.

ΥΠΕΝ: Τέσσερις στους δέκα Δήμους δεν έχουν διασφαλίσει ακόμα τα δικαιώματα των δημοτών τους για τους δασικούς χάρτες

Επιστολή στους ΟΤΑ που καθυστερούν να αποστείλουν τα απαραίτητα στοιχεία για τους δασικούς χάρτες έστειλε, σήμερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, με τη λήξη του προβλεπόμενου χρόνου υποβολής των σχεδίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, από τους ΟΤΑ στο Κτηματολόγιο.
Στην επιστολή του επισημαίνει ότι παρότι έληξε σήμερα η χρονική παράταση που είχε δοθεί με το Νόμο 4467/17, διαπιστώνεται ότι το 42,5% των Δήμων που τους αφορά το θέμα δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες νομοθετημένες, εδώ και ένα χρόνο, υποχρεώσεις τους για το έργο των δασικών χαρτών.
Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε πρόσφατα τροπολογία στη Βουλή, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, δίνοντας νέα και τελευταία παράταση για την περίοδο ανάρτησης των δασικών χαρτών, έως 27 Ιουλίου 2017.
Συγκεκριμένα, με βάση ανάλυση που έκανε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαπίστωσε ότι μέχρι την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 το 57,5% των Δήμων με ανάρτηση δασικού χάρτη (δηλαδή 69 δήμοι) είχε ολοκληρώσει την ανάρτηση των σχεδίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, όπως προβλέπεται από τον Μάιο του 2016, μετά την ψήφιση του νόμου 4389/2016.

Οι υπόλοιποι 51 Δήμοι δεν είχαν προβεί στις ενέργειες που απαιτεί ο νόμος και οι οποίες διασφαλίζουν την κατοικία των δημοτών τους, σε περιοχές εντός σχεδίου και σε περιοχές οικιστικών πυκνώσεων.

Ο Αν. ΥΠΕΝ ενημερώνει για πολλοστή φορά και προσωπικά τον/την κάθε Δήμαρχο, ότι :

· η οριοθέτηση στο χάρτη εκ μέρους του δήμου των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως συνεπάγεται αυτόματα τη μη κατάρτιση δασικού χάρτη εντός αυτών των ορίων, ενώ

· η οριοθέτηση άλλων σχεδίων πόλεως και οικιστικών πυκνώσεων συνεπάγεται αυτόματα τη μη ανάρτηση του δασικού χάρτη εντός αυτών των ορίων και τη μετάθεση της επίλυσης των προβλημάτων δόμησης εντός δασικού χαρακτήρα εκτάσεων σε επόμενο στάδιο.

Με την επιλογή της καθυστέρησης και της άρνησης συνεργασίας οι Δήμοι δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών τους και τους ωθούν στο δρόμο της υποβολής αντιρρήσεων, υποχρεώνοντάς τους και στην καταβολή διαφόρων ποσών για τις αντιρρήσεις, τα οποία, εφόσον είχαν οριοθετηθεί οι οικισμοί και οι πυκνώσεις, δεν θα ήταν αναγκαία.

Παράλληλα, δυσχεραίνεται και το έργο των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων που θα υποχρεωθούν να ελέγξουν περιπτώσεις δόμησης, ενώ ο νομοθέτης επέλεξε να εξεταστούν αυτές οι περιοχές με πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια σε επόμενο χρονικό στάδιο, και να προχωρήσει η κύρωση των δασικών χαρτών στον εκτός οικισμών χώρο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών, μόλις 3 στους 10 Δήμους είχαν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά στην οριοθέτηση των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων επί των δασικών χαρτών, όπως προέβλεπε ο νόμος.

Μετά την Εγκύκλιο 151590/331/6.2.2017 του Αν. ΥΠΕΝ και το Νόμο 4467/2017 έχει διπλασιαστεί η ανταπόκριση των Δήμων. Σε αυτή την κατεύθυνση είχε υπάρξει και συμφωνία του Αν. Υπουργού με το ΔΣ της ΚΕΔΕ την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2017. Σημειώνουμε ότι από την μεριά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν υλοποιηθεί όλες οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Οι Δήμοι οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα είναι :


1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
2. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
3. ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ
4. ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
5. ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
6. ΒΟΪΟΥ
7. ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
8. ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
9. ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
10. ΔΕΛΤΑ
11. ΔΟΞΑΤΟΥ
12. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
13. ΔΩΔΩΝΗΣ
14. ΕΔΕΣΣΗΣ
15. ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
16. ΕΟΡΔΑΙΑΣ
17. ΖΑΓΟΡΑΣ-ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ
18. ΖΑΓΟΡΙΟΥ
19. ΖΑΧΑΡΩΣ
20. ΙΛΙΟΥ
21. ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ
22. ΚΑΒΑΛΑΣ
23. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
24. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
25. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
26. ΚΙΜΩΛΟΥ
27. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
28. ΚΟΝΙΤΣΑΣ
29. ΜΕΣΣΗΝΗΣ
30. ΜΕΤΣΟΒΟΥ
31. ΜΗΛΟΥ
32. ΜΥΚΟΝΟΥ
33. ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ
34. ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ
35. ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
36. ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
37. ΟΙΧΑΛΙΑΣ
38. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
39. ΠΡΕΒΕΖΗΣ
40. ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ
41. ΠΥΡΓΟΥ
42. ΣΙΘΩΝΙΑΣ
43. ΣΙΦΝΟΥ
44. ΣΚΟΠΕΛΟΥ
45. ΣΠΑΡΤΗΣ
46. ΣΠΕΤΣΩΝ
47. ΣΥΡΟΥ - ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
48. ΤΥΡΝΑΒΟΥ
49. ΦΑΡΣΑΛΩΝ
50. ΧΙΟΥ
51. ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου