.

Ποια είναι τα πρώτα ευρήματα της έρευνας της DG Comp για την ΔΕΗ - Ψάχνουν στοιχεία για "επιθετική χειραγώγηση τιμής"

Στην καρδιά του τρόπου διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής ρεύματος εστιάζει η έρευνα της DG Comp που ένα μήνα μετά την έφοδο στελεχών της στα γραφεία της ΔΕΗ φαίνεται να φτάνει σε κάποια πρώτα συμπεράσματα.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress" η αλγοριθμική εξίσωση και κατά πόσο την επηρεάζει η χρήση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων προκειμένου να την διαμορφώσει σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα. 
Τα πρώτα ευρήματα της DG Comp οδηγούν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε ενδείξεις απόκλισης της Οριακής Τιμής Συστήματος από το πραγματικό κόστος ενέργειας στη λογική ότι η ΔΕΗ είχε την δυνατότητα να την συμπιέζει, επικαλούμενη τεχνικούς λόγους, που δεν είναι όμως εύκολο ούτε να επαληθευτούν, ούτε και να αμφισβητηθούν. 
Στην Κομισιόν άλλωστε γνωρίζουν ότι είναι έτσι δομημένο το μοντέλο του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού που δίνει την θεωρητική δυνατότητα πίεσης της ΟΤΣ, είτε μέσω υπερδηλώσεων της λιγνιτικής παραγωγής και των υποχρεωτικών υδροηλεκτρικών εγχύσεων ή εναλλακτικά μέσω υποδηλώσεων του φορτίου της επόμενης ημέρας. 
Οι ελεγκτές έχοντας διαπιστώσει από την μέχρι τώρα ανάλυση των στοιχείων πόσο ευάλωτη είναι η αγορά χονδρικής σε καταχρηστικές συμπεριφορές των συμμετεχόντων, προχωρούν πλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην επόμενη φάση. Συγκεκριμένα, αναζητούν στοιχεία προκειμένου να τεκμηριώσουν "επιθετική χειραγώγηση τιμής". Τέτοια ωστόσο δεδομένα δεν φαίνεται να έχουν προκύψει, τουλάχιστον από την μέχρι τώρα έρευνα, όπως λένε άνθρωποι με γνώση της διαδικασίας. 
Ετσι οι έλεγχοι και τα ευρήματα εντοπίζονται προς το παρόν στον τρόπο επηρεασμού του αλγόριθμου επίλυσης της αγοράς, και κατ’ επέκταση στη μορφή των προσφορών. Οπως επίσης και στο κατά πόσο οι στρεβλώσεις, ασυμμετρίες και τα δομικά εμπόδια συνιστούν αδυναμία σε ένα τρίτο εκτός ΔΕΗ, παίκτη, να διαμορφώσει ανταγωνιστικές προσφορές στην ημερήσια αγορά, και να ανακτήσει το πλήρες κόστος του.
Θα πάρει καιρό
Είναι τέτοια η φύση της έρευνας που όπως λένε οι ίδιες πηγές στο "Energypress" θα πάρει καιρό, θεωρώντας εξαιρετικά δύσκολο να έχει παραδοθεί έως το καλοκαίρι ένα προκαταρτικό πόρισμα, παρ’ ότι οι αρχικές πληροφορίες εκεί κατέτειναν. 
Ανθρωποι ωστόσο με γνώση της διαδικασίας εκτιμούν ότι η έρευνα θα τραβήξει σε μάκρος. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα επικρέμαται για καιρό πάνω από την ΔΕΗ ο φόβος επιβολής ενός υψηλού προστίμου, και άρα θα εντείνεται και η πίεση για λήψη δομικών μέτρων και πώληση μονάδων.
Κάποιοι μάλιστα στις Βρυξέλλες φέρονται να συνδέουν το σενάριο πώλησης μονάδων με την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, παρ’ ότι είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο εφόσον τελικά υιοθετηθεί ως λύση αφορά το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, δηλαδή υποχρέωση απέναντι στην Κομισιόν, ενώ το δεύτερο είναι καθαρά δημοσιονομικό μέτρο και εντάσσεται στην λογική μείωσης του χρέους, εξ ου και η εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ.
Τυχόν πάντως επιβολή προστίμου στην ΔΕΗ, δεδομένης της σημερινής της οικονομικής κατάστασης, θα ήταν εξοντωτικό, και προκειμένου να μην πληρωθεί, θα μπορούσε να επιτευχθεί συμβιβασμός με πώληση μονάδων.
Μηδενική πρόοδος
Οσο για το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ούτε και χθες σημειώθηκε κάποια πρόοδος. Την σκυτάλη πήραν τα τεχνικά κλιμάκια που όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις επιχειρούν, μέσω περίτεχνων και αμφίσημων διατυπώσεων, να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις των δύο πλευρών. Στο δια ταύτα, η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη στην άποψη ότι οι στόχοι στους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα για μείωση των ποσοστών της ΔΕΗ δεν επιτυγχάνονται, και συνεπώς πρέπει άμεσα, μετά από τη σχετική αξιολόγηση του Ιουνίου, να δρομολογηθούν τα δομικά μέτρα και συγκεκριμένα η πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.
Στον αντίποδα η κυβέρνηση δια του κ. Σταθάκη εμφανίζεται επίσης ανυποχώρητη στην άποψη ότι τα διαθέσιμα "εργαλεία", δηλαδή οι δημοπρασίες τύπου NOME και – συμπληρωματικά – η πώληση πελατολογίου εκ μέρους της ΔΕΗ, είναι αρκετά για την επίτευξη των στόχων. Και επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να διατυπωθούν αυτή τη στιγμή τα δομικά μέτρα (πώληση μονάδων). 
Αυτή ακριβώς η διάσταση απόψεων είναι που κάνει αρκετούς να εκτιμούν ότι την τελική λύση στο θέμα ΔΕΗ θα την δώσει η απόφαση της DG Comp, όποτε κι αν αυτή εκδοθεί. "Το μεγάλο λάθος που έκανε τόσα χρόνια η ΔΕΗ είναι ότι διατηρούσε επαφές με την DG Energy, και οχι με την DG Comp", όπως λέει με νόημα άνθρωπος που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.
energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου