.

Τορπίλη από Σταθάκη στη συνεργασία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC

Νέες πτυχές των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για το μέλλον της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρισμού αποκαλύπτονται όσο απομακρύνεται η συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Σε δεύτερο πλάνο αποκαλύπτεται και το αλαλούμ του κυβερνητικού σχεδιασμού στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, με πιο πρόσφατη εκδοχή την αποδόμηση του «project Μελίτη» και της στρατηγικής συνεργασίας της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη από την Πτολεμαΐδα.
H ενημέρωση του υπουργού για τις εξελίξεις γύρω από την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ δεν αιφνιδίασε το κοινό της Δυτικής Μακεδονίας, που όπως φάνηκε και από τις χαμηλών τόνων αντιδράσεις θεωρεί μάλλον μη αναπότρεπτα τα πράγματα.
Αντίθετα, οι πάντες έμειναν έκπληκτοι, όταν άκουσαν τον κ. Σταθάκη να αμφισβητεί τη συμφωνία της ΔΕΗ με την CMEC, που υπεγράφη παρόντος του προκατόχου του, Πάνου Σκουρλέτη, και εξυμνήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Η επένδυση της κινεζικής CMEC μαζί με τη ΔΕΗ στην Ελλάδα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Μετά το λιμάνι του Πειραιά, είναι η 2η σε σημασία και 1η σε μέγεθος κινεζική επένδυση στην Ελλάδα.
Επιβεβαιώνεται η σημασία της επίσκεψής μας στην Κίνα και το στρατηγικό ενδιαφέρον της για την Ελλάδα» είχε αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας στις 14 Σεπτεμβρίου 2016. Λίγο νωρίτερα στην ομιλία του στην τελετή υπογραφής ο κ. Σκουρλέτης από τη θέση του εποπτεύοντος υπουργού είχε δηλώσει: «Η υπογραφή της συμφωνίας ΔΕΗ - CMEC εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική της ΔΕΗ για συμπράξεις και αποτελεί μία πρόταση στον αντίποδα των προσπαθειών για τη μερική ή και ευρύτερη ιδιωτικοποίησή της».

Μεσολάβησε σειρά επισκέψεων και επαφών στελεχών της CMEC με τη ΔΕΗ αλλά και με τις εταιρείες Aκτωρ και ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, αφού το project προβλέπει τη συμμετοχή στην κοινή εταιρεία που θα συσταθεί για τη δεύτερη μονάδα της Μελίτης και των μετόχων που ελέγχουν τα λιγνιτωρυχεία Βεύης (Aκτωρ) και Αχλάδας (ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ).

Και ενώ μέσα στον Απρίλιο η ΔΕΗ αναμένει την τελική επενδυτική απόφαση των Κινέζων, ο κ. Σταθάκης δήλωσε από την Πτολεμαΐδα, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν προχωράει η παραχώρηση της Βεύης: «Δεν υπέγραψα και δεν υπογράφω μια σύμβαση που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί δεν έγινε διαγωνισμός, συγγνώμη που το λέω αλλά είναι σαφές αυτό. Δεν υπέγραψα, δεν υπογράφω μια σύμβαση που δεν έγινε με διαγωνιστική διαδικασία και δόθηκε λίγες βδομάδες πριν πέσει η προηγούμενη κυβέρνηση όπως δόθηκε». Οταν επισημάνθηκε το γεγονός ότι η σύμβαση συνδέεται με τη συμφωνία ΔΕΗ - CMEC, o υπουργός δήλωσε ότι η ΔΕΗ έχει κάνει διάφορα σχέδια που θα πρέπει να τα ξαναδούμε.

Η δήλωση του υπουργού προκάλεσε την εύλογη δυσαρέσκεια της διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με κύκλους της Επιχείρησης θα ζητήσει «εξηγήσεις», ενώ ενίσχυσε τη φημολογία περί διάρρηξης των σχέσεων του υπουργού Γιώργου Σταθάκη με τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι ο κ. Παναγιωτάκης δεν συνόδευσε τον υπουργό στην περιοδεία του στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Κύκλοι της ΔΕΗ έκαναν λόγο στην «Κ» για «ενορχηστρωμένο σχέδιο κατά της συμφωνίας με τη CMEC», συνδέοντας τις δηλώσεις του κ. Σταθάκη με διαρροές της ΡΑΕ περί πιθανής εμπλοκής στην έγκριση της πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ από την Ε.Ε. λόγω της συμμετοχής του κινεζικού Δημοσίου στη State Grid που εξαγοράζει το 24% και στη CMEC που θα αποτελεί μελλοντικό συνεταίρο της ΔΕΗ στη Μελίτη ΙΙ. «Γιατί δεν ισχύει το ίδιο κώλυμα και και για το ελληνικό Δημόσιο που είναι μέτοχος και της ΔΕΗ και θα είναι και του ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 51%;» είναι το ερώτημα που θέτουν από τη ΔΕΗ, καταλογίζοντας εμφανώς ευθύνες στη ΡΑΕ, για στοχευμένες διαρροές. Οι δηλώσεις Σταθάκη έρχονται λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις Σκουρλέτη κατά της διοίκησης της ΔΕΗ και δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο στον κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος δεν αποκλείεται να αποτελέσει και το δοχείο αποσυμπίεσης της εσωκομματικής κρίσης που έχει προκαλέσει η υποχώρηση στις «κόκκινες γραμμές» της μη πώλησης μονάδων και του 17% της ΔΕΗ. Κύκλοι της ΔΕΗ δεν αποκλείουν μέσα στις επόμενες ημέρες μια ανοιχτή διαφοροποίηση του κ. Παναγιωτάκη από την κυβερνητική γραμμή επί των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, η οποία ατύπως έχει εκφραστεί πολλές φορές από την πρώτη διαπραγμάτευση των ΝΟΜΕ και του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά το ορυχείο της Βεύης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη υπογεγραμμένη σύμβαση παραχώρησής του στην Ακτωρ Α.Ε., την οποία δεν έφερε ποτέ προς κύρωση στη Βουλή, ενώ για πρώτη φορά αμφισβητεί τη διαγωνιστική διαδικασία. Το ορυχείο της Βεύης βγήκε για πρώτη φορά σε διαγωνισμό το 2006 επί υπουργίας Δημ. Σιούφα. Ο διαγωνισμός, πάντως, δεν είχε προχωρήσει έως το 2009, όταν ο κ. Γ. Μανιάτης προχώρησε στην ακύρωσή του και στην επαναπροκήρυξη νέου. Τον Αύγουστο του 2013, ο τότε υφυπουργός Ενέργειας Μ. Παπαγεωργίου επικύρωσε τα πρακτικά της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών και η σύμβαση με τον Ακτορα υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2014, η οποία όμως για να αποκτήσει ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή.

www.kathimerini.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου