.

«Ανήσυχη» η αγορά για το νέο Εξοικονομώ

Ανησυχία επικρατεί στην αγορά σχετικά με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην προκήρυξη του προγράμματος Εξοικονομώ II. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ενώ όλα είναι έτοιμα, εκκρεμούν οι τελευταίες εγκρίσεις στα υπουργεία ενώ χρονοτριβή για το πρόγραμμα αποτελεί και η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και θεωρούν ότι το πρόγραμμα θα βγει μετά από κάποιους μήνες.

Η χρονοτριβή αυτή έχει παγώσει την αγορά και τους άμεσα και έμμεσα επαγγελματικούς κλάδους (ενεργειακοί επιθεωρητές, εταιρείες κουφωμάτων, μονώσεων κλπ) οι οποίες ουσιαστικά λαμβάνουν τονωτικές ενέσεις από τα εν λόγω προγράμματα καθώς η κρίση στην κατασκευή έχει «παγώσει» τις οικοδομικές εργασίες και τις ανακαινίσεις.

Σημειώνεται ότι το νέο πρόγραμμα διαφοροποιείται σε σχέση με το προηγούμενο με το μέγιστο ύψος του προϋπολογισμού να φθάνει τις 25.000 ευρώ και η χρήση δανείου είναι προαιρετική και υπολογίζεται ανάλογα με το ύψος του προϋπολογισμού. Παράλληλα, συζητείται το ενδεχόμενο για ορισμένες εισοδηματικές κατηγορίες να είναι υποχρεωτική η αναβάθμιση κατοικιών στη β’ ενεργειακή κλάση

Ωστόσο, στο θέμα του χρόνου προκήρυξης του προγράμματος υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξες φωνές οι οποίες ουσιαστικά θεωρούν ότι το πρόγραμμα θα βγει σε έναν μήνα. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μαυροματίδης, σε ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Μακεδονίας ανέφερε ότι το πρόγραμμα «θα μπορούσε να έχει «βγει» στον αέρα από τον Δεκέμβριο, ωστόσο υπάρχουν καθυστερήσεις στην έγκριση του νέου κανονισμού ενεργειακής απόδοσης κτηρίων, που θεωρείται προαπαιτούμενο. Ο νέος κανονισμός είναι έτοιμος και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το πρόγραμμα θα βγει μέσα στον Μάιο».

insider.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου