.

Απειλή για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στη State Grid η προσφυγή της ΓΕΝΟΠ στο ΕΔΑΔ

Όπως έγινε γνωστό χθες από τη ΓΕΝΟΠ, η ομοσπονδία προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διασφάλιση της ενσωματωμένης περουσίας των εργαζομένων στα πάγια της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο με την προσφυγή στο ΕΔΑΔ, η ΓΕΝΟΠ στρέφεται κατά του Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΔΕΗ ΑΕ , για την απόκτηση συμμετοχής 24% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, χωρίς να γίνεται αναφορά καμία αναφορά στην προσφυγή για την αναγνώριση της ασφαλιστικής περιουσίας. Δηλαδή η προσφυγή στρέφεται ευθέως κατά της πώλησης του μειοψηφικού μεριδίου, που ως γνωστόν έχει καταλήξει στην κινεζική State Grid China Corporation και η οποία θα ολοκληρωθεί και τυπικά μόλις τελειώσουν και οι άλλες δύο διαδικασίες που αφορούν στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ (παραχώρηση του 25% στο Δημόσιο και εισαγωγής το χρηματιστήριο της εταιρείας Συμμετοχών).

Εφόσον δηλαδη γίνει δεκτή η προσφυγή της ΓΕΝΟΠ από το ΕΔΑΔ τότε δημιουργείται μείζον ζήτημα για τη διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ με διατήρηση του ελέγχου του 51% από το Δημόσιο. Μια τέτοια εξέλιξη ουσιαστικά μεταφράζεται σε ενεργοποίηση της ρήτρας για πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ.

Όπως πληφορορείται το Energypress το θέμα έχει επισημανθεί και εσωτερικά εντός της ΓΕΝΟΠ από εκπροσώπους των εργαζομένων, καθώς η ΓΕΝΟΠ ζήτησε να παρασταθούν μαζί της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και άλλοι σύλλογοι και συνδικαλιστικές ενώσεις.

Στους συλλόγους αυτούς προτάθηκε να υπογράψουν πληρεξούσιο ώστε να εκπροσωπηθούν από το δικηγόρο της ΓΕΝΟΠ που θα καταθέσει την προσφυγή στο ΕΔΑΔ.

Όσοι σύλλογοι δέχθηκαν και υπέγραψαν το πληρεξούσιο εξουσιοδότησαν το νομικό εκπρόσωπο της ΓΕΝΟΠ να τους εκπροσωπήσει στην κατάθεση προσφυγής ενώπιον του Ευρωπαϊκόυ Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας για το διαγωνισμό του 24% του ΑΔΜΗΕ που διενέργησε η ΔΕΗ.

Ωστόσο κάποιοι άλλοι σύλλογοι αρνήθηκαν να υπογράψουν επισημαίνοντας ακριβώς ότι υπάρχει κίνδυνος εφόσον γίνει αποδεκτή η προσφυγή τότε να οδηγηθούμε σε πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ, όπως άλλωστε προβλέπεται στο μνημόνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο στην πιθανή αποδοχή της προσφυγής της ΓΕΝΟΠ. Πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και με την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων που εφόσον γίνουν δεκτά από το ΕΔΑΔ μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστέρηση ή πάγωμα της διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ με απρόβλεπτες συνέπειες.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου