ε. Κοζάνης , οπότε και οφείλει ο καθένας να αποδείξει αν και εφόσον ήταν ή όχι η έκτασή του δασική. Σύμφωνα με τον κ. Βουχάρα, οι δασικές υπηρεσίες θα πρέπει αντίστοιχα να δουν τι χαρακτηρισμό έχει και να καλέσουν τον πολίτη να φέρει τα παραστατικά, για να πιστοποιήσει την κατοχή πριν το 1945.

Οι αναρτήσεις είναι μέχρι την 3η Απριλίου και όπως προτείνει ο κ. Βουχάρας, οι δασικές υπηρεσίες θα πρέπει να δείξουν στον κόσμο πως θα είναι εύκολη αυτή η διαδικασία, προτείνοντας μάλιστα το ενδεχόμενο να γίνει ένα απλό spot δείχνοντας στον κόσμο τι χρειάζεται να κάνει ώστε να δει την ανάρτηση.

Η μη ανάρτηση των δασικών χαρτών ήταν ένα πρόβλημα δεκαετιών και ήταν απαραίτητο να βρεθεί λύση, από κοινού με την οργανωμένη πολιτεία το Εθνικό Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες.

«Δεν αναρτείς μια εργασία όταν βλέπεις ότι υπάρχουν προβλήματα. Πρώτα λύνεις τα προβλήματα και μετά αναρτείς τους δασικούς χάρτες. Δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις ορυχεία δασικές εκτάσεις», λέει τέλος ο κ. Βουχάρας, αποδίδοντας τα εύσημα στον περιφερειάρχη και τον γ.γ. Αποκεντρωμένης για την πρωτοβουλία που πήραν.

Αναδημοσίευση από τον Πρωινό Λόγο

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου