.

Tα 4 πιθανά σενάρια για την τύχη της ΔΕΗ - Οι σχεδιασμοί για τα υδροηλεκτρικά - Το αντάλλαγμα για το εργασιακό

Ποιές μονάδες μπαίνουν στο τραπέζι
Κλιμακώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Θεσμών και της ελληνικής πλευράς και στην παρούσα φάση τα ενεργειακά έχουν αποκτήσει μεγάλο ειδικό βάρος.
Και αυτό γιατί η κυβέρνηση επέλεξε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες να δεχτεί να βάλει στο τραπέζι αυτά που ζητούν οι πιστωτές για τις πωλήσεις μονάδων με αντάλλαγμα να ελαφρυνθεί το εργασιακό.
Είναι άγνωστο αν αυτό θα έχει αποτέλεσμα καθώς ο Τόμσεν με δηλώσεις του χθες βράδυ 23/3 στην Οξφόρδη επέμεινε στις μεταρρυθμίσεις του εργασιακού.


H μοναχική μάχη Σταθάκη

Ο Γιώργος Σταθάκης πήρε το αεροπλάνο των 13:00 σήμερα Παρασκευή 24/3 για την επιστροφή στην Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός δίνει μόνος του την μάχη με τους πιστωτές με στόχο να περιορίσει το εύρος πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.
Και αυτό γιατί το κύριο βάρος της κυβερνητικής πλευράς πέφτει στους άλλους δύο τομείς, το εργασιακό και το ασφαλιστικό.
Ο ίδιος ο ΥΠΕΝ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να είναι ο υπουργός που θα χρεωθεί ιστορικά την κατάτμηση της ΔΕΗ
Η πώληση μονάδων δείχνει αναπόφευκτη για την ΔΕΗ, καθώς μάλιστα οι θεσμοί επιμένουν, έχοντας καταλήξει ότι αποτελεί την μόνη λύση για να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς στο στόχο περιορισμού του μεριδίου της ΔΕΗ και παράλληλα ενίσχυσης της ίδιας της επιχείρησης από τα τιμήματα των πωλήσεων.

Το κυβερνητικό σχέδιο

Σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο εξετάζονται πολλές λύσεις με βάση την δημιουργία 3 εταιρικών σχημάτων προς πώληση.
Πρόκειται για τις νέες Τρεις Μικρές ΔΕΗ στα πλαίσια του μοντέλου της κυβέρνησης Σαμαρά, σπασμένου στα 3.
Οι μονάδες που έχουν επιλεγεί είναι το Αμύνταιο 1 και 2 από τις λιγνιτικές και το Πουρνάρι 1 και 2 από τις υδροηλεκτρικές.
Επιχειρείται να εξαιρεθούν κατ αρχάς από τις πωλήσεις οι μονάδες φυσικού αερίου, που διαθέτουν την πλέον προηγμένη τεχνολογία.

Που ποντάρει ο ΥΠΕΝ

Ο υπουργός Ενέργειας ποντάρει επίσης στο ότι οι υδροηλεκτρικές μονάδες δεν θα πουληθούν καθώς θα ανατραπεί νομικά μια τέτοια κίνηση.
Σαν βάση του σκεπτικού υιοθετούνται οι αποφάσεις του συμβουλίου Επικρατείας για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.
Είναι άγνωστο όμως πως θα το εκλάβουν οι Θεσμοί που γνωρίζουν άριστα ότι οι μονάδες αυτές είναι, που έχουν το μεγάλο ενδιαφέρον και επενδυτικής πλευράς.
Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το βασικό ενδιαφέρον για τα φιλέτα της ΔΕΗ που εκφράζεται επιτακτικά από την επιμονή των θεσμών κρύβει την επιθυμία των Γερμανών να θέσουν υπό έλεγχό τους βασικά τμήματα της ΔΕΗ.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι θα αποφύγει την πώληση των μονάδων φυσικού αερίου και οι πωλήσεις θα περιοριστούν στις λιγνιτικές.
Σε αυτό βασίζεται άλλωστε και η αφετηρία της υπόθεσης που περιλαμβάνει την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου σε βάρος της Ελλάδας για τους λιγνίτες.

Τι θελουν Μαξίμου και ΔΕΗ

Το Μαξίμου βρίσκεται σε στενή επαφή με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Εμ Παναγιωτάκη , ο οποίος έχει εκπονήσει εναλλακτικά σενάρια ανάλογα με την κατάληξη της διαπραγμάτευσης.
Αν πουληθούν μονάδες η δίοικηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι θα εισπράξει τουλάχιστον 1,5 δις, στοιχείο που θα την ενισχύσει κεφαλαιακά και θα της δώσει την δυνατότητα να ενισχύσει την ρευστότητά της.
Ο κ. Παναγιωτάκης εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να διατηρήσει οπωσδήποτε τις μονάδες του Αγίου Δημητρίου, της Μεγαλόπολης 5 και της Μελίτης 1 και 2,καθώς και τα υδροηλεκτρικά ώστε με την παράλληλη κεφαλαιακή ενίσχυση να εμφανιστεί σημαντικά αναβαθμισμένη στην συνέχεια, διατηρώντας τον ρόλο του Leader στην ελληνική ενεργειακή αγορά.

Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για την τύχη της ΔΕΗ;

Πρώτον να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να εντοπιστούν στα market tests του Οκτωβρίου οι μονάδες, που θα πουληθούν ανάλογα με το ενδιαφέρον των επενδυτών από τους θεσμούς.
-Τέτοιες μονάδες μπορεί να είναι τα φιλέτα: Συγκρότημα Νέστου από τα υδροηλεκτρικά, Μεγαλόπολη -5 ( αν μπει το φυσικό αέριο ),Μελίτη από τις λιγνιτικές .
Αθροιστικά αν οι 3 αυτές μονάδες συμπεριληφθούν σε μια από τις 3 μικρές ΔΕΗ προς πώληση η αξία του εταιρικού ατού σχήματος θα υπερβεί τα 2 δις.
Σε μια τέτοια περίπτωση όμως η ΔΕΗ θα χάσει μονάδες κλειδιά και θα πρέπει να προσέξει πολύ για την ανασυγκρότηση της και την μακροχρόνια επιβίωση της.
Δεύτερον η ΔΕΗ να κρατήσει τις μονάδες που θέλει και να πουλήσει λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές, οπότε τα εσοδά της θα είναι ικανοποιητικά και το δυναμικό της υψηλό για να μπει στη νέα εποχή.
Τρίτον η ΔΕΗ να πουλήσει μόνο λιγνιτικές μονάδες. Σε μια τέτοια περίπτωση το ερώτημα είναι ποιες μονάδες θα δώσει. Αν δηλαδή πουλήσει μονάδες με μικρή υπολειπόμενη ζωή, για τις οποίες οι τιμές θα είναι μικρές ή αν θα την πιέσουν οι Θεσμοί να δώσει τα φιλέτα της όπως η Μελίτη.
Σε κάθε περίπτωση το θετικό για την ΔΕΗ θα είναι να ενισχύσει ουσιαστικά τα κεφαλαιά της από την διαδικασία, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα λύσει το βασικό της πρόβλημα.
Τέταρτον η ΔΕΗ να μην πουλήσει μονάδες από την στιγμή που δεν θα υπάρξει συμφωνία γιατί η κυβερνηση θα επιλέξει να πληρώσει από τα διαθέσιμα της Γενικής Κυβέρνησης τα ομόλογα του Ιουλίου.
Αυτό το σενάριο αν και δεν είναι το πιθανότερο δεν μπορεί να αποκλειστεί γιατί η κυβέρνηση υπολογίζει πολύ σε αλλαγή συνθηκών μετά τις γερμανικές εκλογές καθώς εκτιμά ότι δεν θα είναι ΥΠΟΙΚ Γερμανίας ο Βόλφαγκ Σόιμπλε.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου