.

Η ψηφιοποίηση στο επίκεντρο του ενεργειακού φόρουμ στις Βρυξέλλες

Οι φορείς χάραξης πολιτικής και εκπρόσωποι της βιομηχανίας την Τρίτη (28 Μαρτίου) ζήτησαν τη μεγαλύτερη επέκταση της της ψηφιοποίησης έτσι ώστε να τηρηθούν οι διατάξεις της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση στην ΕΕ.

Μια έκθεση από τη διεθνή εταιρεία συμβούλων ενέργειας Ecofys, παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανέλυσε το κρυμμένο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, επισημαίνοντας ότι το 30% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ αφορά τη θέρμανση και την ψύξη των κτιρίων. «Η βελτιστοποίηση των τεχνικών συστημάτων των κτιρίων, όχι μόνο κάνει το περιβάλλον του κτιρίου πιο αποτελεσματικό, αλλά και δίνει την ευκαιρία στους κατασκευαστές να κατανοήσουν καλύτερα το περιβάλλον τους», αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση, με τίτλο «Βελτιστοποίηση της ενεργειακής χρήσης των τεχνικών συστημάτων κτιρίων», παρουσιάστηκε την Τρίτη στην 3η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ για την ενέργεια στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ ανακοίνωσε την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση το 2012 και την τροποποίησε το Νοέμβριο του 2016. Η οδηγία εισήγαγε κανόνες, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει το στόχο της αύξησης κατά 20% της ενεργειακής απόδοσης έως το 2020.
Η έκθεση της Ecofys ανέφερε ότι 300.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην Ευρώπη, μέσω της κατασκευής και της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων και υπηρεσιών. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση κατά τη σύνοδο κορυφής συμφώνησαν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση.
Η Monique Goyens, γενική διευθύντρια του BEUC, της οργάνωσης καταναλωτών στην ΕΕ, εξήγησε ότι ένα εμπόδιο το οποίο τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν είναι ότι οι καταναλωτές απλά δεν βλέπουν την αγορά ενέργειας ως ενδιαφέρουσα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν την ενέργεια βαρετή, απλά πρέπει να ανοίγουν και να κλείνουν το διακόπτη». Δήλωσε ότι ενώ θεωρεί τον εαυτό της μια εκπαιδευμένη καταναλώτρια, εξακολουθεί να έχει δυσκολεύεται να καταλάβει όλα τα τμήματα του λογαριασμού του ηλεκτρικού της ρεύματος.
«Δεν δέχομαι τις αναφορές για τους καταναλωτές είναι τεμπέληδες», πρόσθεσε η Goyens. «Το να είσαι ένας καταναλωτής στον 20ο αιώνα είναι τόσο περίπλοκο, διαβάζοντας τις ετικέτες, τις πολιτικές, τις συνθήκες και τους λογαριασμούς της ενέργειας, οι οποίες δεν είναι σαφείς, και φτάνουν μόλις μία φορά το χρόνο σε πολλές χώρες. οι άνθρωποι δεν τους καταλαβαίνουν».
Η Kaja Kallas, Εσθονή ευρωβουλευτής της Ομάδας των Φιλελευθέρων ALDE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι οι καταναλωτές στην Εσθονία έχουν ωφεληθεί από τη  χρήση της των έξυπνων μετρητών, οι οποίοι είναι ηλεκτρονικές συσκευές που καταγράφουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Είπε ότι οι συσκευές έχουν βοηθήσει τους πολίτες να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της κατανάλωσής τους, γεγονός το οποίο έχει μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας.
«Όταν οι τιμές κατεβαίνουν, οι καταναλωτές είναι χαρούμενοι», δήλωσε η Kallas. Προσέθεσε ότι η Κομισιόν «δεν έχει τη φιλοδοξία να επεκτείνει το μέτρω των έξυπνων μετρητών».
«Κάθε παίκτης στην αγορά πρέπει να έχει πρόσβαση στα δεδομένα», πρόσθεσε ο Peter Vermaat, Διευθύνων Σύμβουλος της Enexis. Ο Nikolai Lyngø, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής της εταιρικής στρατηγικής στην Statoil, δήλωσε ότι η αβεβαιότητα μετά το Brexit και την εκλογή του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ενεργειακή στρατηγική. «Χρειαζόμαστε σαφή κατεύθυνση, τη σταθερότητα και προβλεψιμότητα από τους φορείς χάραξης πολιτικής», επέμεινε.

euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου