.

Εξι διασυνδέσεις TAP με το εθνικό δίκτυο αερίου - Τι προτείνεται για τη Δυτική Μακεδονία

Τρεις συν τρεις διασυνδέσεις του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) δρομολογούνται, ενώ με δέλεαρ την κοινοτική χρηματοδότηση επιδιώκεται η αναζήτηση κι άλλων επενδυτών για την κατασκευή του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Τα παραπάνω προέκυψαν από τις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς, τον υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Νικολάι Παβλόφ και τους επικεφαλής της κοινοπραξίας TAP Ίαν Μπράντσοου και της BP για το έργο του Νότιου Διαδρόμου Γκόρντον Μπιρέλ και Τζο Μέρφι.

Ο κ. Σταθάκης βρέθηκε στο Μπακού στο πλαίσιο της τρίτης διυπουργικής συνάντησης του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου.

Οι επαφές του Έλληνα υπουργού σε ό,τι αφορά στον αγωγό TAP έβγαλαν ως αποτέλεσμα, πέραν της άμεσης δρομολόγησης των τριών διασυνδέσεών του με το υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, που προβλέπονται χωρίς όμως να κατονομάζονται στη σύμβαση της κοινοπραξίας με τη χώρα μας, τη διερεύνηση κι άλλων τριών.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι τρεις διασυνδέσεις που περιγράφονται στη σύμβαση φιλοξενούσας χώρας με τον TAP θα είναι η Νέα Μεσημβρία στη Θεσσαλονίκη, για την οποία άλλωστε ο ΔΕΣΦΑ έχει προκηρύξει και «διαγωνισμό για την εκπόνηση μελέτης βασικού σχεδιασμού» και πιθανόν η Κομοτηνή και οι Κήποι του Έβρου.
Για τις περιοχές αυτές, λένε οι πληροφορίες του Euro2day.gr, ήδη η κοινοπραξία του TAP βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Διαχειριστή.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η διέλευση του αερίου του Αζερμπαϊτζάν στο ΕΣΦΑ συνδέεται με τις ανάγκες της αγοράς και φυσικά με την εύρεση πελατών.
Στη διάρκεια των χθεσινών συναντήσεων του κ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους του TAP άνοιξε και θέμα διερεύνησης της δυνατότητας διάνοιξης άλλων τριών νέων διασυνδέσεων με το ΕΣΦΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Εκτιμήσεις θέλουν αυτές να είναι δυτικά του νομού Θεσσαλονίκης, δηλαδή στο τμήμα του αγωγού του TAP που περνά τη δυτική Μακεδονία για να καταλήξει στην Αλβανία. Βέβαια, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να γίνει ανάπτυξη του ΕΣΦΑ και προς τις συγκεκριμένες περιοχές.
Συζητήσεις του υπουργού έγιναν κυρίως με τον κ. Σέφκοβιτς και για τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Ως γνωστόν το έργο προωθείται από την Gastrade, ενώ έχουν εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον η ΔΕΠΑ και η αμερικανική Cheniere. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται και στην ενεργότερη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρίας αερίου Bulgargaz. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του έργου, γύρω στα 400 εκατ. ευρώ, απαιτεί πολλά κεφάλαια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε την ένταξη του σταθμού ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης στο τρίτο πακέτο των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε., προκειμένου να λάβει κοινοτική χρηματοδότηση. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα υπάρξει πιο εύκολα προσέλκυση επενδυτών για την κατασκευή του.

Σημειώνεται ότι ο πλωτός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου του ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB), όπου μέσα από αυτόν θα διακινούνται ποσότητες αερίου προς τη Βουλγαρία κι από κει στις γειτονικές της χώρες.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου