.

Στα 3 δισ. ευρώ οι ζημιές στο Αμύνταιο - Πρόβλημα στον ενεργειακό ανεφοδιασμό, επιπλοκές στις πωλήσεις μονάδων

Πολλαπλές θα είναι οι συνέπειες της καταστροφής του ορυχείου της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, καθώς πέραν των οικονομικών επιπτώσεων για την επιχείρηση, η υπόθεση ενδέχεται να προκαλέσει περιπλοκές και στο πρόγραμμα πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές

Αυτός ίσως είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εξήγγειλε χθες τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει σε βάθος τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η κατολίσθηση. 
Έτσι θα εκδοθούν όχι ένα, αλλά δυο πορίσματα, αφού και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης ζήτησε από τα αρμόδια στελέχη της επιχείρησης να αποτιμήσουν τα αίτια και τις ζημίες, αλλά και να προτείνουν λύσεις για το μέλει γενέσθαι τόσο με το ορυχείο, όσο και με την τροφοδοσία των δυο μονάδων του σταθμού Αμυνταίου συνολικής ισχύος 600 MW.   
Η κατολίσθηση ξεκίνησε στις 11 το πρωί του περασμένου Σαββάτου 10 Ιουνίου 2017 και το φαινόμενο αν και έχει σαφώς κοπάσει, δεν έχει εκτονωθεί πλήρως. 
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε η εκκένωση του γειτονικού οικισμού των Αναργύρων, ενώ η ΔΕΗ προειδοποιεί σε όλους τους τόνους τους πολίτες να μην προσεγγίζουν την περιοχή.   

Στα 3 δις. ευρώ η εκτίμηση της ζημιάς 

Όμως το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. 
Τα πρώτα δείγμα του φαινομένου είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται από τις 20 Μαΐου, ενώ από τις 3 Ιουνίου η ΔΕΗ είχε απομακρύνει πλήρως τους εργαζόμενους και έτσι παρά το μέγεθος της καταστροφής ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. 
Η κατολίσθηση, κατέστρεψε σχεδόν πλήρως το ορυχείο και τον βαρύ μηχανολογικό εξοπλισμό που ήταν εγκατεστημένος εκεί (σχετικά βίντεο μπορειτε να δείτε στους συνδέσμους εδω και εδω). 
Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ζημία που μπορεί να φθάνει και τα 3 δις ευρώ, αφού πέρα από τους τέσσερις τεράστιους εκσκαφείς, τους ταινιόδρομους και τον υπόλοιπο εξοπλισμό που καταστράφηκε, οι χωμάτινες μάζες, της τάξης των 80 - 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που κατέρρευσαν, συμπαρέσυραν και το ίδιο το κοίτασμα του λιγνίτη.  
Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά παράγοντες της ΔΕΗ, μετά από αυτή την καταστροφή «πρέπει να είσαι μάντης για να εντοπίσεις που βρίσκεται το κοίτασμα». 
Έτσι πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το ορυχείο δεν θα επαναλειτουργήσει και πάντως όχι στην έκταση που είχε πριν την κατολίσθηση.
 Για την αποκατάσταση του, δηλαδή για τη μετακίνηση των χωμάτινων όγκων που έχουν καλύψει έκταση 3.500 στρεμμάτων, θα απαιτηθεί πολύς χρόνος και χρήμα. 
Τους παράγοντες αυτούς θα συνεκτιμήσει η ΔΕΗ εν όψει της αβεβαιότητας να εντοπιστεί και πάλι αξιοποιήσιμο και οικονομικά βιώσιμο κοίτασμα, αλλά και της προοπτικής απόσυρσης των δυο μονάδων του σταθμού Αμυνταίου. 
Αυτή τη στιγμή ο ΑΗΣ Αμυνταίου συνολικής ισχύος 600 MW βρίσκεται σε προγραμματισμένη συντήρηση. 
Το Αμύνταιο 2 είναι προγραμματισμένο να είναι διαθέσιμο στις 15 Ιουνίου, ενώ η συντήρηση του Αμύνταιο 1 ξεκίνησε στις 23 Μαΐου. 
Εξάλλου και οι δυο μονάδες βρίσκονται σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας εν όψει της πλήρους απόσυρσης τους που προβλέπεται για το τέλος του 2019, εάν δεν αναβαθμιστούν περιβαλλοντικά.
Εν όψει αυτού λειτουργούν με πλήρη ισχύ μόνο την περίοδο 15 Οκτωβρίου - 15 Απριλίου, συμβάλλοντας στην τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας, αν και η διαθεσιμότητα τους είναι αναγκαία για το ενδεχόμενο αυξημένης ζήτησης ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. 
Όπως αναφέρουν παράγοντες της ΔΕΗ στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη ενίσχυσης λόγω καύσωνα, ο σταθμός του Αμυνταίου μπορεί να λειτουργήσει καθώς στις «αυλές λιγνίτη» υπάρχει ικανή ποσότητα καυσίμου για περίπου ένα μήνα. 

Περιορισμένες οι εναλλακτικές λύσεις σε τυχόν ενεργειακή κρίση 

Ωστόσο, οι εναλλακτικές του ενεργειακού συστήματος της χώρας μειώνονται δραματικά και πλέον όλο το σύστημα λειτουργεί στην κόψη του ξυραφιού. 
Το παράδειγμα άλλωστε της ενεργειακής κρίσης του χειμώνα δεν απέχει πολύ από τις σημερινές εξελίξεις. 
Τότε η προγραμματισμένη συντήρηση του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ειδικά όταν «έσβησε» λόγω βλάβης και η μονάδα 4 του ΑΗΣ Καρδιάς.   
Η «απώλεια» του ορυχείου του Αμυνταίου, πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις για την ήδη ποικιλοτρόπως δοκιμαζόμενη ΔΕΗ, αλλά και τους κινδύνους που προκαλεί για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, δημιουργεί νέα δεδομένα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη συμφωνία της με τους δανειστές, για πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ. 
Ο σταθμός του Αμυνταίου μαζί με το ορυχείο εθεωρείτο βέβαιο ότι θα συμπεριλαμβανόταν στο πακέτο των προς πώληση μονάδων. 
Όμως ένας σταθμός που για να συνεχίσει να λειτουργεί μετά το 2019 χρειάζεται επενδύσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και πλέον δεν διαθέτει ορυχείο τροφοδοσίας, είναι αμφίβολο αν μπορεί να προσελκύσει το οποιοδήποτε επενδυτικό ενδιαφέρον. 
Κάποιες πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην απέναντι από αυτή που κατέρρευσε πλευρά του ορυχείου υπάρχει ένα μικρό κοίτασμα λιγνίτη της τάξης των 4 - 5 εκατ. τόνων το οποίο πιθανώς να μπορεί να αξιοποιηθεί όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανό να τροφοδοτήσει μακροπρόθεσμα το σταθμό του Αμυνταίου, ενώ η μεταφορά λιγνίτη από άλλα γειτονικά ορυχεία όπως του Νότιου Πεδίου ή της Μαυροπηγής δημιουργεί μακροπρόθεσμα προβλήματα στην τροφοδοσία σταθμών με τα οποία είναι συνδεδεμένα όπως ο Άγιος Δημήτριος. 

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου