.

Μπενρουμπή (Protergia): Τα ΝΟΜΕ απέτυχαν, χρειάζεται πώληση μονάδων της ΔΕΗ για να δοθεί λύση

Το αίτημα να διερευνηθεί εις βάθος η πρόσφατη ενεργειακή κρίση που βίωσε η χώρα μας διατύπωσε από το βήμα του συνεδρίου Athens Energy Forum ο πρόεδρος της Protergia, Ντίνος Μπενρουμπή, ώστε να διευκρινιστούν τα αίτια, αλλά και η συμβολή της κάθε τεχνολογίας παραγωγής στην αντιμετώπισή της.
Όπως τόνισε, οι λιγνιτικές μονάδες βοήθησαν, αλλά όχι όσο θεωρείται. Αντίστοιχα, τα νερά δεν μετέχουν πολύ πλέον, ενώ οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βουλγαρία έχουν διακοπεί. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μονάδες με καύσιμο το φυσικό αέριο, τόσο της ΔΕΗ, όσο και των ιδιωτών, από κοινού με τη χρήση πετρελαίου όπου αυτό ήταν εφικτό, έσωσαν την κατάσταση και έκαναν τη διαφορά.

Αναφορικά με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ο κ. Μπενρουμπή σχολίασε ότι απέτυχαν. "Η ΔΕΗ δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόσφατη δημοπρασία στην οποία δεν υπήρξε σωστός επιμερισμός των ποσοτήτων. Αν είναι να χρησιμοποιούνται οι μεγαβατώρες των ΝΟΜΕ για εξαγωγές, τότε ποιο είναι το νόημα;", σχολίασε. Ο πρόεδρος της Protergia είπε επίσης ότι δεν στηρίζει τα ΝΟΜΕ, ούτε τη δημιουργία επιμέρους εταιρειών από τη ΔΕΗ, αλλά είναι υπέρ μιας βαθύτερης λύσης για τη μείωση του μεριδίου της Επιχείρησης. Δήλωσε σχετικά ότι "είναι ευκαιρία να βελτιώσει τα οικονομικά της η ΔΕΗ με πωλήσεις μονάδων".

Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι σχετικά με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ο πρόεδρος, κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, απέκλεισε το ενδεχόμενο μιλώντας σήμερα στα πλαίσια εκδήλωσης κοπής της πίτας. Όπως εξήγησε, η σημερινή τους αξία είναι πολύ χαμηλή και δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο.

Τέλος, ο κ. Μπενρουμπή ανέφερε ότι θέλει μια εύρωστη ΔΕΗ, καθώς είναι απαραίτητη για την εγχώρια αγορά και χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου για τις χρεώσεις ΑΠΕ που επωμίζονται οι παραγωγοί και θα φτάσουν τελικά σε ύψος το 1 δις. ευρώ για τη ΔΕΗ αν δεν σταματήσουν.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου