.

Στην Κίνα ο πρόεδρος της ΔΕΗ – το κινεζικό ενδιαφέρον για τη Μελίτη

Στην Κίνα συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μεταβαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, ο οποίος και θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της CMEC Zhang Chun για το «project Μελίτη ΙΙ», σύμφωνα με το euro2day.gr.

Την ίδια στιγμή η ΔEH μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δημοσιεύσει προκήρυξη πρόσληψης εξειδικευμένου οίκου για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο Μάιος αναμένεται να είναι μήνας σημαντικών εξελίξεων για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, με κορυφαίο αξιωματούχο της ΔEH να σπεύδει, μέσω του Euro2day.gr, να καθησυχάσει για τις εξελίξεις που αφορούν στην οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Standard & Poors. «Στο τέλος του 2017 θα είμαστε σε αξιολόγηση «Β»…», σημειώνει στο Euro2day.gr, το ίδιο στέλεχος διαβλέποντας αναβάθμιση.

Ζωντανό το «project Μελίτη ΙΙ»

Ο πρόεδρος της ΔEH, θα ταξιδέψει με την πρωθυπουργική αποστολή για την Κίνα στις 14 και 15 Μαίου, όπως αποφασίστηκε πριν από λίγες μέρες. Στη χώρα του μεταξιού… ο κ. Παναγιωτάκης θα έχει πέραν των άλλων συναντήσεις με τον πρόεδρο της CMEC Zhang Chun, με τον οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, διατηρεί και προσωπικές σχέσεις.
Κορυφαίος αξιωματούχος της ΔEH , υπογραμμίζει στο Euro2day.gr ότι «οι Κινέζοι θεωρούν πολύ σημαντικό το επενδυτικό σχέδιο στη Μελίτη της Φλώρινας και θέλουν να το προχωρήσουν». Το ίδιο πρόσωπο όταν ρωτήθηκε για το αν η αναγγελία της μη κατακύρωσης του διαγωνισμού για το ορυχείο της Βεύης, προκάλεσε αλλαγή στάσης στη CMEC, εμφανίζεται καθησυχαστικό: «Όλα θα τακτοποιηθούν. Το έργο θα προχωρήσει και μην ξεχνάμε άλλωστε ότι είναι και βούληση του ίδιου του Πρωθυπουργού να πραγματοποιηθεί η επένδυση».
Η ΔEH με τη CMEC όλο το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και αλληλογραφία. Η επίσκεψη του κ. Παναγιωτάκη έχει σαν σκοπό να απαντηθούν δια ζώσης όλες οι λεπτομέρειες και οι απορίες των Κινέζων προκειμένου να λάβουν την οριστική απόφαση για τη δρομολόγηση του μεγάλου επενδυτικού έργου.
Συνεργάτες του προέδρου της ΔEH , μεταφέρουν την προσδοκία του κ. Παναγιωτάκη με την επιστροφή από την Κίνα να έχει και την οριστική θετική απάντηση της CMEC.

Βελτίωση της εισπραξιμότητας και ρευστότητας

Ο ανώτατος αξιωματούχος της ΔEH ρωτήθηκε από το Euro2day.gr, και για την έκθεση της S&P με την οποία διατηρεί την εταιρία στο «CCC-«. Σύμφωνα με τον ίδιο «ήταν αναμενόμενη αυτή η αξιολόγηση, καθώς το πρόβλημα της ρευστότητας βρίσκεται σήμερα στην κορύφωσή του. Η εταιρία προχωρά σε ενέργειες που θα βελτιώσουν την εισπραξιμότητα και τη ρευστότητα της».
Έτσι, μέσα στην εβδομάδα θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για την πρόσληψη εξειδικευμένου οίκου στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ΔEH αναζητά, εταιρία με εμπειρία που θα προχωρήσει σε διαχωρισμό του χαρτοφυλακίου των πελατών της εταιρίας με διάφορα κριτήρια και χαρακτηριστικά, καθοδηγώντας την στην αποτελεσματική προσέγγιση των οφειλετών και άρα και την αύξηση της είσπραξης των χρεών.
Η τιτλοποίηση δεν έρχεται σε αυτή τη φάση, όπως αναφέρουν πηγές του Euro2day.gr, καθώς προηγείται η προαναφερόμενη διαδικασία. Οι πληροφορίες δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο του να μην προχωρήσει τελικά η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάτι που θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της δουλειάς με την εξειδικευμένη στη διαχείριση των χρεών εταιρία.
Το κορυφαίο στέλεχος της ΔEH, αναμένει επίσης θετικά νέα και για τον ΑΔΜΗΕ. Η πιστοποίηση θα έλθει στο τέλος του μήνα από τις Βρυξέλλες και έτσι η εταιρία θα αυξήσει τα έσοδα και τη ρευστότητά της. Υπενθυμίζεται ότι η ΔEH συνολικά προσδοκά 700 εκατ. ευρώ από τη διαδικασία της απόσχισης και ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή.
Το ίδιο πρόσωπο, υπογραμμίζει στο Euro2day.gr, την αισιοδοξία του για τη βελτίωση του κλίματος στη ΔEH . Και μια και η συζήτηση γίνεται για την τελευταία αξιολόγηση της S&P, προσθέτει ότι «εκτιμώ στο τέλος του χρόνου η εταιρία θα αναβαθμιστεί στην κατηγορία Β».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου