.

Εφοδος από "κομάντος" των Βρυξελλών στα γραφεία ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά

Απροειδοποίητη έφοδο στα γραφεία της ΔΕΗ αλλά και του ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησε χθες πολυμελές κλιμάκιο της Ευρωπαικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κατόπιν καταγγελίας για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού στην αγορά.

Δίχως να έχουν νωρίτερα ενημερωθεί, οι άνθρωποι της ΔΕΗ αντίκρυσαν έκπληκτοι χθες το μεσημέρι μια πολυμελή ομάδα από περίπου 20 στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού των Βρυξελλών να εισβάλουν στα κεντρικά γραφεία της Χαλκοκονδύλη.


Αποστολή τους ήταν σύμφωνα με τις πληροφορίες να συλλέξουν στοιχεία που σχετίζονται με την διαμόρφωση από την ΔΕΗ της χονδρικής τιμής, γνωστής ως Οριακής Τιμής του Συστήματος, και πως αυτή επηρεάζεται από τους λιγνίτες και τα νερά.

Είχε προηγηθεί σχετική καταγγελία, άγνωστη ακόμη από ποιόν, ότι η ΔΕΗ καταχράται της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην ενεργειακή αγορά. Δεν εμπόδισε μάλιστα την έφοδο των ευρωπαίων ελεγκτών το γεγονός ότι χθες είχε συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Ούτε η εισβολή σταμάτησε στην Χαλκοκονδύλη. Συνοδεύτηκε από επίσης αιφνιδιαστική επίσκεψη στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ όπου επίσης περισυνελλέγησαν στοιχεία, δίχως να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα πάντως με πηγές των Βρυξελλών η υπόθεση χαρακτηρίζεται σοβαρή, εξ ου και η αιφνιδιαστική έφοδος στα γραφεία της ΔΕΗ, που επιβεβαιώνεται και από ελληνικής πλευράς, στελέχη της οποίας κάνουν λόγο για ένα διόλου απλό θέμα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο έλεγχος της DG Comp δεν αποκλείεται να διαρκέσει περισσότερο από μια ημέρα.

Το τάιμιγκ της επίσκεψης των στελεχών της Ευρωπαικής Επιτροπής Ανταγωνισμού συμπίπτει με τις νέες πιέσεις των δανειστών για πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και διάθεση του 17% των μετοχών της μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Συμπίπτει όμως επίσης με την αναβίωση ξανά ενός πολέμου για τις τιμές και για το κόστος του ρεύματος. Δεν έχουν περάσει παρά μερικά 24ωρα από το Σάββατο, οπότε και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης κατήγγειλε από την Πτολεμαίδα φαινόμενα χειραγώγησης των τιμών εκ μέρους των ιδιωτών ανταγωνιστών της επιχείρησης, κατά την διάρκεια της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης. Ο ίδιος επίσης τον περασμένο Νοέμβριο, είχε άτυπα κατηγορήσει στις Βρυξέλλες τους ιδιώτες προμηθευτές για χειραγώγηση των τιμών με αφορμή την πρώτη δημοπρασία υποχρεωτικής πώλησης ρεύματος (ΝΟΜΕ).

Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ που τηρεί σιγήν ιχθύος για την έφοδο στα γραφεία της, έχει αρκετά ανοικτά μέτωπα με την DG Comp. Δίχως φυσικά αυτό να σημαίνει ότι η διερεύνησή τους θα απαιτούσε επίσκεψη στην Αθήνα των ευρωπαίων επιθεωρητών, εντούτοις η ΔΕΗ βρίσκεται εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού τόσο για την υπόθεση του λιγνίτη, και εσχάτως για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και το νέο δάνειο που σύναψε με τις τράπεζες.

Στην πρώτη περίπτωση, το Ευρωδικαστήριο απέρριψε τον περασμένο Δεκέμβριο τους λόγους ακύρωσης που προέβαλε η ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας την αρχική θέση της Κομισιόν που μιλούσε για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας στο λιγνίτη, και για καταδίκη της Ελλάδας.

Σαν αποτέλεσμα το υπουργείο Ενέργειας, προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση, εξετάζει την ανάθεση σε ιδιώτες των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων λιγνίτη της Δράμας, της Ελασσόνας, της Βεγόρας, και της Βεύης.

Στην δεύτερη περίπτωση, εκρεμμεί η έγκριση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της συμφωνίας Δημοσίου-τραπεζών για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και την χορήγηση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ. Εκεί που εμπλέκεται η DG Com είναι το γεγονός ότι το Δημόσιο είναι μέτοχος τόσο της ΔΕΗ όσο και των τραπεζών που καλούνται να την χρηματοδοτήσουν, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως, πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσον το δάνειο συνιστά θέμα κρατικής ενίσχυσης, θέμα που χειρίζεται η Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Οικονομικών.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου