.

Έως 10 ευρώ/MWh θα ανεβάσουν το κόστος ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη οι περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις – Τι ισχύει για τις μονάδες της ΔΕΗ

Δυσοίωνο είναι το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων στην Ευρώπη, όπως κρίνει σε έκθεσή του το αμερικανικό Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA), κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στις μονάδες της ΔΕΗ και τους δικούς τους ρύπους, συγκριτικά με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη ήπειρο.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες, η ηλεκτροπαραγωγή με άνθρακα είναι πλέον αντιμέτωπη με ρυθμιστικά εμπόδια, αλλά και δυσκολία ανταγωνισμού στην αγορά λόγω των ρυθμίσεων και των στόχων που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη ώστε να συγκρατήσουν τις εκπομπές, όχι μόνο διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και των υπολοίπων ρύπων που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία.
Σχετική απόφαση έλαβε επιτροπή των κρατών-μελών στις 28 Απριλίου, όπου αναφέρεται πως οι ρύποι αυτοί περιλαμβάνουν οξείδια θείου (SOx) και αζώτου (NOx), καθώς και μικροσωματίδια και υδράργυρο. Βάσει της απόφασης, οι συμβατικές μονάδες θα πρέπει ως το 2021 να συμβαδίζουν με τις νέες προδιαγραφές, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις για την αναβάθμιση πολλών εξ αυτών ανά την Ευρώπη.
Η ανάλυση του IEEFA καλύπτει σχεδόν 600 μονάδες ανά την Ε.Ε., δηλαδή όλες με ισχύ άνω των 50 μεγαβάτ που χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα. Για τους υπολογισμούς των ρύπων SOx και NOx λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του 2014, ενώ η έκθεση επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις 108 πιο ρυπογόνες μονάδες οι οποίες απέχουν τουλάχιστον 40% από τα όρια που θέτει η ανωτέρω απόφαση.
Στα πορίσματα της έκθεσης αναφέρεται ότι από αυτές τις 108 μονάδες, οι μισές ανήκουν σε επτά ομίλους, οι οποίοι είναι οι PGE, Enel/Endesa, EDF, Tauron, CEZ, Drax και ΔΕΗ. Η ΔΕΗ συγκεκριμένα κατέχει το 5% των εν λόγω μονάδων. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «οι επιδόσεις τους ήταν τόσο μακριά από τα όρια ώστε χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τις καλύτερες διαθέσιμες τεχικές για να προσαρμοστούν, παρά ένα συνδυασμό φθηνών τεχνολογιών με χαμηλή απόδοση».
Μάλιστα, το IEEFA εκτιμά ότι οι καλύτερες λύσεις στην περίπτωση των ρύπων NOx θα πρόσθεταν 2-4 ευρώ/MWh στο κόστος της ηλεκτροπαραγωγής συν άλλα 6-7 ευρώ/MWh για την αντιμετώπιση των ρύπων SOx με βάση μια 15ετή απόσβεση. Όπως καταλήγει η έκθεση, το κόστος αυτό είναι απαγορευτικό για την περίπτωση των παλαιότερων μονάδων και θα ήταν πιο λογική η διακοπή της λειτουργίας τους.
Οι μονάδες της ΔΕΗ
Όσον αφορά τη ΔΕΗ, οι εξής μονάδες περιλαμβάνονται στον κατάλογο του IEEFA, πάντα, όμως, με βάση τα παλαιότερα στοιχεία του 2014: Άγιος Δημήτριος 1-5, Αμύνταιο 1-2, Καρδιά 1-4 και Πτολεμαΐδα 4.
Ιδίως στην περίπτωση των μονάδων 1 και 2 του Αγ. Δημητρίου, οι εκπομπές ρύπων NOx ήταν 150% υψηλότερες από το όριο που καθορίστηκε. Στο ακόλουθο διάγραμμα εμφανίζονται με κόκκινα κυκλάκια οι ελληνικές λιγνιτικές μονάδες, με μοβ οι βουλγαρικές και με μπλε οι τσέχικες.


Στην περίπτωση των ρύπων SOx, το ακόλουθο διάγραμμα απεικονίζει και πάλι με κόκκινα κυκλάκια τις ελληνικές λιγνιτικές μονάδες, με μοβ τις βουλγαρικές και με μπλε τις τσέχικες.


Σχετικά με αυτούς τους ρύπους, τονίζεται ότι οι ελληνικές μονάδες ξεπερνούσαν το 2014 κατά 50-150% τα όρια που έχουν τεθεί πλέον.
Καταλήγοντας, το IEEFA θεωρεί αναφορικά με την ευρύτερη κατάσταση ότι η Ε.Ε. και οι ηλεκτροπαραγωγοί είναι αντιμέτωποι με μια απόφαση: Είτε οι χώρες και οι μονάδες με την εντονότερη ρύπανση θα έχουν μια πιο χαλαρή αντιμετώπιση σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη για να πετύχουν τους νέους στόχους, είτε θα εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα και σταθμά για όλους. Όπως αναφέρει:
«Θεωρούμε ότι το δεύτερο είναι η κατάλληλη λύση. Αν οι χώρες της Αν. Ευρώπης πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα ανάμεσα στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και την οικονομική τους ανάπτυξη, τότε η Ε.Ε. πρέπει να λύσει το θέμα με οικονομική στήριξη. Μια μεγαλύτερη στήριξη από την Ε.Ε. για τεχνολογίες ΑΠΕ έχει νόημα από πλευράς κόστους-οφέλους, δεδομένου του ότι η Βρετανία και η Γερμανία προσέλκυσαν πάνω από τα δύο τρίτα των επενδύσεων ΑΠΕ στην περίοδο 2013-15».
Πάνω από 100 εκατ. ευρώ έχει αφιερώσει η ΔΕΗ για την αναβάθμιση των μονάδων της
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η ΔΕΗ έχει βάλει μπρος εδώ και χρόνια ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των μονάδων της ώστε να περιοριστούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες ρύπων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των υφισταμένων λιγνιτικών μονάδων, η Επιχείρηση έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως έργα μείωσης των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (ΝΟx) στις λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και της Μεγαλόπολης, καθώς και έργα μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του θείου στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.
Το κόστος των έργων των επενδύσεων για τη μείωση των εκπομπών NOx ανέρχεται σε 31,51 εκατομμύρια ευρώ και ο προϋπολογισμός των έργων μείωσης εκπομπών SOx σε 75 εκατομμύρια ευρώ.
Πιο αναλυτικά:
Αποφασίστηκε η κατασκευή έργου υγρής αποθείωσης καυσαερίων στη Μονάδα V του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (υγρή αποθείωση εξαναγκασμένης οξείδωσης με χρήση ασβεστολίθου). Παράλληλα, υλοποιήθηκε έργο αναβάθμισης του λέβητα στη Μονάδα V ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για μείωση εκπομπών ΝΟx. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει πλήρης περιβαλλοντική προσαρμογή.
Στην περίπτωση των μονάδων ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου I – IV, προβλέπεται σταδιακή περιβαλλοντική προσαρμογή μέσω της εφαρμογής ξηρής αποθείωσης με έγχυση ροφητικού μέσου στους αγωγούς καυσαερίων προ των νέων Η/Φ και έργων μείωσης NΟx.
Στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης ΙΙ θα απαιτηθούν επεμβάσεις περιορισμένης κλίμακας, χωρίς αντικατάσταση καυστήρων, για τη μείωση των εκπομπών ΝΟx.
Στις μονάδες ΑΗΣ Μελίτης Ι & ΑΗΣ Μεγαλόπολης ΙΙΙ και IV θα γίνει πλήρης περιβαλλοντική προσαρμογή.
Για τις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς Ι-IV προβλέπεται ένταξη σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας (32.000 ώρες) και απένταξη έως το 2022. Αντίστοιχα, για τις μονάδες ΑΗΣ Αμύνταιου Ι και ΙΙ προβλέπεται ένταξη σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας έως το 2023 με δυνατότητα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και λειτουργίας ως νέας εγκατάστασης.
energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου