.

Παγκόσμια κατακραυγή κατά της απόφασης Τραμπ για το κλίμα

Θύελλα αντιδράσεων από την παγκόσμια κοινότητα, προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την συμμετοχή των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Κλίμα.
Ειδικότερα, την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποχωρήσουν από την συμφωνία", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. "Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για να δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία ή κάτι καινούργιο. Αν τα καταφέρουμε αυτό θα είναι σπουδαίο. Αν όχι, θα είναι εντάξει".

Η απόφαση του Τραμπ πυροδότησε κύμα αντιδράσεων, με τους παγκόσμιους ηγέτες να καταδικάζουν ο ένας μετά τον άλλον την κίνησή του αυτή, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε προσωπικά την απόφασή του σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τέσσερις ηγέτες,την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.
Ο Τραμπ "διαβεβαίωσε επίσης τους ηγέτες ότι η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην υπερατλαντική συμμαχία και στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος", πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.
Σε κοινή δήλωσή τους νωρίτερα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει "σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη" και τόνισαν ότι "η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση".
Στη δήλωσή τους, ο Μακρόν, η Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη.

ΟΗΕ: Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί "μεγάλη απογοήτευση"
Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού, συμφωνία-σταθμό για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που υπέγραψαν 195 χώρες το 2015, αποτελεί "μεγάλη απογοήτευση στις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθηθεί η παγκόσμια ασφάλεια", είπε χθες ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντεζάρικ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες "παραμένει βέβαιος ότι οι πόλεις, οι πολιτείες, και οι επιχειρήσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών - μαζί με άλλες χώρες - θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν οραματικότητα και ηγεσία, εργαζόμενοι για την χαμηλού-άνθρακα, ευέλικτη οικονομική ανάπτυξη που θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και αγορές για την ευημερία του 21ο αιώνα", είπε ο Ντεζάρικ.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν οι ΗΠΑ ηγέτιδα δύναμη σε περιβαλλοντικά θέματα, και ότι ο Γκουτέρες προσβλέπει στη συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση ώστε "να χτιστεί το βιώσιμο μέλλον από το οποίο εξαρτώνται τα εγγόνια μας".

Απογοητευμένη από την απόφαση Τραμπ η Τ. Μέι
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι "απογοητεύθηκε" από την απόφασή του να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο χθες.

"Η πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού, όπως εξήγησε πρόσφατα στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7)", έγραφε η δήλωση της κυβέρνησης.
Μακρόν: Η απόφαση του Τραμπ θα ζημιώσει τις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού χθες και δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς.

Ο Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα στα γαλλικά και αγγλικά, είπε ότι ο Τραμπ είχε "διαπράξει ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας".

"Σας διαβεβαιώνω απόψε ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται", είπε ο Μακρόν, ο οποίος κέρδισε την προεδρία στις αρχές Μαΐου.

"Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα - δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)", είπε.
Απογοήτευση και από τον Καναδά
Ο Καναδάς είναι "βαθιά απογοητευμένος" από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, θα συνεχίσει ωστόσο να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Κάθριν Μακ Κένα.

"Ο Καναδάς είναι βαθιά απογοητευμένος από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί καλή συμφωνία για τον Καναδά και καλή συμφωνία για τον κόσμο", είπε η υπουργός σε δημοσιογράφους, "Καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση για την κλιματική αλλαγή".

capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου