.

Δυναμική παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράταση λειτουργίας μονάδων των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου- «Θα υποστηρίξουμε το τεκμηριωμένο αίτημά μας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αντιλαμβανόμαστε κινήσεις εν κρυπτώ σε βάρος των Δυτικομακεδόνων»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιστολή προς τους Επιτρόπους Περιβάλλοντος Karmenu Vella, Περιφερειακής Πολιτικής Corina Cretu και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας επανέρχεται στο θέμα της παράτασης λειτουργίας των μονάδων Ι-ΙΙ και ΙΙΙ-IV του ΑΗΣ Καρδιάς και Ι-ΙΙ του ΑΗΣ Αμυνταίου έως το 2023.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

WWF: Νέο ρεκόρ εξάντλησης των ορίων της Γης

1Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου Global Footprint Network, φέτος η ανθρωπότητα εξάντλησε νωρίτερα από ποτέ – 2 Αυγούστου – τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και μέχρι το τέλος του 2017 θα ζούμε με δανεικά… από τις επόμενες γενιές. Όσον αφορά τα κράτη της ΕΕ και ειδικότερα την Ελλάδα, ο τρόπος ζωής μας παράγει κάθε χρόνο ένα υπέρογκο «οικολογικό χρέος».

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Καθυστερήσεις "μυρίζει" η υπόθεση λιγνίτες - Το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου και οι συζητήσεις με Βρυξέλλες

Καθυστερήσεις φαίνεται ότι φέρνουν οι επιφυλάξεις των Βρυξελλών στην υπόθεση λιγνίτη.
Με βάση το Μνημόνιο έπρεπε μέχρι τέλος Ιουλίου - δηλαδή ως και σήμερα- να είχε καταρτιστεί ο κατάλογος με τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες. Δηλαδή να έχει πάρει έγκριση από τη DG Comp , ώστε τον Οκτώβριο να γίνει το market test που θα δείξει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η δράση «Κοζάνη 2017 - Ανοιχτή Καινοτομία!

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης τέθηκε η πρωτοβουλία «Κοζάνη 2017 - Ανοιχτή Καινοτομία».
Κατά τη διάρκεια του «Κοζάνη 2017 - Ανοιχτή Καινοτομία» επιλεγμένες υφιστάμενες ή και νεοφυείς (start ups) επιχειρήσεις θα αναθέσουν πραγματικές επιχειρηματικές προκλήσεις ανάπτυξης ή διαμόρφωσης ενός νέου προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, με στόχο να εντοπιστούν και να επιλυθούν τυχόν προβλήματα ή αστοχίες ως προς την επιτυχή αποδοχή του από την αγορά.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ στην Τουρκία έχει βάλει στο μάτι η ΔΕΗ

Η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ και εκτός Ελλάδας αποτελεί ένα από τα πολλά ανοικτά στοιχήματα που έχει βάλει και επιδιώκει να κερδίσει η διοίκηση της ΔΕΗ, σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο για την εταιρεία. Μια από τις αγορές που ενδιαφέρουν τη ΔΕΗ είναι και η τουρκική.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Παναγιωτάκης: Αν είναι να διασωθεί η ΛΑΡΚΟ, η ΔΕΗ θα βάλει πλάτη

Στη συζήτηση για τις προοπτικές της ΛΑΡΚΟ που διεξήχθη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συμμετείχε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιώτακης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναδείχθηκε η συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων μερών στην ανάγκη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την εξεύρεση μιας βιώσιμης, αναπτυξιακής και λειτουργικής λύσης της ΛΑΡΚΟ, με κοινή την παραδοχή ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά με ένα συγκροτημένο, στρατηγικό, αναπτυξιακό σχέδιο, μπορεί να δημιουργηθούν αισιόδοξες προοπτικές.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

DG Comp προς Αθήνα: Νωρίτερα του 2020 η μείωση κατά 40% του μεριδίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη

Ταχύτερα απ’ ότι προβλέπει η ελληνική πρόταση πρέπει να έχει μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη, είναι το μύνημα των Βρυξελλών προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην επιτάχυνση της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ εστιάζουν σύμφωνα με πληροφορίες του "Energypress" οι κοινοτικές ενστάσεις ως προς την ελληνική πρόταση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μείγμα των προς πώληση μονάδων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πρόταση τοποθετεί την μείωση κατά 40% του μεριδίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη μετά το 2020-2021, ακόμη και αν έχει στο μεταξύ ευοδωθεί ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δήμος Κοζάνης: Ξεκίνησαν τα έργα στο νέο οικισμό της Ποντοκώμης

Ξεκίνησαν τα έργα στο νέο οικισμό της Ποντοκώμης, που αφορούν την εσωτερική οδοποιία του οικισμού και συγκεκριμένα περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες τόσο των οδών – πεζοδρόμων όσο και μερικών μικρών κοινόχρηστων χώρων.
Πρόκειται για την πρώτη φάση του έργου, που με την ολοκλήρωση της θα ξεκινήσουν έργα υποδομής όπως ύδρευση αποχέτευση κτλ.
«Ο Δήμος Κοζάνης ως φορέας υλοποίησης θα παρακολουθεί στενά τις εργασίες και την πρόοδο τους, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αντάξιο των προσδοκιών των κατοίκων της Ποντοκώμης» δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης Αριστοτέλης Πουτακίδης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σέρνονται τα πορίσματα για την κατολίσθηση στο Αμύνταιο

Ενάμισι μήνας έχει περάσει από την μεγάλη κατολίσθηση της 10ης Ιουνίου στο ορυχείο του Αμυνταίου και τα πορίσματα για αίτια της καταστροφής προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό.Πρώτη είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ ότι συγκροτεί επιτροπή για να διερευνήσει τα αίτια της κατολίσθησης, με εντολή να έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα ως τα τέλη Ιουνίου. Ακολούθως επιτροπή εμπειρογνωμώνων συγκρότησε και ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ ένα τρίτο πόρισμα πρόκειται να παραδώσουν οι Επιθεωρητές Μεταλλείων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μητέρα των μαχών ο Άγιος Δημήτριος για τη ΔΕΗ - Η Κομισιόν βάζει πωλητήριο στο συγκρότημα

Την πόρτα για την πώληση του πλέον εμβληματικού σταθμού της ΔΕΗ, του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ανοίγει η απόρριψη από την Κομισιόν της «λίστας» που υποβλήθηκε από την ελληνική πλευρά προ δύο εβδομάδων.
Όπως έχει ήδη αναφέρει το World Energy News, κλιμάκιο του υπουργείου Ενέργειας είναι έτοιμο να μεταβεί μέσα στις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις εκ του σύνεγγυς με την DGcomp, ενώ η ΔΕΗ είναι έτοιμη να δώσει τη μητέρα όλων των μαχών για να μην μπει πωλητήριο στον ΑΗΣ Αγ. Δημήτριου που αποτελεί την ναυαρχίδα του λιγνιτικού της δυναμικού.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου στο Όρος Όρλιακας

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία εκπαιδευτικού αστρονομικού πάρκου στο όρος Όρλιακας, στη Ζιάκα των Γρεβενών, ενδεχομένως και εντός του 2018, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο, με το οποίο κλείνει ένα από τα τελευταία ανοιχτά διαδικαστικά ζητήματα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ξεκίνησε η επεξεργασία του “plan b” για τους λιγνίτες - προς απόσυρση το Αμύνταιο από το πακέτο

Τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι Βρυξέλλες σε σχέση με την ελληνική πρόταση που κατατέθηκε για τους λιγνίτες κάθε άλλο παρά θετικά ήταν. Όπως έχει αναφέρει το Energypress έχουν καταγραφεί οι ενστάσεις και οι αμφιβολίες της Κομισιόν σε σχέση με το κατά πόσο το προσφερόμενο πακέτο ανταποκρίνεται στους όρους της συμφωνίας. Θυμίζουμε ότι η ελληνική πρόταση, κατά πληροφορίες, περιλαμβάνει τις μονάδες του Αμύνταιου, τη μονάδα της Μελίτης που βρίσκεται σε λειτουργία καθώς και άδεια για κατασκευή νέας μονάδας επίσης στη Μελίτη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Προς αναθεώρηση η λίστα των λιγνιτικών μονάδων που θα πωληθούν – Στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι από ΥΠΕΝ και ΔΕΗ για διαπραγματεύσεις

Εντός των επομένων ημερών αντιπροσωπεία στελεχών του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητηθεί εκ του σύνεγγυς η ελληνική πρόταση για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα συμπεριληφθούν στο market test του Οκτωβρίου.
Η ελληνική λίστα βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν ήδη από τα μέσα Ιουλίου, αλλά όπως φαίνεται από την πλευρά των Ευρωπαίων εγείρονται σοβαρές ενστάσεις και ερωτηματικά για το προτεινόμενο μίγμα μονάδων το οποίο κατ’ αρχήν δεν καλύπτει το στόχο του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΝ: Παρατείνεται έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2017 η ανάρτηση των δασικών χαρτών

Με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα ενσωματωθεί στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ψηφίζεται την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, παρατείνεται η διάρκεια της ανάρτησης των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών, έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2017.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΝ: Παράταση υπαγωγής στον 4178/2013 περί αυθαιρέτων

Δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. (Β 2537/21-07-2017) η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη οποία δίνεται παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στον νόμο 4178/2013, περί της «Αντιμετώπισης της Αυθαίρετης Δόμησης-Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις». Η παράταση επεκτείνεται για 60 ημέρες από την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης προθεσμίας και έρχεται να καλύψει το χρονικό κενό που μεσολαβεί μέχρι την ψήφιση του στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, η νέα προθεσμία λήγει την 23η Σεπτεμβρίου του 2017.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Υπογράφηκε η παραχώρηση του Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Δήμο Κοζάνης

Μια σπουδαία στιγμή για την Κοζάνη αποτελεί η παραχώρηση του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Δήμο Κοζάνης συνολικής έκτασης 171.565,85μ², ένα όραμα δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα. Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κοζάνης του ΟΣΕ ΑΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ έγινε τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στο χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

κλικ για πλήρη ανάγνωση από τον Πρωινό Λόγο...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επικαιροποίηση της μελέτης του ΤΕΕ/ΤΔΜ για τη συνεισφορά του λιγνίτη στην τοπική και εθνική οικονομία


Ξεκίνησε ήδη από πλευράς του Τεχνικού Επιμελητηρίου /Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, η διαδικασία για την επικαιροποίηση της παλαιότερης μελέτης του ΤΕΕ/ΤΔΜ για τη συνεισφορά του λιγνίτη στην τοπική και εθνική οικονομία. Στόχος του φορέα είναι η μελέτη να είναι έτοιμη μέχρις ότου να ξεκινήσει το market test της κυβέρνησης, για τις λιγνιτικές μονάδες στις οποίες θα μπει «πωλητήριο».

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Στη λιανική, αλλά και τη χονδρική αγορά φυσικού αερίου εισέρχεται η ΔΕΗ – Προσλαμβάνει σχετικό σύμβουλο

Τη δραστηριοποίηση της στην αγορά φυσικού αερίου σχεδιάζει η ΔΕΗ, η οποία έχει προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλου που θα εκπονήσει σχετική μελέτη.
Μάλιστα όπως προκύπτει από την προκήρυξη του διαγωνισμού, η ΔΕΗ εξετάζει το ενδεχόμενο δραστηριοποίηση της τόσο στη λιανική, όσο και στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, όπως επίσης και στην αγορά συμπιεσμένου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και δικτύων διανομής.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς των «πράσινων» ομολόγων

Η έκδοση του «πράσινου» ομολόγου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για αυτό, έστρεψε την προσοχή του ελληνικού κοινού στο νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Μπορεί η έκδοση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να ήταν το πρώτο «πράσινο» ομόλογο στην ελληνική αγορά, όμως διεθνώς η ανάπτυξη τέτοιων εγχειρημάτων γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

2017 Employment and Social Developments in Europe review confirms positive trends, but highlights high burden on the young

2017 Employment and Social Developments in Europe review confirms positive trends, but highlights high burden on the young

Today, the Commission published the 2017 edition of its yearly Employment and Social Developments in Europe (ESDE) review.
This year's edition confirms positive labour market and social trends and continued economic growth. With over 234 million people having a job, employment has never been as high as today in the EU, and unemployment is at its lowest level since December 2008. Since 2013, 10 million jobs have been created in the EU.
But looking beyond the overall social and economic progress, evidence shows that a particularly high burden is put on the younger generations:
  • they tend to have more difficulties in finding a job,
  • they are more often in non-standard and precarious forms of employmentincluding temporary contracts
  • they are likely to receive lower pensions, relative to wages.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Κοζάνη 2017 - Ανοιχτή Καινοτομία! Μετατρέποντας τις ιδέες σε αποτελέσματα

Η πρωτοβουλία «Κοζάνη 2017 - Ανοιχτή Καινοτομία»,  επιδιώκει να δημιουργήσει το έρεισμα για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων ανοιχτής καινοτομίας στον επιχειρηματικό κόσμο του Δήμου Κοζάνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ενσαρκώνει τη βούληση του Δήμου Κοζάνης και των φορέων της περιοχής να υποστηρίξουν με όλο το δυναμικό που διαθέτουν την ανάπτυξη επιχειρηματικής κουλτούρας με έμφαση στην καινοτομία,  ενθαρρύνοντας τους νέους ανθρώπους να αντιληφθούν τις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης αγοράς και φέρνοντάς τους πιο κοντά με την πραγματικότητα της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αναγκαία μία επιστημονική μελέτη για τους γεωκινδύνους στα λιγνιτικά πεδία – Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας – Καποδιστριακού Πανεπιστημίου

Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, για την Παρακολούθηση και Συνθετική Αξιολόγηση των Γεωκινδύνων των Λιγνιτικών Πεδίων της Δυτικής Μακεδονίας, αποφάσισε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, το απόγευμα της Τετάρτης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

"Κλείνουν" την αγορά λιανικής οι υψηλές τιμές στη δημοπρασία ΝΟΜΕ

Σε μη βιώσιμα επίπεδα διαμορφώθηκαν οι τιμές κατά τη διάρκεια της χθεσινής δημοπρασίας ΝΟΜΕ, καθώς ο συνδυασμός της χαμηλής δημοπρατούμενης ποσότητας, με τις μεγάλες ανάγκες των προμηθευτών να εξασφαλίσουν ενέργεια σε “κλειδωμένη” τιμή, αποδείχθηκε … “εκρηκτικός”.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν πηγές των εταιρειών προμήθειας, με τις τιμές της χθεσινής δημοπρασίας τα περιθώρια για τους προμηθευτές είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα ενώ για κάποιους πελάτες υπάρχουν συμβόλαια σε τιμές χαμηλότερες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αυθαίρετα: τέλος Αυγούστου το νέο Ν/Σ στη Βουλή, λήγει η τελευταία παράταση στις 23/07

Η ατζέντα της «επόμενης μέρας» μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και οι πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν τέθηκαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό. Άμεσα αλλά και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή μια σειρά νομοσχεδίων προς ψήφιση, όπως αναφέρει το non paper που εκδόθηκε.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΝ: Τροπολογία με νέες ρυθμίσεις για τους Δασικούς Χάρτες

Σειρά βελτιώσεων στη νομοθεσία για τους δασικούς χάρτες, που αφορούν κυρίως τις σχέσεις με τους πολίτες, περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αυτή είναι η τελική πρόταση για ΔΕΗ που πήγε στις Βρυξέλλες: Δύο+1 μονάδες και τρία ορυχεία προς πώληση

Ενα και μόνο σενάριο περιλαμβάνει η τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες, η οποία και βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Αφορά την πώληση της μονάδας Μελίτη Ι (330 MW), μαζί με την άδεια για την Μελίτη ΙΙ (450 MW), συν τις δύο μονάδες του Αμυνταίου(550 MW). Το πακέτο συνοδεύεται από τα ορυχεία που τροφοδοτούν τις παραπάνω μονάδες, δηλαδή του Αμυνταίου (παρά την κατολίσθηση που υπέστη), της Λακκιάς και της Βεύης. Εναλλακτικά σενάρια, όπως λένε αρμόδιες πηγές στο "Energypress", δεν υπάρχουν, δηλαδή διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι προτάθηκαν παράλληλα και οι μονάδες της Μεγαλόπολης ή υπό κατασκευή Πτολεμαίδα V.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Προκήρυξη 9ου Πανελλήνιος αγώνα δρόμου ΔΕΗ «Μνήμες Λιγνίτη»

9ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΔΕΗ ¨ΜΝΗΜΕΣ ΛΙΓΝΙΤΗ¨


ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ

Σε μια προσπάθεια να αναδείξει και να επιβραβεύσει, με κάθε τρόπο, την προσφορά των εργαζομένων της ΔΕΗ και τη συμβολή - ρόλο του λιγνίτη και της περιοχής στην ανάπτυξη της χώρας γενικότερα, το σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΗ ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨ και η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. συνδιοργανώνουν, τον 9ο Πανελλήνιο Αγώνα Δρόμου υπό τον διακριτικό τίτλο ¨ΜΝΗΜΕΣ ΛΙΓΝΙΤΗ¨.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Εκκωφαντική σιωπή άφησε πίσω της η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην περιοχή

Παρόλο που οι εξελίξεις πιέζουν και οι καταστάσεις είναι «ασφυκτικές», δώσαμε κάθε περιθώριο.
Παρόλο που όλο το προηγούμενο διάστημα επιμείναμε-υποστηρίξαμε-διεκδικήσαμε σε κάθε ευκαιρία και με κάθε αφορμή (ή και χωρίς αφορμή) τις θέσεις μας για την Ενέργεια, αφήσαμε στους καθ ύλην αρμόδιους τον χρόνο που ζήτησαν για να κάνουν τις δικές τους ενέργειες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων με την απόφαση ΔΕΠΕΑ/οικ.178581/2017. Από την έναρξη ισχύος της νέας απόφασης καταργείται η Δ6/Β/οικ. 5825/30.3.2010 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Κάθε αναφορά στις διατάξεις της παραπάνω καταργούμενης απόφασης θεωρείται εφεξής αναφορά στις διατάξεις της νέας απόφασης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Στην ψηφιακή εποχή εισέρχεται το ΤΜΕΔΕ - Ηλεκτρονική πλέον η έκδοση εγγυητικών επιστολών συμμετοχής

Αυξημένη ασφάλεια, διαφάνεια και εξυπηρέτηση παρέχει πλέον το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. στα μέλη του, μόλις έξι μήνες από τη σύστασή του, αναβαθμίζοντας καθοριστικά τις πιστοδοτικές υπηρεσίες του.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δέσμη αναπτυξιακών προτάσεων από το ΤΕΕ με ορίζοντα υλοποίησης έως το 2020 - Το 81,5% των διπλωματούχων μηχανικών εκτός επαγγέλματος, λόγω των υψηλών ασφαλιστικών οφειλών

–       Δημιουργία ψηφιακού χάρτη, με όλες τις θεσμικές γραμμές για επενδυτικές συναλλαγές και αδειοδοτήσεις

–   Σύσταση Ινστιτούτου Μελετών και Δεικτών του τεχνικού κόσμου, με προσανατολισμό και στην αγορά ακινήτων

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

«Αύξηση επιδότησης στο νέο εξοικονομώ -μέσα & 7000 παλαιοί δικαιούχοι»

«Το νέο "Εξοικονομώ κατ' οίκον", που εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, αυξάνει το ποσοστό επιχορήγησης για τη χαμηλή και μεσαία εισοδηματική τάξη, με τη δημιουργία έξι εισοδηματικών κατηγοριών,που συνδέονται με τα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των ωφελουμένων», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την πώληση των λιγνιτικών της ΔΕΗ - Κρίσιμο πολιτικά το market test

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την ολοκλήρωση της λίστας των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων από την δίοικηση της ΔΕΗ και το οικονομικό επιτελείο.
Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κοζάνη δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο κρίσιμο ζήτημα της πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία κατάρτισης της σχετικής λίστας βρίσκεται σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο. 
Μάλιστα κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες ότι ήδη έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες κάποια πρώτα drafts προκειμένου να μετρηθούν αντιδράσεις. 

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΝ: «Οι ανεπτυγμένες χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Παρισίων, χωρίς υπαναχωρήσεις και παζάρια»

«Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και να ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας», δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στη συζήτηση για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Ταλίν της Εσθονίας. «Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να έχουν ανάλογους στόχους μείωσης εκπομπών και να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους, χωρίς υπαναχωρήσεις και παζάρια», τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ., κάνοντας σαφή νύξη στα αιτήματα της Τουρκίας κατά την τελευταία σύνοδο των G20.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΝΕΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Τ.Π. & ΔΑΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΟΤA ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, με τη συνεργασία του ΚΑΠΕ, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη χρηματοδοτικού προγράμματος, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε δημοτικές εγκαταστάσεις ΟΤΑ Α’ & Β’ βαθμού, αλλά και γενικότερα σε εγκαταστάσεις ΝΠΔΔ (πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.ά), μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Παρέμβαση για θέματα Ενέργειας - Περιβάλλοντος σε σχέση με τον ενεργειακό άξονα στην Δυτική Μακεδονία

Η τοποθέτηση του Προέδρου του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας, για την Ενέργεια - Περιβάλλον στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Δυτική Μακεδονία [12.07.2017]. Τονίστηκαν τα θέματα των υποχρεώσεων της "δημόσιας" ΔΕΗ προς την τοπική κοινωνία, της μελέτης του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας για τη συνεισφορά του λιγνίτη στην τοπική και εθνική οικονομία, η πρόταση για αξιοποίηση των εδαφών των ορυχείων [Real Estate], το χρηματοδοτικό ταμείο για τις ενεργειακές επιχειρήσεις [ESco], η αναγκαιότητα συνολικού σχεδιασμού για τη μεταλιγνιτική περίοδο, η αναγκαιότητα πρόβλεψης από το ΕΣΠΑ ειδικής χρηματοδότησης για τις μετεγκαταστάσεις, κ.ά..

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Opengov.gr: Διαβούλευση "Έρευνα και εκμετάλλευση λατομικών ορυκτών και άλλες διατάξεις"

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Έρευνα και εκμετάλλευση λατομικών ορυκτών και άλλες διατάξεις». Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία στοχεύει:
α) στον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης λατομικής νομοθεσίας,

κλικ για πλήρη ανάγνωση...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτ. Μακεδονίας Ν. Κοζάνης

Ανακοίνωση ΣΟΧ 4/2017 για το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτ. Μακεδονίας, στο Ν. Κοζάνης

Ημερομηνία υποβολής αιτήσεων από 12-07-2017 έως 21-07-2017

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ελπίδα: Δώσαμε τα πάντα, πήραμε υποσχέσεις

Προχειρότητα, γενικόλογοι μονόλογοι, αλλά κυρίως επικύρωση της καταστροφικής απόφασης για το τόπο. Αυτά ήταν τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του «αναπτυξιακού» συνεδρίου στις 11 και 12 Ιουλίου 2017.

Αυτού που πήρε ως αντάλλαγμα ο Περιφερειάρχης από την Κυβέρνηση (μαζί με το κομματικό χρίσμα) για να συναινέσει στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και την οικονομική καταστροφή της Δυτικής Μακεδονίας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ένας πρώτος απολογισμός απο την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη


(του Σ.Κουταβά από το vetonews.gr...)
Όσοι  παρακολουθούν από κοντά τις τοπικές εξελίξεις, δεν πανηγυρίζουν και είναι περισσότεροι σκεπτικοί από το αποτέλεσμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη. Η βίαιη απολιγνιτοποίηση της ενεργειακής λεκάνης βρίσκει την Δυτική Μακεδονία εντελώς απροετοίμαστη. Οι ευθύνες για αυτή την ντροπιαστική κατάσταση δεν αφορούν τον σημερινό πρωθυπουργό  και το κόμμα του αλλά τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ενώ γνώριζαν από το 2003 τι θα συμβεί, δεν έκαναν τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως ο  πρωθυπουργός και το κόμμα του έχουν την ευθύνη της ορθής διαχείρισης αυτής της κρίσιμης κατάστασης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Κ. Σκρέκας: Με την "μικρή ΔΕΗ" θα είχε εξοικονομηθεί 1,5 δισ. ευρώ

Ο τομεάρχης Ενέργειας και βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη ΔΕΗ ανέφερε:

"Η κυβέρνηση κινείται στα θέματα της ενέργειας χωρίς σχεδιασμό, χωρίς πλάνο και οδηγείται σε μοιραία και τραγικά λάθη. Χαρακτηριστικότερο όλων η περίπτωση της ΔΕΗ, όπου επανειλημμένα έχω πει πως ούτε ο χειρότερος εχθρός της ΔΕΗ δε θα μπορούσε να οδηγήσει την εταιρεία στα πρόθυρα της χρεωκοπίας μέσα σε μόλις δυόμιση χρόνια. Το 2014 η τότε κυβέρνηση είχε νομοθετήσει το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», την πώληση δηλαδή του 30% της ΔΕΗ που θα περιελάμβανε μονάδες παραγωγής (λιγνιτωρυχεία, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο) και πελατολόγιο λιανικής.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου [Τετάρτη 19.07.2017]

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 167 και 185 του Νόμου 3852/10, σας καλούμε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη 19 Ιουλίου 2017, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης), με θέματα:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΓΕΝΟΠ: Καταστροφικές οι συνέπειες για τη Δυτική Μακεδονία και την Εθνική Οικονομία από την πώληση λιγνιτικών μονάδων

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ , τα Σωματεία Μέλη της και οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν χθες έξω από την αίθουσα όπου μίλησε ο πρωθυπουργός στην Κοζάνη, την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ρεπορτάζ θεμάτων - ανακοινώσεων από το 1ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Δυτική Μακεδονία

Από το vetonews.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Όλες οι αναφορές του Πρωθυπουργού αποκλειστικά για τη Δυτική Μακεδονία

Άριστος γνώστης της κάθε «γωνιάς» της Δυτικής Μακεδονίας, του κάθε τοπικού προϊόντος της και των «αναγκών» και απαιτήσεων των κατοίκων της, εμφανίστηκε από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου στην Κοζάνη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος μίλησε για την ενέργεια, τον πρωτογενή τομέα, τα τοπικά προϊόντα, τον τουρισμό ακόμη-ακόμη και το ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και όχι μόνο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση από το kozan.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νέο ΦΕΚ ενεργειακών ελεγκτών: συστήματα αναγνώρισης προσόντων & πιστοποίησης, μητρώο ελεγκτών & αρχείο ελέγχων

Δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Τυπογραφείο, το ΦΕΚ (ΦΕΚ Β' 2337/10-07-2017) με την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σταθάκη και του Αναπληρωτή κ. Φάμμελου, η απόφαση για τα "Συστήματα αναγνώρισης προσόντων και πιστοποίησης Ενεργειακών Ελεγκτών. Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών και Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων."

κλικ για πλήρη ανάγνωση από το b2green.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Εργατικό Κέντρο Πτολεμαϊδας: Κάλεσμα συμμετοχής σε συλλαλητήριο

Το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας καλεί όλους τους εργαζόμενους, όλα τα σωματεία μέλη του να επιστρατεύσουν την πιο αγωνιστική τους διάθεση και να συμμετέχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης στο Εκθεσιακό Κέντρο των Κοίλων Κοζάνης όπου και θα βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

“Κλειδώνει” η πρόταση για το 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ

Σε μία βασική πρόταση κορμό φαίνεται να καταλήγει η ελληνική πλευρά για το θέμα της πώλησης του 40% των λιγνιτών. Η πρόταση αυτή αναμένεται να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για τη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν ενώ εκτός από το βασικό σενάριο θα περιλαμβάνονται ακόμη μία ή δύο παραλλαγές. Πιθανότατα η σχετική εισήγηση να τεθεί επί τάπητος ακόμη και στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ, ενώ όπως έχει αποκαλύψει ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά και μέσα στον Ιούλιο θα πρέπει να κατατεθεί στις Βρυξέλλες η ελληνική πρόταση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Γ. Δακής: "Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας: Με αγωνία και ενδιαφέρον για τις Κυβερνητικές εξαγγελίες …"

Σας καλωσορίζουμε κ. Πρωθυπουργέ στη Δυτική Μακεδονία, την ενεργειακή καρδιά της χώρας και κατά τραγική ειρωνεία πρωταθλήτρια στην ανεργία με οξυμ-μένα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ευχόμαστε η επίσκεψή σας να συνδυαστεί με θετικά αποτελέσματα για την Περιφέρειά μας, αν και δεν έχετε τις προτάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού παραδόξως η Περιφερειακή Αρχή του κ. Καρυπίδη, που στερείται επιχειρησιακού αναπτυξιακού σχεδίου, δεν φρόντισε να συγκαλέσει το ανώτατο όργανο δημοκρατικού προγραμματισμού, ως όφειλε, ενόψει του σημαντικού γεγονότος της επίσκεψης σας στην περιοχή μας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Απάντηση της πρώην Βουλευτή και Επικεφαλής του Μετώπου Νίκης, Ραχήλ Μακρή, στον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας.

Κύριε Καρυπίδη, σας έθεσα ευθέως και δημοσίως συγκεκριμένο, ξεκάθαρο ερώτημα (http://bit.ly/2u9u5F2).

Απάντηση δεν έλαβα. Λογικό, βέβαια, από αυτούς που δύο χρόνια τώρα το μόνο που πράττουν είναι να δημιουργούν εντυπώσεις με εκδρομές στα Υπουργεία και επισκέψεις Υπουργών του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑ -  ΑΝΕΛ, που θυμίζουν μπουλούκι περιοδεύοντος θιάσου.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η ΔΕΗ για τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ

Η ΔΕΗ εκφράζει την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση του έργου και την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), στα
εδάφη του Ορυχείου του Ν. Πεδίου, που παραχώρησε στη ΔΙΑΔΥΜΑ τον Απρίλιο του 2015.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...