.

Ζουν καθημερινά τον τρόμο οι κάτοικοι των Αγίων Αναργύρων – Ζητούν άμεσα μετεγκατάσταση

Με τον τρόμο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους ζουν καθημερινά το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι στους Αγίους Αναργύρους Φλώρινας, αφού τα ρήγματα στο ορυχείο που γειτνιάζει με τους κατοίκους, διευρύνονται με αποτέλεσμα το ορυχείο να έχει αναστείλει για την ώρα τη λειτουργία του.

«Το καλημέρα, πλέον εμείς οι κάτοικοι, το λέμε από συνήθεια, γιατί κάθε ημέρα που έρχεται είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν μετακινήσεις πρανών και στο ορυχείο και γύρω από το χωριό και καθιζήσεις πρανών, τα ρήγματα έχουν περικυκλώσει το χωριό και οι κάτοικοι είναι ανάστατοι. Τα λέμε συνέχεια. Επιμένουμε και πιέζουμε την πολιτεία να κάνει τα αυτονόητα, δηλαδή να εκδώσει το προεδρικό διάταγμα και να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης, αλλά εμείς τα λέμε και εμείς τα ακούμε», είπε με απογοήτευση ο αντιπρόεδρος της κοινότητας Αναργύρων, Λεωνίδας Πινόπουλος, μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα.

Η απογοήτευση των κατοίκων παραμένει, πόσο μάλλον μετά τα όσα ειπώθηκαν στην Πτολεμαΐδα, κατά την επίσκεψη του πρόεδρου της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη και του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη, πως δεν υπάρχει χρηματοδότηση για τη μετεγκατάσταση του οικισμού! Ωστόσο, αναμένονται οι εξελίξεις, με τους κατοίκους να λένε πως δεν μιλάμε για αριθμούς και νούμερα, αλλά για ανθρώπινες ζωές.

Η κοινότητα των Αγίων Αναργύρων ήταν «ζωντανή», με αρκετούς κατοίκους, ενώ τα τελευταία χρόνια, όπως προσθέτει ο ίδιος, σε 17.000 στρέμματα κάμπου, το 80% έχει απαλλοτριωθεί από τη ΔΕΗ και πλέον έμειναν 2,500 στρέμματα. Πλέον παρέμειναν 150-170 κάτοικοι, ενώ τις τελευταίες ημέρες στον κάτω οικισμό και σε απόσταση 150 μέτρα από το ορυχείο, πήραν δύο οικογένειες την απόφαση να μετακινηθούν στην Πτολεμαΐδα, ώστε να μην κινδυνεύσει η οικογένεια και τα παιδιά τους.

Οι κάτοικοι αγωνιούν για τα σπίτια και την ασφάλειά τους, ενώ πλέον σταμάτησαν οι δραστηριότητες του ορυχείου, μιας και υπάρχει κίνδυνος και για το ορυχείο, τα μηχανήματα, τους ταινιοδρόμους και φυσικά, οι κάτοικοι. «Κάθε ημέρα πιέζουμε , για να γίνουν τα αυτονόητα», σημείωσε ο ίδιος.

Μετά την καθίζηση του δρόμου προς Βαλτώνερα οι κάτοικοι έκαναν διαμαρτυρία χθες, ενώ με αφορμή αυτό ο περιφερειάρχης βρέθηκε στο ορυχείο το πρωί της Τετάρτης, με κάποια κλιμάκια της ΔΕΗ, με στόχο να δουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση. «Μας λένε ότι δεν κινδυνεύει ο οικισμός, αλλά εμείς δεν συμφωνούμε», λέει με αγανάκτηση ο κ. Πινόπουλος. «Μιλάμε για κατοίκους, που πρέπει να ζήσουν σε ασφαλείς συνθήκες. Ζητούμε την έκδοση του ΠΔ, να επισπευστούν οι διαδικασίες, μιας και η τοποθεσία βρέθηκε και το μέρος του νέου οικισμού προετοιμάζεται», λέει ο ίδιος.

Μέχρι το 2021 πρέπει η διαδικασία να έχει προχωρήσει, σημειώνει ο ίδιο λέγοντας ότι η απαλλοτρίωση γίνεται για λόγους περιβάλλοντος και για αυτό δυσκολεύουν οι διαδικασίες, μιας και το χωριό αποτελούν κατά κύριο λόγο πρόσφυγες και αναγκάζονται να ξεσηκωθούν για δεύτερη φορά στη ζωή τους…

Πηγη: Πρωινός Λόγος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου