.

46% μείωση της Λιγνιτικής Παραγωγής την εξαετία 2010-2016

Η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής κατά το διάστημα 2010 – 2016 έφτασε το 46%. Η συγκεκριμένη παραγωγή έχει αντικατασταθεί κυρίως από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), φυσικό αέριο και καθαρές εισαγωγές. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κυρία Αλεξάνδρα Ψυρρή από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ενέργειας της ΔΕΗ, μιλώντας στη διεθνή συνάντηση Energy Commodities Conference 2017 που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, το μερίδιο παραγωγής της ΔΕΗ σαν ποσοστό του συνολικού φορτίου, στο διασυνδεδεμένο σύστημα, μειώθηκε σε 47,6%, από 55,2% το 2015. 

Ειδικότερα, το 2016 η παραγωγή της επιχείρησης, μαζί με τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που εισήγαγε, κάλυψε το 54,5% της συνολικής ζήτησης (51,3% στο διασυνδεδεμένο σύστημα), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2015 ήταν 63,4% (61,2% στο διασυνδεδεμένο σύστημα). 
Όσον αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιρουμένων των εξαγωγών και της άντλησης, παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή. Οι πωλήσεις της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά μειώθηκαν κατά 5,8% (2.870 GWh), καθώς υπήρξε μείωση του μεριδίου αγοράς κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες. 
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη το 2016 μειώθηκε κατά 23,3% (4.520 GWh) σε σύγκριση με το 2015. Στο ίδιο διάστημα, το ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο συνολικό ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ μειώθηκε σε 28,3% (έναντι 35,2% το 2015). 
Αντίθετα, η παραγωγή από φυσικό αέριο το 2016 παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 26,7% (5.603 GWh). 
Οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας (από το σύστημα και το δίκτυο) αυξήθηκαν κατά 14,5% (2.583 GWh), ενώ η υδροηλεκτρική παραγωγή μειώθηκε κατά 10,2% στις 4.843 GWh
Παράγοντες αρνητικής επίδρασης στην κερδοφορία 
Στους παράγοντες που οδήγησαν σε μείωση της κερδοφορίας της ΔΕΗ η κυρία Ψυρρή περιλαμβάνει τα ελλείμματα στην αγορά κατά τα έτη 2011 και 2012, εξαιτίας της αποχώρησης προμηθευτών από την αγορά. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, έως το τέλος του 2017 αναμένεται να επιβαρυνθεί η επιχείρηση με περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ λόγω της κάλυψης ελλειμμάτων τουΕιδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που επιβλήθηκε με τον νόμο 4416/2016 – Μεθοδολογία “ Virtual SMP”. 
Ακόμη, η εκπρόσωπος της ΔΕΗ αναφέρθηκε στην απώλεια εσόδων και ρευστότητας από τις δημοπρατηθείσες ποσότητες ενέργειας στο πλαίσιο των “NOME” (υπολογίζονται σε 70 με 80 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2017), στις ρευματοκλοπές και στην επιβάρυνση της ΔΕΗ υπέρ ιδιωτών παραγωγών από τον προσωρινό μηχανισμό αποζημίωσης ευελιξίας (ΑΔΙ). « Στο δεκάμηνο, έως και τον Μάρτιο του 2017, επιβάρυναν την επιχείρηση με περίπου 65 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε, επισημαίνοντας και την επιβάρυνση της ΔΕΗ κατά τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ από την ενεργειακή κρίση Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου.
Δράσεις για είσπραξη ανεξόφλητων λογαριασμών
Αποστολή εντολών αποκοπών και επανελέγχων κομμένων παροχών προς τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και ειδικές αποκοπές άμεσης υλοποίησης για οφειλέτες με μεγάλα ποσά, περιλαμβάνονται στις δράσεις της ΔΕΗ για την είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμός. Επίσης, στον σχεδιασμό προβλέπονται: 
-Ευέλικτα προγράμματα ρύθμισης / διακανονισμού των οφειλών με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τους πελάτες.
-Δράσεις προς φορείς του Δημοσίου για ρύθμιση οφειλών.
-Στοχευμένες νομικές ενέργειες για οφειλέτες με μεγάλες και μακροχρόνιες οφειλές.
-Υπηρεσία τηλεφωνικής ειδοποίησης ( soft calls) σε οφειλέτες των οποίων ένας τουλάχιστον λογαριασμός έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος.
-Εκτεταμένο πρόγραμμα πολιτικής κινήτρων σε οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες με έκπτωση 15% στους συνεπείς στην πληρωμή λογαριασμών και δόσεων.
-Νομικές ενέργειες ( both prelegal and legal) από δικηγορικά γραφεία, πιλοτικά σε πελάτες του νομού Αττικής με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ.
-Επικοινωνιακές ενέργειες για τα προγράμματα ρύθμισης των οφειλών και το Πρόγραμμα Επιβράβευσης (πρόγραμμα παροχής κινήτρων). 
Η επόμενη μέρα για τη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρικής Ενέργειας 
Η μετάβαση από το ένα εγχώριο καύσιμο (λιγνίτης) στο άλλο (ΑΠΕ) αποτελεί στρατηγικό στόχο της ΔΕΗ, όπως υποστήριξε η κυρία Ψυρρή. « Η μετάβαση αυτή πρέπει να γίνει ομαλά ώστε να εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια και η ασφάλεια εφοδιασμού, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να μελετηθεί στο πλαίσιο εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού», ανέφερε η ίδια. Και πρόσθεσε: « Στην κατεύθυνση ανοίγματος της αγοράς η ΔΕΗ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε να σχεδιαστεί σωστά και να πραγματοποιηθεί με βιώσιμο και με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο, χωρίς στρεβλώσεις και χωρίς παραγωγή νέων ελλειμμάτων». 
Όπως επεσήμανε η κυρία Ψυρρή, στόχος η ΔΕΗ του αύριο είναι να είναι μεν μικρότερη στον τομέα του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, αλλά υγιής και ισχυρότερη ως εταιρεία, μέσω της διαφοροποίησης (νέα προϊόντα και υπηρεσίες) και ενός πιο ισορροπημένου χαρτοφυλακίου παραγωγής – προμήθειας. Σχεδιάζει ακόμη επεκτάσεις σε νέες αγορές (έχουν ήδη ιδρυθεί τρεις θυγατρικές εταιρίες σε Βουλγαρία, Τουρκία και Αλβανία). 
Όσον αφορά στον οργανωτικό μετασχηματισμό της επιχείρησης, μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης του προσωπικού με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας και την αναβάθμιση της εταιρικής κουλτούρας. 

energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου