.

Πρόσκληση για την τελική φάση των Επιχειρησιακών Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Στην έκδοση της πρόσκλησης για την υποβολή των τελικών Επιχειρησιακών Σχεδίων Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΕΣΣΒΑΑ) προχώρησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης.

Στη Β’ φάση καλούνται να υποβάλλουν τα τελικά τους σχέδια, οι αστικές αρχές των οποίων τα προσχέδια επιλέχθηκαν κατά τη διαδικασία της φάσης Α' - Επιλογής Προσχεδίων ΕΣΣΒΑΑ και συγκεκριμένα: ο Δήμος Γρεβενών, το Εταιρικό Σχήμα ΕΣΣΒΑΑ πόλης Καστοριάς – Δήμος Καστοριάς, ο Δήμος Κοζάνης, ο Δήμος Εορδαίας και ο Δήμος Φλώρινας.
Τα τελικά ΕΣΣΒΑΑ που θα υποβληθούν θα αφορούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό την αποκατάσταση του οικονομικού τους ιστού και τη λειτουργία τους ως μοχλών ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, την αντιστροφή της κοινωνικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ιδίως περιοχών συγκέντρωσης μειονεκτικών κοινωνικών ομάδων, υποβαθμισμένων εμπορικών κέντρων και εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών/ βιοτεχνικών/ επαγγελματικών ζωνών, την άμεση αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης με αναζωογόνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανασυγκρότηση των κοινωνικών υποδομών και την προώθηση της σύνδεσης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο αστικό περιβάλλον.
Η χρηματοδότηση των δράσεων των ΕΣΣΒΑΑ καλύπτεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΕΠ ΠΔΜ) 2014-2020, ενώ μπορεί να προβλεφθεί συμμετοχή από τα Τομεακά ΕΠ 2014-2020, άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα (Horizon 2020, Life+, εθνικά προγράμματα, κλπ.), κρατικές ενισχύσεις, καθώς και με μόχλευση άλλων πόρων (π.χ. ιδιωτικών).
Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη του ΕΠ ΠΔΜ 2014-2020 που διατίθεται για τη χρηματοδότηση των ΕΣΣΒΑΑ ανέρχεται στο ποσό των 41.300.000 € και καλύπτεται από Εθνικούς πόρους (20%) και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (80%), και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων είναι από 15/06/2017 μέχρι 15/07/2017.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου