.

Τέλος στη καύση Άνθρακα στην ΕΕ μετά το 2020 – Εξαίρεση η Ελλάδα

Οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από κάθε χώρα της ΕΕ εκτός από την Πολωνία και την Ελλάδα θα συνταχθούν με την πρωτοβουλία για την τήρηση των δεσμεύσεων της Συμφωνίας του Παρισιού και τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η συνεργάτης της euractiv.com εφημερίδα The Guardian αναφέρει.

Οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης έχουν προαναγγείλει το τέλος του άνθρακα, με μια υπόσχεσή ιστορικής σημασίας ότι κανένα νέο εργοστάσιο καύσης άνθρακα θα κατασκευαστεί στην ΕΕ μετά το 2020. Η ανακοίνωση έκπληξη έγινε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (5 Απριλίου). Εθνικές εταιρείες ενέργειας από κάθε κράτος της ΕΕ – με εξαίρεση την Πολωνία και την Ελλάδα – έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία, η οποία θα αναθεωρήσει το μέλλον της ενέργειας που παράγεται στην ΕΕ.

Ένα δελτίο τύπου από την Eurelectric, η οποία εκπροσωπεί 3.500 επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, επιβεβαίωσε τη δέσμευση στην συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι και υποσχέθηκε ένα μορατόριουμ για νέες επενδύσεις σε εργοστάσια άνθρακα μετά το 2020. «26 από 28 κράτη-μέλη έχουν δηλώσει ότι δεν θα επενδύσουν σε νέες εγκαταστάσεις άνθρακα μετά το 2020», δήλωσε ο Kristian Ruby, γενικός γραμματέας της Eurelectric. «Η ιστορία θα κρίνει το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα εδώ. Είναι ένα σαφές μήνυμα, σχετίζεται άμεσα με τη συμφωνία του Παρισιού και αφορά τη δέσμευσή μας να παρέχουμε 100% της ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικό άνθρακα μέχρι το 2050.»

Η βιομηχανία άνθρακα παραμένει σκεπτική αναφορικά με την ανακοίνωση των οργανισμών κοινής ωφελείας. Ο Brian Ricketts, γενικός γραμματέας για εμπορίου στη Euracoal, δήλωσε: «Οι ατμομηχανές αντικαταστάθηκαν από κάτι καλύτερο, φθηνότερο και πιο παραγωγικό – τους ηλεκτρικούς κινητήρες και τους κινητήρες ντίζελ. Όταν βλέπουμε ένα νέο σύστημα ενέργειας το οποίο λειτουργεί σε προσιτή τιμή, τότε δεν θα χρειαζόμαστε άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μέχρι τότε, θα εξακολουθούμε να βασιζόμαστε στις συμβατικές πηγές».

Ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαιρέτισε επίσης την είδηση, με την επιφύλαξη ότι θα επιτρέψει τη συνέχιση των νέων επενδύσεων στη βιομηχανία για άλλα τρία χρόνια. «Η συζήτηση για τον άνθρακα έχει τελειώσει» πηγή του κλάδου δήλωσε στην Guardian. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να προσχωρήσουμε στην απεξάρτηση από τον άνθρακα. Αλλά θα ήταν καλό να δούμε μια σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων μονάδων άνθρακα». Στο τέλος, όμως, μόνο η Πολωνία η οποία εξαρτάται από τον άνθρακα για περίπου το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας και την Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να σχεδιάζει νέες μονάδες λιθάνθρακα, φαίνονται να αντιστέκονται στη νέα παγκόσμια τάση.

Η κατασκευή νέων εργοστασίων άνθρακα μειώθηκε σχεδόν κατά δύο τρίτα σε όλο τον κόσμο το 2016, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ να ηγούνται της τάσης. Η κίνηση αυτή είναι επίσης σύμφωνη με την πορεία για την επίτευξη του στόχου περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά 2 ° C. Η Ευρώπη θα πρέπει να καταργήσει σταδιακά όλα τα εργοστάσια άνθρακα μέχρι το 2030 ή αλλιώς «θα υπερβεί κατά πολύ» τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο Παρίσι, υποστηρίζουν οι ειδικοί για το κλίμα.

euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου