.

Το σχέδιο της ΔΕΗ για άνοιγμα της αγοράς παρουσιάστηκε στους Θεσμούς

Οι προτάσεις του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ για την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος τέθηκαν την Πέμπτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς από τον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη.


Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ο επικεφαλής της ΔΕΗ παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών τη στρατηγική της επιχείρησης για άνοιγμα της αγοράς με δημιουργία και πώληση θυγατρικών εταιριών στις οποίες θα μεταφερθούν πελάτες της ΔΕΗ.

Το σχέδιο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή (σήμερα επελέγη ο σύμβουλος της διαδικασίας που θα είναι ο οίκος Pricewaterhousecoopers ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η διαδικασία για την επιλογή και νομικού συμβούλου, με στόχο το εγχείρημα να ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο.

Και στο βαθμό που θα στεφθεί με επιτυχία, να ακυρωθεί στην πράξη η αναγκαιότητα για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που είναι το εργαλείο το οποίο έχει επιλεγεί επί του παρόντος για το άνοιγμα της αγοράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εκπρόσωποι των θεσμών άκουσαν «με ενδιαφέρον» το σχέδιο της ΔΕΗ ενώ έθεσαν και εκείνοι από την πλευρά τους την ανάγκη η απελευθέρωση της αγοράς να προχωρήσει με ασφάλεια.

Στο ερώτημα δε γιατί δεν ανοίγει η αγορά, από πλευράς ΔΕΗ παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μεγάλο μέρος των καταναλωτών (οφειλέτες, υψηλή τάση, ειδικά τιμολόγια κ.α.) παραμένουν αναγκαστικά στη ΔΕΗ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Παναγιωτάκης διαβεβαίωσε ότι στόχος και της ΔΕΗ είναι να προχωρήσει η απελευθέρωση καθώς η ανισορροπία ανάμεσα στα μερίδια που έχει η επιχείρηση στην παραγωγή και τη λιανική είναι εις βάρος της.

Τόνισε δε ότι η ΔΕΗ έχει απευθύνει πρόσκληση προς τους ανταγωνιστές της στη λιανική να συνεργαστούν στο σχεδιασμό των θυγατρικών και ότι είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε αυτές ως παθητικός μέτοχος προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά πελατών σε αυτές.

Στη σημερινή συνάντηση δεν συζητήθηκαν θέματα πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή ιδιωτικοποίησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ούτε οι εξελίξεις σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ. Οι συζητήσεις θα επαναληφθούν το επόμενο διήμερο.

in.gr [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου