.

Προς αναθεώρηση η λίστα των λιγνιτικών μονάδων που θα πωληθούν – Στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι από ΥΠΕΝ και ΔΕΗ για διαπραγματεύσεις

Εντός των επομένων ημερών αντιπροσωπεία στελεχών του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητηθεί εκ του σύνεγγυς η ελληνική πρόταση για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα συμπεριληφθούν στο market test του Οκτωβρίου.
Η ελληνική λίστα βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν ήδη από τα μέσα Ιουλίου, αλλά όπως φαίνεται από την πλευρά των Ευρωπαίων εγείρονται σοβαρές ενστάσεις και ερωτηματικά για το προτεινόμενο μίγμα μονάδων το οποίο κατ’ αρχήν δεν καλύπτει το στόχο του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Όμως, το γεγονός ότι η προτεινόμενη λίστα αποτελεί το 38% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ δεν είναι το κύριο πρόβλημα.
Αυτό, σχετίζεται κυρίως με τον μικρό χρόνο ζωής των προτεινόμενων μονάδων, αλλά και το γεγονός ότι δεν καλυπτόμουν τον όρο που περιλαμβάνεται στη συμφωνία, δηλαδή οι προς πώληση μονάδες να έχουν ισοδύναμα οικονομικά χαρακτηριστικά με αυτές που θα απομείνουν στη ΔΕΗ.
Με απλά λόγια η Κομισιόν επιδιώκει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα αποδεχθεί μεθοδεύσεις για να κρατήσει η ΔΕΗ τα λεγόμενα «φιλέτα» και να διαθέσει προς πώληση μονάδες που δεν θα προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μεταβίβαση και των ορυχείων

Όπως είναι γνωστό στην ελληνική πρόταση περιέχονται η «Μελίτη Ι» στη Φλώρινα (που λειτουργεί μόλις από το 2003), η άδεια για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα, όπως και οι δύο μονάδες του Αμυνταίου ισχύος 600 MW και ηλικίας 30 ετών που για να λειτουργήσουν μετά το 2020 θα χρειαστούν επενδύσεις της τάξης των 90 -100 εκατ. ευρώ.
Για το λόγοι αυτό, μάλιστα, δεν αποκλείεται οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν να οδηγήσουν τελικά στην αντικατάσταση των δύο μονάδων του Αμυνταίου με άλλες, ώστε να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η ελληνική λίστα περιλαμβάνει, όμως, και τα ορυχεία από τα οποία τροφοδοτούνται οι παραπάνω μονάδες και ανήκουν στη ΔΕΗ, ωστόσο όπως είναι γνωστό το ορυχείο του Αμυνταίου μετά την κατάρρευση δεν μπορεί να λειτουργήσει ενώ στο ορυχείο της Λακκιάς που συνοδεύει το σταθμό του Αμυνταίου δεν έχουν γίνει ακόμη απαλλοτριώσεις.
Όσο για το ορυχείο της Βεύης που τροφοδοτεί τη Μελίτη, εκεί τα πράγματα είναι αρκετά περίπλοκα ενώ ο κ. Σταθάκης έχει δηλώσει ότι θα επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του ορυχείου.
Έτσι, αντικείμενο των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα είναι απλώς το αν η προτεινόμενη λίστα αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ, αλλά και το κατά πόσο «έχει ισοδύναμα οικονομικά χαρακτηριστικά με τη λιγνιτική ισχύ της ΔΕΗ, ιδιαίτερα σε όρους απόδοσης και διάρκειας ζωής», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ.
Όπως, επίσης, το κατά πόσο η λίστα μονάδων που θα βγει στο market test θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, κάτι που δεν φαίνεται να εξασφαλίζεται με τα σημερινά δεδομένα.
Έτσι, δεν αποκλείεται να απαιτηθεί αλλαγή του «μίγματος» των μονάδων.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου