.

Σύμβουλο για τον στρατηγικό σχεδιασμό της "επόμενης ημέρας" προσλαμβάνει η ΔΕΗ - Προεξοφλεί την σμίκρυνσή της

Τι σχέση θα έχει η ΔΕΗ του 2022 με την σημερινή ; Καμία απολύτως είναι η απάντηση. Θα είναι μικρότερη σε μέγεθος, τόσο σε πελάτες, όσο όπως όλα δείχνουν και σε μονάδες, αλλά ενδεχομένως και πιο υγιής αν καταφέρει να ελέγξει τα φέσια της, προχωρήσει σε συνεργασίες με ισχυρούς ιδιώτες και ανοιχθεί σε νέους τομείς, όπως το φυσικό αέριο.

Η είδηση είναι ότι δεν τα λέμε εμείς, αλλά ότι αυτό το στίγμα θα μεταφέρει η ίδια η ΔΕΗ μέσα από το "Στρατηγικό Σχέδιο" για την επόμενη ημέρα, το οποίο και πρόκειται να καταρτίσει ο σύμβουλος που πρόκειται σύντομα να προσλάβει.
Αναγνωρίζοντας ότι το μοιραίο είναι αναπόφευκτο, η διοίκηση της ΔΕΗ ετοιμάζεται να προσλάβει σύμβουλο που θα περιγράφει σε ένα πολυετές πλάνο (5 έτη και άνω) τις ευκαιρίες επέκτασης σε νέα προιόντα, καινούργιες υπηρεσίες, αλλά και όλα εκείνα που ακόμη και σήμερα φαντάζουν ταμπού για το στενό της πυρήνα, μέρος των στελεχών και εργαζομένων, αλλά κυρίως για το πολιτικό σύστημα.
Σε μια παραδοχή ότι "το παιχνίδι ανοίγει και καλώς ή κακώς είναι άλλοι που καθορίζουν τους όρους", όπως λένε πηγές της επιχείρησης, το "Στρατηγικό Σχέδιο" για την ΔΕΗ του μέλλοντος, θα περιγράφει μια επιχείρηση όχι μόνο με λιγότερο πελατολόγιο, αλλά και πως ενδεχομένως μπορεί να σταθεί έπειτα από αναγκαστική πώληση μονάδων, δείγμα ότι πολλοί την έχουν πλέον προεξοφλήσει.
Επίσημα η γραμμή άμυνας παραμένει ότι σήμερα η ΔΕΗ παράγει πολύ λιγότερο (μερίδιο 53%) απ’ αυτό που πουλάει (88,5%), άρα αναγκάζεται και αγοράζει για να πουλήσει, και επομένως αν χάσει μονάδες θα διευρυνθεί το κόστος αυτό, απειλώντας την βιωσιμότητά της. Στην πραγματικότητα όμως η εταιρεία έχει επίγνωση ότι οι δανειστές δεν θα παραιτηθούν από την απαίτηση για πώληση μονάδων και ότι τα περιθώρια ελιγμών για να αποφευχθούν ή να καθυστερήσουν είναι πλέον περιορισμένα.
Στην επιχείρηση, όπως φυσικά και στην κυβέρνηση, γνωρίζουν ότι οι πιέσεις αυτές θα επανέλθουν αν όχι το καλοκαίρι (οπότε και η αξιολόγηση της πορείας μείωσης του μεριδίου της με βάση τα ΝΟΜΕ), το αργότερο το φθινόπωρο ή τον Δεκέμβριο. Αρα οι όποιες μάχες, θα είναι μάχες οπισθοφυλακής, προκειμένου να περιορίσουν κατά το δυνατόν την οικονομική ζημιά για το Δημόσιο και την πολιτική ζημιά για την κυβέρνηση.
Το στίγμα αυτό, του πως μια μικρότερη σε όλα τα επίπεδα εταιρεία ηλεκτρισμού μπορεί να πορευθεί στο νέο ενεργειακό τοπίο εκμεταλλευόμενη ευκαιρίες και αξιοποιώντας το ισχυρό της brand name, θα είναι διάχυτο στο στρατηγικό σχέδιο που θα ετοιμάσει ο σύμβουλος.
Τα σενάρια μετάβασης
Το περιέγραψε ακροθιγώς πριν από μια εβδομάδα στη Βουλή ο Μ.Παναγιωτάκης μιλώντας για τα σενάρια της επόμενης ημέρας, η είδηση πέρασε ωστόσο στα ψιλά μπροστά στο θόρυβο ότι η ΔΕΗ σκοπεύει να προσλάβει σύμβουλο που θα την υποβοηθήσει στη διαδικασία είσπραξης και την βελτίωση των επιδόσεων στα ληξιπρόθεσμα.
Το πόσο μαξιμαλιστικοί θα είναι οι στόχοι που θα περιγράφονται στο σχέδιο (είσοδο στο φυσικό αέριο και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επέκταση στο εξωτερικό, κλπ), μένει να φανεί. "Έχουμε ένα ισχυρό brand name, μια ισχυρή παρουσία, και θα αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ενεργειακή ολοκλήρωση και ιδιαίτερα την περιφερειακή αγορά των Βαλκανίων και της Ιταλίας, που μας αφορά", είχε πει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Στην πραγματικότητα, και πολύ πριν επιχείρηση δοκιμαστεί στα Βαλκάνια ή στην ευρύτερη περιοχή, ήδη "δουλεύονται" τα σενάρια μετάβασης από ένα κρατικό ολιγοπώλιο που στέκεται σε πήλινα πόδια, σε μια μικρότερη αλλά πιο υγιή ΔΕΗ.
Στην πράξη το στρατηγικό σχέδιο θα λαμβάνει υπόψιν του αφενός το υποχρεωτικό άνοιγμα της αγοράς, αφετέρου τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας και απλήρωτων λογαριασμών (ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ μαζί με τα ρυθμισμένα χρέη), κι όλα αυτά σε συνδυασμό με τις δαπανηρές επενδύσεις αντικατάστασης μονάδων. Η χαρτογράφηση πιθανού επενδυτικού ενδιαφέροντος για συμπράξεις ακόμη και για πώληση μονάδων επίσης είναι κάτι που σκέφτονται στην ΔΕΗ, και θα αποτυπώνεται με κάποιο τρόπο στο σχέδιο. Ούτως ή άλλως, το σενάριο αυτό μπορεί να μην είναι καθόλου μακριά μετά την πολυεπίπεδη έρευνα που ξεκίνησαν πρόσφατα οι ευρωπαϊκές Αρχές Ανταγωνισμού σε βάρος της επιχείρησης για χειραγώγηση και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Στη ΔΕΗ γνωρίζουν ότι τα συμφέροντα που συναθροίζονται γύρω από την επιχείρηση είναι μεγάλα, και δύσκολα η κυβέρνηση θα πετύχει κάτι περισσότερο από μια χρονική παράταση στην ήδη δρομολογημένη πορεία αποδυνάμωσης της πάλαι ποτέ πανίσχυρης κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού.
Τούτο φυσικά δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε επιτάχυνση προς το αναπόφευκτο δεν θα προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει προσδώσει εμβληματική αξία στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης και στην κατάργηση του νόμου για τη "Μικρή ΔΕΗ". Υπό αυτή την έννοια δεν είναι απόλυτα σίγουρο κατά πόσο το πνεύμα και η κατεύθυνση του στρατηγικού σχεδίου της ΔΕΗ θα ταυτίζονται με τις πολιτικές στοχεύσεις της κυβέρνησης για την επιχείρηση.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου