.

Εγκρίθηκαν από τη ΔΕΗ οι δαπάνες για τους κατοίκους των Αναργύρων – Για φιλοξενία, σίτιση και επιδότηση ενοικίου

Τις δαπάνες για την φιλοξενία, σίτιση και επιδότηση ενοικίου των 90 περίπου κατοίκων των Αναργύρων, Τοπική Κοινότητα του δήμου Αμυνταίου, οι οποίοι ξεσπιτώθηκαν μετά την μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στο γειτονικό Ορυχείο της ΔΕΗ στις 10 Ιουνίου, με συνέπεια να κηρυχθεί ο οικισμός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενέκρινε το Συμβούλιο Διεύθυνσης της ΔΕΗ στη σημερινή του συνεδρίαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr», εγκρίθηκε ποσό ύψους 403.650 ευρώ το οποίο αφορά στη δαπάνη για την μίσθωση 30 ακινήτων για τη διαμονή των οικογενειών που τα σπίτια τους βρίσκονται στην ‘κόκκινη ζώνη’, που κρίθηκαν δηλαδή επικίνδυνα και έχουν ήδη απομακρυνθεί από αυτά. Σημειωτέον ότι το χρονικό διάστημα που υπολογίζει η ΔΕΗ ορίζεται σε 2-3 χρόνια, δηλαδή μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων από την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων, η οποία ανακοινώθηκε την επομένη της κατολίσθησης από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Διεύθυνσης της ΔΕΗ ενέκρινε επίσης τις δαπάνες για τα έξοδα φιλοξενίας 90 κατοίκων των Αναργύρων σε ξενοδοχεία της Πτολεμαΐδας. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία υπολογίζεται έως και τις 15 Ιουλίου, καθώς έχουν βρεθεί ήδη σπίτια στην Πτολεμαΐδα και στη γύρω περιοχή και οι περισσότεροι βρίσκονται σε διαδικασία μετακόμισης.
Ωστόσο, προφανώς το αρμόδιο όργανο της ΔΕΗ θα κληθεί σύντομα να εγκρίνει και νέα δαπάνη για την εκμίσθωση κατοικιών και για τους υπόλοιπους κατοίκους των Αναργύρων, οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο τον οικισμό τους καθώς  θα πρέπει να εκκενωθεί για λόγους ασφαλείας ολόκληρος ο οικισμός των Αναργύρων. Διότι, σύμφωνα με ειδικούς, το κατολισθητικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και είναι δυνατό τους χειμερινούς μήνες με τις βροχές να συνεχιστεί και να διευρυνθούν οι υπάρχουσες ρωγμώσεις στον οικισμό και στις κατοικίες. Αυτή ήταν άλλωστε και η εισήγηση του πλέον αρμοδίου, του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ)  και Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιου Λέκκα, κατά την επίσκεψή του το περασμένο Σάββατο στο Ορυχείο Αμυνταίου και στους Αναργύρους.

Πηγη: Πτολεμαιος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου