.

Την αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης- «Κάνουμε το τελικό βήμα, βγαίνουμε στο ξέφωτο πλέον» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης

Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων, που βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο 10.6.2017 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής από τη λαϊκή συνέλευση των Αναργύρων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη, παρουσία του προέδρου της ΔΕΗ Α.Ε. Μ. Παναγιωτάκη, βουλευτών και αυτοδιοικητικών της Περιφέρειας και υπηρεσιακών στελεχών.

Η ανακοίνωση αυτή έδωσε μεγάλη ικανοποίηση στους κατοίκους του οικισμού και είναι αποτέλεσμα μιας τεκμηριωμένης και μεγάλης διαδικασίας που προηγήθηκε, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα, γραφειοκρατικά και νομοθετικά και να φθάσει πιο γρήγορα σε αίσια κατάληξη η μετεγκατάσταση των Αναργύρων, που επισπεύδεται από τα φυσικά φαινόμενα. Στο προηγούμενο διάστημα, μάλιστα, η Περιφέρεια διέθεσε πόρους και προχώρησε τις μελέτες, ώστε να υπάρχει η ετοιμότητα για τη μετεγκατάσταση του οικισμού.
Οι περίπου 180 κάτοικοι, μετά την κήρυξη του οικισμού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της περιοχής μέχρι τουλάχιστον και την εκτόνωση του φαινομένου. Από τη στιγμή της κήρυξης, ισχύουν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο σχετικός νόμος για τα επιμέρους φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα θέματα των κατοίκων.
Άμεσα, μόλις εκτονωθεί το φαινόμενο, ξεκινά η διαδικασία των αυτοψιών και η καταγραφή της κατάστασης των σπιτιών από κλιμάκια του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Για τα σπίτια που δεν είναι κατοικήσιμα, προβλέπεται από το νόμο τι θα γίνει, ενώ στα υπόλοιπα θα επιστρέψουν οι ένοικοί τους.
Την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, θα γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Υπουργό και τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση στους Αναργύρους, με τη συμμετοχή και των δημάρχων Αμυνταίου και Εορδαίας, αλλά και της ΑΝΚΟ, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Τι δήλωσαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης δήλωσε «αυτή τη βδομάδα στο πρώτο νομοθέτημα που θα έρθει στη Βουλή, θα εισάγουμε την τροποποίηση του Ν. 3937/2011, ξεχωρίζοντας την απαλλοτρίωση της κοινότητας. Αλλάζουμε το άρθρο 28 που προβλέπει μετεγκατάσταση και το μετατρέπουμε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση. Η αναγκαστική απαλλοτρίωση είναι μια πολύ συντεταγμένη διαδικασία, με συγκεκριμένα στάδια που εκτελείται. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη πιο γρήγορη διαδικασία. Η μετεγκατάσταση είναι μια δεύτερη διαδικασία, σαφής, είναι μια διαδικασία πιο περίπλοκη, αλλά είναι σαφής η διάκριση».
Από την πλευρά του ο Θ. Καρυπίδης, απευθυνόμενους στους κατοίκους δήλωσε «προέχει η ασφάλεια. Η αναγκαστική απαλλοτρίωση είναι το τελικό βήμα, γιατί και το Προεδρικό Διάταγμα να το παίρναμε και να πήγαινε στο ΣΤΕ και να γινόταν νόμος, θα έπρεπε να κυνηγάμε τη ΔΕΗ και το κράτος να προχωρήσουν την αναγκαστική απαλλοτρίωση. Εδώ, λοιπόν, κάνουμε ένα άλμα και ξεπερνάμε αυτό το εμπόδιο. Η αναγκαστική απαλλοτρίωση βρισκόταν στο τέλος του αγώνα μας. Βγαίνουμε στο ξέφωτο πλέον».
Επίσης, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη προσέγγιση-παρέμβαση με νομοθετικές ρυθμίσεις και τροπολογίες ακόμα και για τα περί μετεγκαταστάσεων (καθώς δεν υπάρχει σχετικός νόμος), που ήδη έχει δοθεί στον Υπουργό, αλλά και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, «όπου μέσα εκεί προβλέπουμε πως θα πρέπει να επιδοτηθούν οι διαδικασίες, πως θα γίνουν μειώσεις στις χρηματοδοτικές εισφορές ακόμα και στο ΙΚΑ όταν κλείσουν τα σπίτια, πως πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις που δεν θα υφίστανται στο οικισμό, για να στηριχτούν οι άνθρωποι που έχουν ένα καφενείο, μια επιχείρηση. Θα τα δούμε με μια πιο προσεκτική ματιά και θα υλοποιηθούν στη συνέχεια μέσα από τις πρωτοβουλίες του ελληνικού κοινοβουλίου». «Ό,τι τεκμηριώσαμε με στρατηγική στην Αθήνα το πετύχαμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Θ. Καρυπίδης.














Δελτίο Τύπου Περιφέρειας


0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου