.

Να… ξεφουσκώσει τους λογαριασμούς ρεύματος θα επιχειρήσει η ΡΑΕ με εξορθολογισμό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

Το προσεχές διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή θα υποβάλει σχετικές προτάσεις προς το υπουργείο Ενέργειας, με στόχο να περιοριστεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των καταναλωτών από τις έξτρα χρεώσεις

Στο μικροσκόπιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας – ΡΑΕ βρίσκονται οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις των τιμολογίων ηλεκτρισμού με πρώτη απ’ όλες τη χρέωση των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). 

Πρόκειται για τη χρέωση που καλούνται να πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, ώστε να καλύπτονται τα επιπλέον κόστη ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και άλλα επιδοτούμενα τιμολόγια, για πολυτέκνους κ.λπ. 
Οι νέοι λογαριασμοί της ΔΕΗ στους οποίους γίνεται αναλυτική παρουσίαση όλων των χρεώσεων που επιβαρύνουν την τιμή του ρεύματος έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους καταναλωτές, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι οι ίδιοι πληρώνουν τελικώς την κοινωνική πολιτική που ασκείται από τις κυβερνήσεις μέσω των ειδικών τιμολογίων, αλλά και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, στις ίδιες τιμές με την υπόλοιπη χώρα. 
Έτσι ο τρόπος υπολογισμού της επιβάρυνσης των καταναλωτών για τις ΥΚΩ είναι το ένα σκέλος του θέματος το οποίο μελετά η ΡΑΕ, ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο σκέλος που αφορά τον υπολογισμό του συνολικού ύψους των ΥΚΩ που πρέπει να ανακτά η ΔΕΗ σε ετήσια βάση. 

Οι διεκδικήσεις της ΔΕΗ και η αμφισβήτησή τους από τη ΡΑΕ 

Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι για τα έτη 2012 – 2015, της οφείλονται ΥΚΩ ύψους 600 εκατ. ευρώ. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει νόμου, η ΔΕΗ θα πρέπει να ανακτά σε ετήσια βάση τα εν λόγω κόστη κατόπιν απόφασης έγκρισης της ΡΑΕ. 
Ωστόσο σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της επιχείρησης, τα τιμολόγιά της για το 2015 είχαν συμπεριλάβει χρεώσεις ΥΚΩ της τάξης των 625 εκατ. ευρώ για το 2014. 
Το κόστος της ΔΕΗ για την παροχή ΥΚΩ το οποίο έπρεπε να καλυφθεί ήταν 758 εκατ. 
Η ΔΕΗ, δηλαδή, για τις ΥΚΩ του 2014 ανέκτησε 133 εκατ. ευρώ λιγότερα. 
Συνολικά για την περίοδο 2012 - 2015 η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι εισέπραξε 600 εκατ. λιγότερα για τις ΥΚΩ που παρείχε. 
Ωστόσο το ύψος των απαιτήσεων της ΔΕΗ αμφισβητείται καθώς από τον έλεγχο που διενεργεί η ΡΑΕ διαπιστώνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ που κρατάει τον σχετικό λογαριασμό δεν τον έχει αποτυπώσει σωστά. 
Έτσι η Αρχή έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από τη ΔΕΗ τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ και έχει καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους σε αλλεπάλληλες ακροάσεις.   
Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν από τη ΡΑΕ δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από τον Ιούνιο καθώς το όλο θέμα ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος κάτι το οποίο θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση. 
Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ μελετά το ενδεχόμενο η ανάκτηση των όποιων ποσών από τη ΔΕΗ να επιμεριστεί σε ορίζοντα κάποιων ετών για να περιοριστεί η επιβάρυνση για τους καταναλωτές, κατά τα πρότυπα που ακολουθήθηκαν και τα ανακτήσιμα ποσά επενδύσεων παρελθόντων ετών του ΔΕΣΦΑ.

Υπό αναθεώρηση η μεθοδολογία υπολογισμού των ΥΚΩ 

Πέραν αυτού όμως η ΡΑΕ μελετά και την μεθοδολογία υπολογισμού της χρέωσης των ΥΚΩ στους καταναλωτές. 
Η μεθοδολογία αυτή με βάση τον νόμο του 2012 και προβλέπει κλιμακωτή χρέωση της τετραμηνιαίας κατανάλωσης. 
Συγκεκριμένα, για κατανάλωση έως και 1.600 κιλοβατώρες η χρέωση των ΥΚΩ είναι 0,00699 ευρώ η κιλοβατώρα. 
Στην αμέσως επόμενη κλίμακα, 1.601-2.000 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 0,01570 ευρώ η κιλοβατώρα και στην κλίμακα 2.001-3.000 κιλοβατώρες η χρέωση ανεβαίνει στα 0,03987 ευρώ η κιλοβατώρα. 
Στην υψηλή κλίμακα άνω των 3.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο, η χρέωση των ΥΚΩ εκτινάσσεται στα 0,04488 ευρώ η κιλοβατώρα. 
Η μεθοδολογία αυτή που καθιερώθηκε στη λογική της ελάφρυνσης των χαμηλών καταναλώσεων και της εξοικονόμησης, σήμερα επιβαρύνει ανεξέλεγκτα τα νοικοκυριά με αποτέλεσμα τον θόρυβο του τελευταίου διαστήματος και τις διαμαρτυρίες για κρυφές αυξήσεις των τιμολογίων. 
Η ΡΑΕ σχεδιάζει τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος και ετοιμάζει πρόταση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τον εξορθολογισμό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.  

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου