.

Γιατί η ΔΕΗ πληρώνει 2.338... αρχαιολόγους

Η απόφαση της υπουργού πολιτισμού που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας για την πρόσληψη 2.338 αρχαιολόγων με έξοδα της ΔΕΗ αποκαλύπτει άγνωστη ... "ομηρία” που εδώ και πολλά χρόνια υφίσταται η ΔΕΚΟ, αλλά και όλες οι εταιρείες που πραγματοποιούν έργα σε χώρους όπου ορίζονται ως αρχαιολογικοί.

Συγκεκριμένα όλες οι εταιρείες δημόσιες ή ιδιωτικές που πραγματοποιούν εργασίες σε χώρους που χαρακτηρίζονται ως αρχαιολογικοί από τις τοπικές εφορίες αρχαιοτήτων, προκειμένου να ξεκινήσουν να εργάζονται θα πρέπει προηγουμένως να αποχαρακτηριστούν. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι θα πρέπει προηγουμένως να πραγματοποιηθούν σωστικές ανασκαφές από συνεργεία εργατών και αρχαιολόγων, που θα πληρωθούν από τον φορέα που θέλει να κάνει το έργο στην περιοχή. Η σχετική υποχρέωση μάλιστα περιλαμβάνεται και στους περιβαλλοντικούς όρους των αδειών που δίνονται.

Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην περίπτωση της ΔΕΗ αλλά και στις κατασκευαστικές εταιρείες που πραγματοποιούν εργασίες για κατασκευές δρόμων, το μετρό κλπ.

Μόνο που στην περίπτωση της ΔΕΗ το πρόβλημα είναι μόνιμο αφού σε αρκετά ορυχεία λιγνίτη όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται, οι τοπικές εφορίες αρχαιοτήτων έχουν κάνει χαρακτηρισμούς περιοχών με αποτέλεσμα η εταιρεία να καλείται να πληρώσει για τους αρχαιολόγους και τους εργάτες των συνεργείων.

Μάλιστα στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί διάφορα τραγελαφικά περιστατικά καθώς με έξοδα της ΔΕΗ βρέθηκαν να προσλαμβάνονται υπάλληλοι στην αρχαιολογία της Πέλλας, ή για εξοπλισμό που δεν σχετίζεται με τις εκσκαφές στα ορυχεία (κάμερες κλπ). Μάλιστα όταν ζητήθηκε από τη ΔΕΗ να αναλάβει τον έλεγχο για τις δαπάνες, τότε προκλήθηκαν νέα προβλήματα καθυστερήσεων.

Σε άλλη περίπτωση όπου έγιναν 2 διαφορετικές ανασκαφές από διαφορετικές αρχαιολογικές υπηρεσίες στη μία το 90% δαπάνης αφορούσε στη μισθοδοσία προσωπικού και το 10% σε εξοπλισμό της εκσκαφής, όταν στην άλλη υπηρεσία το 90% του κόστους αφορούσε στον εξοπλισμό και το 10% στη μισθοδοσία προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ από το 2002 όταν και τέθηκε σε ισχύ η σχετική υποχρέωση έχει διαθέσει προς τις αρχαιολογίες ένα ποσό που κυμαίνεται από 60έως 80 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση Κονιόρδου

Αξίζει να σημειωθεί πάντως σε σχέση με την απόφαση της ΥΠΠΟ, ότι πηγές της εταιρείας εξέφραζαν την απορία τους, αφού η ΔΕΗ εγκρίνει συγκεκριμένα κονδύλια για την αρχαιολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα το ποσά που έχει εγκριθεί, δεν επαρκεί για τις συγκεκριμένες προσλήψεις, καθώς δεν υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι η απόφαση της ΥΠΠΟ αφορά στην προέγκριση ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να προσληφθεί ο μέγιστος αριθμός των υπαλλήλων που προβλέπεται (2338) οι οποίοι στην πραγματικότητα θα απασχοληθούν ανάλογα με τις ανάγκες των εκσκαφών για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Όπως προαναφέρθηκε ανάλογα κονδύλια για την απασχόληση αρχαιολόγων διατίθενται εδώ και πολλά χρόνια ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη αρχαιοτήτων στα ορυχεία του Αμύνταιου, της Μαυροπηγής και της Καρδιάς.

του Χ. Φλουδόπουλου από το capital.gr...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου