.

Τα βαριά χαρτιά ρίχνει στο τραπέζι η ΔΕΗ - Συζητά και την πώληση της υπό κατασκευή μονάδας "Πτολεμαϊδα 5"

Δυο τρία σενάρια με πωλήσεις μονάδων πρόκειται να ετοιμάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ΔΕΗ προκειμένου να έχει έτοιμες τις δικές της προτάσεις όταν η κουβέντα μπει για τα καλά στον αριθμό και το ποιά εργοστάσια θα εκποιήσει.

Αν και τελική ακόμη συμφωνία δεν υπάρχει, ο σχεδιασμός θα γίνει στη λογική ότι θα πουληθεί ένα ποσοστό κάτω ή κοντά στο 40% του λιγντικού της δυναμικού, δίχως ωστόσο να είναι σαφές με βάση ποιά χρονιά αυτό θα υπολογιστεί.
Και αυτό γιατί άλλος έιναι ο αριθμός των μονάδων που θα πρέπει να βγει προς πώληση αν σαν βάση ληφθεί υπόψη η εγκατεστημένη λιγνιτική ισχύς του 2015, διαφορετικός αν υπολογισθεί σύμφωνα με το δυναμικό του 2017, αφού στο μεταξύ έχουν κάποιες αποσυρθεί, και άλλος με βάση το έτος 2020. Ασαφές επίσης είναι το αν στο 40% του λιγνιτικού δυναμικού συνυπολογίζονται μαζί με τα εργοστάσια και τα ορυχεία, όπως επίσης ποιός θα είναι ο ρόλος των προς απόσυρση ως το 2020 μονάδων, όπως το Αμύνταιο 1 και 2.
Είναι πολλά τα ερωτήματα τα οποία και θα βρουν οριστικές απαντήσεις μόνο όταν θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι δανειστές, και ξεκινήσουν και παλι οι συζητήσεις, κάτι που επίσης ουδείς γνωρίζει. 
Σαν αποτέλεσμα τα σενάρια της ΔΕΗ θα κινηθούν λίγο στα "τυφλά", όπως και να έχει όμως θα ετοιμαστούν, προκειμένου η εταιρεία να παρουσιαστεί έτοιμη όταν η συζήτηση μπει για τα καλά σε ονόματα.
Σε αυτό το πλαίσιο ένα από τα σενάρια πθανόν να προβλέπει και την πώληση της Πτολεμαίδας 5, μονάδας που μαζί με την Μελίτη 2 επρόκειτο να αποτελέσουν το βαρύ πυροβολικό της ΔΕΗ για την είσοδό της στην νέα εποχή. 
Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", καταβάλει για την Πτολεμαίδα γύρω στα 500 εκατ. ευρώ. Το σκεπτικό σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ότι οποίος επενδυτής βρεθεί να της δώσει το ποσό αυτό συν προφανώς ένα premium που να αποτιμά την υπεραξία της μονάδας αυτής (διάρκεια λειτουργίας, περιβαλλοντικές προδιαγραφές, κλπ), η ΔΕΗ είναι διατεθειμένη να πουλήσει. 
Αν βρισκόταν ενδιαφερόμενος η ΔΕΗ θα πωλούσε και όχι μόνο θα έβαζε στην τσέπη ένα αξιοσέβαστο ποσό, αλλά και θα ξεμπέρδευε από ένα ακριβό "πονοκέφαλο", σύμφωνα με μια ερμηνεία.
Άλλωστε, τον περασμένο Νοέμβριο στο τελευταίο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης είχε παραδεχθεί ότι θα ήταν προτιμότερο η επιχείρηση να είχε επενδύσει σε μονάδες φυσικού αερίου. 
«Αν με ρωτάτε αυστηρά επιχειρηματικά, δεν είναι καθόλου κερδοφόρο να επιδοτούνται τέτοιες επενδύσεις. Αντί να δώσουμε 1,5 δισ. ευρώ για την Πτολεμαϊδα V θα δίναμε τα μισά λεφτά και θα είχαμε ίση, ίσως και περισσότερη ισχύ και πολύ πιο γρήγορα σε μονάδες φυσικού αερίου", είχε τότε αναφέρει ο Παναγιωτάκης, κάνοντας μνεία στα δωρεάν πιστοποιητικά ρύπων.
Υπό αυτή την έννοια μπορεί μια τέτοια εξέλιξη να ήταν και ευχής έργον για τη ΔΕΗ, αφού η τωρινή της διοίκηση δεν έκρυψε ποτέ ότι ουδέποτε είδε με καλό μάτι το γιγαντιάιο έργο προυπολογισμού 1,5 δις ευρώ. Ανέκαθεν ήταν υπέρ των συμπραξεων με ιδιώτες για νέα έργα, όπως στην περίπτωση της Μελίτη 2, όπου τα χρήματα θα τα βάλουν οι Κινέζοι της CMEC. Βέβαια τώρα και η Μελίτη 2 ή ο Άγιος Δημήτριος 5 μπορεί να πουληθούν μαζί με παλιές, και ένα βήμα πριν την απόσυρση, μονάδων.
Τώρα λιγνιτικά, στο βάθος υδροηλεκτρικά
Είναι σε κάθε περίπτωση σαφές, ότι η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να πουλήσει κάποια από τα λιγοστά της φιλέτα, αφού η πλειονότητα των 14 ενεργών λιγνιτικών της μονάδων βαίνει προς απόσυρση, και άρα χρειάζονται επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων για να αναβαθμισθεί, με άλλα λόγια δεν συγκεντρώνει εμπορικό ενδιαφέρον.
Στην πρώτη κατηγορία, εκτός από τον Αγιο Δημήτριο 5, την υπό κατασκευή Πτολεμαίδα 5, και την άδεια για την Μελίτη 2, ανήκουν επίσης η Μελίτη 1 και η Μεγαλόπολη 4. Ολες οι υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ βρίσκονται κοντά στη “συνταξιοδότηση”, δηλαδή σε διαδικασία απόσυρσης. Στο Αμύνταιο, οι δύο μονάδες συνολικής ισχύος 600 MW έχουν ηλικία περίπου 30 ετών, και έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά καθώς το καύσιμο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πυριτικά που φθείρει τους λέβητες. Στον σταθμό της Καρδιάς (1,2,3,4) συνολικής ισχύος 1.212 MW, τα εργοστάσια πρόκειται ως το 2020 να κλείσουν, προκειμένου να αξιοποιηθεί το κοίτασμα πάνω στο οποίο “κάθονται”, και το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα πλούσιο. Από το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου, τέσσερις από τις πέντε μονάδες του σταθμού, δηλαδή τα 1.220 MW επί ενός συνόλου 1.595 MW προβλέπεται να κλείσουν το 2025. Μόνο μια μονάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί, ο Αγιος Δημήτριος 5, ισχύος 395 MW με διάρκεια ζωής έως το 2040. Οσο για τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, συνολικής ισχύος 500 MW, η διάρκεια ζωής τους φτάνει ως το 2025.
Ακριβώς επειδή είναι ελάχιστες οι σύγχρονες και με χρόνο ζωής μπροστά τους, λιγνιτικές μονάδες, προκειμένου να είναι ελκυστικά τα προς πώληση πακέτα, όταν και όποτε αυτά διαμορφωθούν, ο πωλητής, δηλαδή η ΔΕΗ, θα κληθεί πιθανότατα να τα εμπλουτίσει και με κάποια από τα 16 υδροηλεκτρικά της επιχείρησης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου