.

Σήμα κινδύνου από Ευθ. Λέκκα: Να εκκενωθεί ο οικισμός των Αναργύρων

Την εκτίμηση ότι «η γεωλογική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή του ορυχείου Αμυνταίου και στο χωριό Ανάργυροι θα συνεχιστεί, αλλά με μικρότερο βαθμό το επόμενο χρονικό διάστημα», εξέφρασε ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας κατά την επίσκεψη του στην περιοχή των Αναργύρων και του ορυχείου Αμυνταίου.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο του ορυχείου Αμυνταίου με τη συμμετοχή επιστημονικών στελεχών της ΔΕΗ και του περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μίλησε για ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο φαινόμενο που χρειάζεται ενδελεχή εξέταση για να πει κάποιος με σιγουριά τι έφταιξε και φτάσαμε σε αυτό το μέγεθος της κατολίσθησης. Μάλιστα ανάφερε ότι οι βροχοπτώσεις του φθινοπώρου θα επηρεάσουν αρνητικά την κατάσταση μέσα στο χωριό και εκτίμησε ότι θα υπάρξει επιδείνωση του φαινόμενου, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η εκκένωση του χωριού και οι κάτοικοι του να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές.

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης αναφερόμενος στις εκτιμήσεις αυτές ανακοίνωσε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν μετακινηθεί όλοι οι κάτοικοι του χωριού σε σπίτια που θα ενοικιαστούν για αυτόν τον σκοπό και ότι τις επόμενες ημέρες το συντονιστικό όργανο που έχει συσταθεί θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Σήμερα η ΔΕΗ με δική της πρωτοβουλία έχει νοικιάσει 28 σπίτια όπου μένουν οικογένειες των οποίων οι κατοικίες τους είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας της κατολίσθησης και του ρήγματος, είτε βρίσκονται εντός της κόκκινης ζώνης όπου για λόγους ασφαλείας έχει απαγορευτεί κάθε είδους ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας.

Το μέλος της επιτροπής διερεύνησης των αιτιών της κατολίσθησης και στέλεχος της ΔΕΗ Κώστας Μαχτής τόνισε ότι ανεξάρτητα από τις υλικές ζημιές για την ΔΕΗ και τον οικισμό των Αναργύρων, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι «δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής» και εξήγησε ότι τόσο σήμερα όσο και στο άμεσο μέλλον «θα πρέπει να υπάρξει επιμονή στην αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφάλειας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στον οικισμό». Από την πλευρά της ΔΕΗ ετέθη με επιμονή το θέμα της πλήρους ενεργοποίησης όλων των συνθηκών της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την περιοχή των Αναργύρων καθώς και της επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών από την πλευρά της πολιτείας για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης καθώς και υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης επισκέφθηκαν τον «νέο οικισμό» των Αναργύρων, την πλευρά δηλαδή του χωριού που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από την κατολίσθηση και βρίσκεται στην κυριολεξία πάνω στο τεκτονικό ρήγμα που διέρχεται από τον οικισμό.

Με την ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την μετεγκατάσταση και απαλλοτρίωση του οικισμού, θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες της πλήρους καταγραφής και κτηματογράφησης των σπιτιών των Αναργύρων, αλλά και εκείνων των περιουσιακών στοιχείων, όπως των καλλιεργειών, των γεωτρήσεων και άλλου εξοπλισμού, που καταστράφηκαν εξαιτίας της κατολίσθησης η βρίσκονται μέσα στην κόκκινη ζώνη και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

(πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου