.

Οι τρεις ισχυροί μνηστήρες λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Έντονο ενδιαφέρον για λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ επιδεικνύουν οι τρεις ισχυρότεροι όμιλοι στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, την ώρα που η κυβέρνηση, ευρισκόμενη υπό την πίεση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση του λιγνίτη, φέρεται να συζητεί με τους δανειστές την πώληση ορισμένων μονάδων.
Οι τρεις όμιλοι που ενδιαφέρονται για το λιγνίτη άσκησαν παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπέρ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην υπόθεση της προσφυγής που είχαν ασκήσει η ΔΕΗ και το Ελληνικό Δημόσιο, ζητώντας να ανατραπεί η απόφαση της Επιτροπής για κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη.

Πρόκειται για τα ΕΛΠΕ (ELPEDISON) και τους ομίλους Μπόμπολα και Μυτιληναίου, που άσκησαν παρέμβαση υπέρ της Κομισιόν και κατά της ΔΕΗ και του Δημοσίου μέσω των εταιρειών Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη, Μυτιληναίος AE, Protergia και Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του sofokleousin και οι τρεις όμιλοι που έχουν ισχυρή παρουσία στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρισμού, πρόκειται να είναι μεταξύ των διεκδικητών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς χωρίς την παραγωγή ισχύος από λιγνίτη, που έχει χαμηλό κόστος, είναι πρακτικά αδύνατο να γίνουν ανταγωνιστικοί προς τη ΔΕΗ στην παραγωγή.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που δημοσιεύθηκε στις 16 Δεκεμβρίου (με αριθμό T‑169/08 RENV) δικαιώνει πλήρως την Κομισιόν και τους τρεις ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους που παρενέβησαν υπέρ της, απορρίπτοντας όλους τους ισχυρισμούς που είχαν προβάλει η ΔΕΗ και το Δημόσιο.

Το δικαστήριο καταλήγει ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί πλήρως η απόφαση της Κομισιόν, που επιβάλλει στο Ελληνικό Δημόσιο να βρει τον τρόπο για να περάσει τουλάχιστον κατά 40% η εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιγνίτη από την ΔΕΗ σε ιδιώτες. Δεδομένου ότι τα περισσότερα σημαντικά κοιτάσματα λιγνίτη αξιοποιούνται σήμερα για την τροφοδοσία μονάδων της ΔΕΗ, η απόφαση οδηγεί και σε μεταβίβαση μονάδων.

Νέα "κόκκινη γραμμή"

Η αναγκαιότητα εφαρμογής αυτής της απόφασης έχει αλλάξει και τη διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών σχετικά με τον φάκελο των ενεργειακών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα «κόκκινη γραμμή» δεν είναι πλέον η μη πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά να αποφευχθεί η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, αφού η μεταβίβαση λιγνιτικών σε ιδιώτες είναι αναπόφευκτη.

Η πρόταση Σταθάκη στους Θεσμούς προβλέπει πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων, οι οποίες θα «σπάσουν» σε τρεις διαφορετικές εταιρείες (συμπτωματικά, τόσοι είναι και οι ενδιαφερόμενοι ιδιωτικοί όμιλοι), ώστε να καλυφθεί η απαίτηση για εκμετάλλευση του 40% των λιγνιτικών αποθεμάτων από ιδιώτες.

Παράλληλα, προβλέπεται και η συνέχιση με εντατικούς ρυθμούς των δημοπρασιών ισχύος ΝΟΜΕ, ώστε να μειωθεί το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην εμπορία ηλεκτρισμού.

Όμως, οι Θεσμοί επιμένουν ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν είναι αποτελεσματικές και ζητούν να ενταχθούν στο «πακέτο» των προς πώληση μονάδων και ορισμένες υδροηλεκτρικές, επαναφέροντας το παλαιότερο σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά αντιτάσσεται.

Πηγή: sofokleousin.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου