.

Κονδύλια 8 δις. ευρώ για την απεξάρτηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας από τον λιγνίτη – Οι ελληνικές διεκδικήσεις

Σε 8 δις ευρώ για την δεκαετία 2021 - 2030 υπολογίζεται ότι μπορεί να ανέλθουν τα κονδύλια που θα χρηματοδοτήσουν το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης περιοχών της Ευρώπης που σήμερα είναι ιδιαίτερα εξαρτημένες από τον άνθρακα στην εποχή των χαμηλών εκπομπών CO2 αλλά και στην πλήρη απανθρακοποίηση. 

Η σύσταση του Ταμείου, αποφασίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο για να προωθηθεί θα πρέπει να εγκριθεί και από το Συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος.    
Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από το 2% του συνόλου των δικαιωμάτων CO2 σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στόχο θα έχει, αφενός τη στροφή των περιοχών που είναι εξαρτημένες από τον άνθρακα, σε νέες βιώσιμες, οικονομικές δραστηριότητες και αφετέρου την  στήριξη των εργαζομένων στη βιομηχανία του άνθρακα. 
Στο πλαίσιο αυτό η σύσταση του Ταμείου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και βεβαίως για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, δηλαδή τη Δυτική Μακεδονία και την περιοχή της Μεγαλόπολης. 
Μάλιστα το ζήτημα αναφέρθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζοντας ότι στο επίκεντρο της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα και η μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μείγμα, που θα στηρίζεται πρωτίστως στις ΑΠΕ και για το λόγο αυτό «υποστηρίζουμε το ταμείο δίκαιης μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές». 
Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης το θέμα χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. 

Στήριξη των τοπικών οικονομιών με χρήματα του Ταμείου Μετάβασης 

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανησυχίες των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Μεγαλόπολης για τις επιπτώσεις της απεξάρτησης από το λιγνίτη είναι εξαιρετικά υψηλές. 
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης ανέλαβε την πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν τελικώς 8 δήμαρχοι, από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Τσεχία, οι οποίοι με επιστολή τους, ζητούν από τους υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ την άμεση σύσταση του Ταμείου στο πλαίσιο της αναθεώρησης του «Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων». 
Την επιστολή συνυπογράφουν οι δήμαρχοι Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου, Φλώρινας, Μεγαλόπολης, Rovinari Ρουμανίας, Horní Jiřetín Τσεχίας, Trojanovice Τσεχίας, όπως επίσης η ΓΣΕΕ και η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ. 
Με την επιστολή ζητούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη θέσπιση του χρηματοδοτικού μηχανισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί όπως σημειώνουν «τα χρήματα ταυ Ταμείου θα στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες και τους εργαζόμενους περιοχών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που θα πληγούν περισσότερο από τη μετάβαση σε μια οικονομία με ελάχιστες εκπομπές άνθρακα».
Η επιστολή απευθύνεται επίσης στον Επίτροπο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και στα μέλη των Μόνιμων Αντιπροσωπειών των κρατών- μελών στις Βρυξέλλες. 
Όπως σημειώνει μάλιστα ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, «θέλουμε να παρέμβουμε στις τριμερείς διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στις 30 Μαΐου, ελπίζοντας ότι βρεθεί κοινό έδαφος στη δημιουργία του Ταμείου». 
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και την Μεγαλόπολη έκλεισαν ή θα κλείσουν μέχρι το 2020 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η ισχύς των οποίων ξεπερνά τα 2900 MW, επηρεάζοντας δραματικά τις θέσεις εργασίας και τους δείκτες του τοπικού ΑΕΠ των παραπάνω περιοχών.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου