.

Αλλαγές στον νόμο και παράταση προθεσμίας για τους δασικούς χάρτες

Τα αλλεπάλληλα φρένα που βάζει το ΣτΕ στην κυβέρνηση τόσο για το Κτηματολόγιο όσο και για τις οικιστικές πυκνώσεις έχουν αναγκάσει το ΥΠΕΝ να προχωρήσει σε εναλλακτικές διαδικασίες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και να ολοκληρωθεί όσο απρόσκοπτα γίνεται η κατάρτιση των δασικών χαρτών.

Ηδη το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος ετοιμάζει Προεδρικό Διάταγμα, στο οποίο θα αποσαφηνίζονται τα κόκκινα σημεία των οικιστικών πυκνώσεων, προσδοκώντας με αυτό τον τρόπο να πάρει το πράσινο φως του Συμβουλίου της Επικράτειας. Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί και μια μικρή παράταση, πέραν της 12ης Ιουνίου, ούτως ώστε να προλάβει το σύνολο των πολιτών να καταθέσει τις αντιρρήσεις του.

Προτεραιότητα στην ατζέντα του κ. Φάμελλου αποτελεί η εύρεση λύσης στο θέμα των οικιστικών πυκνώσεων. Το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο προβλέπει πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις με περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Μια διαδικασία δηλαδή αντίστοιχη με ό,τι ισχύει στο νέο νόμο των αυθαιρέτων για το Πράσινο Ταμείο, τον οποίο και περιμένουμε τις επόμενες ημέρες.

Να υπενθυμίσουμε πως ο πονοκέφαλος των οικιστικών πυκνώσεων δημιουργήθηκε όταν προσέφυγαν στο ΣτΕ η ΠΕΔΔΥ και το ΓΕΩΤΕΕ. Ο εισηγητής του ΣτΕ έχει προτείνει να κριθεί αντισυνταγματική η Υπουργική Απόφαση, με την αιτιολογία ότι η οικιστική αξιοποίηση των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων δεν συνιστά λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος που θα δικαιολογούσε τη μεταβολή του προορισμού τους. Παράλληλα, η εξαίρεση των εν λόγω εκτάσεων από τους δασικούς χάρτες δεν συνιστά ούτε πρόσφορο μέτρο για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Οσον αφορά την πολυπόθητη παράταση που αναμένεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την υποβολή των αντιρρήσεων, υπολογίζεται πως θα είναι για περίπου 20 μέρες μέχρι ένα μήνα.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Ελεύθερος Τύπος, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει ασκηθεί ακόμα ο αναμενόμενος αριθμός αντιρρήσεων, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μια σχετική κινητικότητα.

Αλλα προβλήματα που καταγράφηκαν αφορούν περιπτώσεις όπως της Πάτμου και της Μάνης, περιοχές δηλαδή στις οποίες οι κάτοικοι αντέδρασαν μαζικά στους δασικούς χάρτες (απόδοση χορτολιβαδικών εκτάσεων στην Πάτμο ως δασικές και έλλειψη και απόδειξης έννομου συμφέροντος στη Μάνη), με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Επιπλέον, μεγάλη μερίδα πολιτών που ενδιαφέρονται για άσκηση αντιρρήσεων αποτελείται από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η υποβολή αυτών από τους ίδιους.


Ελεύθερος Τύπος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου