.

Ρίκαρντ Σκούφιας: Ο ΤΑΡ ωφελεί την Ελλάδα και αποτελεί οδικό χάρτη μελλοντικών επενδύσεων

Ο Ρίκαρντ Σκούφιας περιέγραψε την κληρονομιά του TAP στο Delphi EconomicForum Ο Ρίκαρντ Σκούφιας, Διευθυντής για την Ελλάδα του Διαδρατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG) παρουσίασε το έργο στο πλαίσιο διεξαγωγής του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Σκούφιας επισήμανε τις φάσεις και την εξέλιξη του έργου έως τώρα, την κληρονομιά του, καθώς και τα σημαντικά οφέλη που έχει για την Ελλάδα, στο παρόν αλλά και το μέλλον. Η συζήτηση ακολούθησε τις εργασίες της δεύτερης ενότητας της τρίτης μέρας του συνεδρίου με τίτλο «Προκλήσεις ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή».

Ερωτώμενος , ο κ. Σκούφιας ανέφερε τη σκληρή συλλογική δουλειά και την απόλυτη εστίαση στο στόχο ως σημεία-κλειδιά για την επιλογή του ΤΑΡ ως της βέλτιστης διαδρομής για το ευρωπαϊκό σκέλος του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Σε συνδυασμό βέβαια με τη σημαντική υποστήριξη από τις ελληνικές αρχές, και την εκτενή  προσπάθεια του ΤΑΡ να επικοινωνήσει και να συμβουλευθεί τις τοπικές κοινωνίες από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκαν στις επηρεαζόμενες κοινότητες περί τις 1.000 ομαδικές συναντήσεις και περισσότερες από 45.000 ατομικές, στις οποίες δόθηκαν στους κατοίκους αναλυτικές πληροφορίες για κάθε στάδιο υλοποίησης του έργου. Και μάλιστα, οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ όχι μόνο εξήγησαν με λεπτομέρειες τα σχετικά με το έργο, αλλά άκουσαν επίσης τις προτάσεις των κατοίκων, και –όπου αυτό κατέστη δυνατόν– τις ενσωμάτωσαν.
Σε ερώτηση σχετικά με τα οφέλη του έργου για την Ελλάδα, ο Ρίκαρντ Σκούφιας τα συνόψισε σε τρεις κατηγορίες:
  • ο TAP ωφελεί τη χώρα, αναβαθμίζοντας το ρόλο της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό και διεθνή ενεργειακό χάρτη και συμβάλλοντας στην εθνική οικονομία:
    • προσφέρει άμεση απασχόληση σε σχεδόν 2.000 άτομα
    • δημιουργεί ακόμη περισσότερες έμμεσες θέσεις εργασίας σε πολλούς κλάδους
    • επενδύει εκατομμύρια στην προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών και
    • συμβάλλει στα φορολογικά έσοδα.
  • ο TAP ωφελεί τις τοπικές κοινότητες, δουλεύοντας σε συνεργασία μαζί τους για την υλοποίηση ενός εθελοντικού προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων ύψους €32 εκατ., το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να εξυπηρετεί τις δικές τους ανάγκες.
  • ο TAP ωφελεί τα άτομα και τις επιχειρήσεις, επιτρέποντας τη μελλοντική πρόσβαση σε φυσικό αέριο με την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών και σημείων διασύνδεσης με το εθνικό σύστημα διανομής.
Ο Διευθυντής του ΤΑΡ για την Ελλάδα σχολίασε ακόμη την κληρονομιά του έργου στη χώρα, χαρακτηρίζοντάς το:
  • οδικό χάρτη για μελλοντικά εγχειρήματα, ο οποίος εμπνέει εμπιστοσύνη σε άλλους ξένους επενδυτές, συμβάλλοντας στο να θεωρούν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, μέσω της επιτυχημένης υλοποίησης ενός τόσο εκτεταμένου και σύνθετου έργου υποδομής·
  • μέσο μεταφοράς τεχνογνωσίας παγκόσμιας κλάσης σε ελληνικές εταιρείες, χάρη στη συνεργασία τους με τον TAP και
  • υποστηρικτή του βασικού στόχου της ενεργειακής διαφοροποίησης και, κατά συνέπεια, έργο που συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, της ευρύτερης περιοχής, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα.
Και μάλιστα, σημείωσε ο Ρίκαρντ Σκούφιας, όλα αυτά επιτεύχθηκαν με τη διεξαγωγή μιας εκ των πιο εκτεταμένων Μελετών Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Έχοντας εξασφαλίσει δίκαιες αποζημιώσεις για όλους τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες και χρήστες γης. Και επαναπροσδιορίζοντας τη διαδικασία υλοποίησης τέτοιων έργων με την έμπρακτη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

www.energyworld.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου