.

Διαχρονικές θέσεις , απόψεις, προτάσεις για την περιουσία της ΔΕΗ και για την μεταλιγνιτική περίοδο των πρώην και νυν ορυχείων της Δυτικής Μακεδονίας [του Θ. Γκατζόφλια]

Ανοιχτή επιστολή Νο 1α


Διαχρονικές θέσεις , απόψεις, προτάσεις για την περιουσία της ΔΕΗ και για την μεταλιγνιτική περίοδο των  πρώην και νυν ορυχείων της Δυτικής Μακεδονίας.

Μετά την δημοσίευση της ανοικτής επιστολής Νο1 με τίτλο « Η συνέχεια και το μέλλον των ορυχείων  της Δυτικής Μακεδονίας» πολλοί αναγνώστες σχολίασαν, πρότειναν με διάφορους τρόπους  τα γραφόμενα. Ευχαριστούμε όλους για τις κρίσεις, αρνητικές και θετικές, και πλέον επιχειρούμε λόγω των εξελίξεων στη ΔΕΗ , και των παρατηρήσεων των πολιτών , με την παρούσα επιστολή να γνωστοποιήσουμε σε όλους τους πολίτες και τους σημερινούς άρχοντες της Δυτικής Μακεδονίας, ότι η αγωνία μας για το μέλλον της μεταλιγνιτικής περιόδου διαπιστώθηκε και καταγράφηκε ακόμα και πριν από δύο δεκαετίες και γι’ αυτό το λόγο παραθέτουμε αυτούσιο, από το αρχείο, το  άρθρο μας, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2003 με τον τίτλο :

«ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ  και μετά τριτοκοσμικές συμπεριφορές του κράτους»

Στις 9-2-2003 μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Αγ. Παρασκευής στο Δ.Δ. Αγ. Χριστοφόρου με την παρουσία του Νομάρχη , τριών Βουλευτών, τεσσάρων Δημάρχων (Πτολ/δας, Ελλησπόντου, Δ. Υψηλάντη, Αγ. Παρασκευής) και Νομαρχιακών και Δημοτικών Συμβούλων , συζητήσαμε δύο θέματα σοβαρά και επίκαιρα.

1.Την προσπάθεια διατήρησης , συνέχισης της λειτουργίας του μοναδικού Γυμνασίου του Δήμου Αγ. Παρασκευής  στο Δ.Δ. Αγ. Χριστοφόρου και

2.Την επαναφορά απαλλοτριωμένων εκτάσεων που εκμεταλλεύτηκε η ΔΕΗ για την εξόρυξη λιγνίτη , στους φυσικούς φορείς που δεν είναι άλλοι από τους όμορους δήμους με τη ΔΕΗ.

Μετά από την πολύ καλή και εμπεριστατωμένη εισήγηση των Δημάρχων διαπιστώθηκε ότι αυτή τη στιγμή όσα απαλλοτριωμένα χωράφια εκμεταλλεύονται οι  πολίτες θα πρέπει να καταβάλουν ετήσιο χρηματικό ποσό στη ΔΕΗ.
Δηλαδή και μετά την εκμετάλλευση του  λιγνίτη η ΔΕΗ θεωρεί και με την σύμφωνη γνώμη του κράτους οι αναφερόμενες εκτάσεις είναι πλέον περιούσα της και επομένως μπορεί ακόμη και να τις πουλήσει!!!!!
Άλλωστε και με την σφραγίδα της πολιτικής εξουσίας έχει συμπεριλάβει αυτές τις εκτάσεις  στην περιουσία της για την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης.

Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, καθώς διαφαίνεται ένα παιχνίδι πολύπλοκο, χωρίς κανόνες, άγριο, ακοινώνητο, απάνθρωπο, αθηνοκεντρικό και με πολλούς «πιλάτους».

1. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ μέσα από  ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ χορήγησε στη ΔΕΗ με το νόμο 1468 το προνόμιο της παραγωγής της μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΛΛΑΔΑ. Στη συνέχεια με πολλούς νόμους υπουργικές αποφάσεις, ΠΔ της χορηγούνταν κατά καιρούς διάφορα προνόμια  ή της αφαιρούνταν , ανάλογα με το κοινωνικό όφελος αλλότριων σκοπιμοτήτων και ιδιαίτερα πολιτικών, τοπικών ακόμη και ομάδων ή προσωπικών
2.  Μεταξύ αυτών των δικαιωμάτων υπάρχουν διατάξεις νόμων οι οποίες προσδιορίζουν αναγκαστική κατάληψη χώρων του δημοσίου ή ιδιωτών από την  πλευρά της ΔΕΗ με το δικαιολογημένο ισχυρισμό της προσφοράς του  κοινωνικού συνόλου (Ορυχεία ΑΗΣ, ΥΗΣ, Υποσταθμοί , πάρκα, πυλώνες κολώνες κ.α) Αυτός ο τρόπος παραχώρησης κυριότητας περιουσίας, που δεν γίνεται με την πανάρχαια διαδικασία του Νομικού και Εθιμικού Δικαίου πουλώ-αγοράζεις, αλλά απλά χωρίς την θέληση των ενδιαφερομένων καταβάλλεται κάποιο χρηματικό τίμημα και μάλιστα με τον μανδύα της δικαιοσύνης.
Ονομάζεται ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ και η καταβολή του χρηματικού τιμήματος  υπολογίζεται για την λειτουργικότητα της έκτασης και του προϊόντος που παράγει. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε αγοροπωλησία αλλά παραχώρηση δικαιωμάτων για να μπορέσει η πολιτεία μέσω της ΔΕΗ να χρησιμοποιήσει για συγκεκριμένο σκοπό και όσο χρειάζεται τις αναφερόμενες εκτάσεις.
Παράδειγμα στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορούμε να αναφέρουμε ότι εάν κάποια στιγμή αφαιρέσει η ΔΕΗ κάποιους πυλώνες της ή κτίσματα της από χωράφια θα ζητήσει στη συνέχεια ενοίκιο από τους ιδιοκτήτες για τους συγκεκριμένους χώρους που αποζημίωσε «μέσα» στα χωράφια τους.
Οι πρόσφατες αλλαγές «με ταχύτητα φωτός» που έγιναν στη ΔΕΗ η οποία λειτουργεί από πολλά χρόνια ως Ανώνυμος Εταιρεία δεν έδωσε προφανώς στους αρμόδιους πολιτικούς της χώρας μας το χρόνο να λάβουν υπόψη ότι πέρα από ένα δημιούργημα Νομικών Προσώπων που διεκδικούν και ΜASTERS, υπάρχουν και ηθικές αξίες, υποχρεώσεις άγραφων νόμων , παραγκωνισμένες κοινωνίες, άνθρωποι που εγκαταλείπουν τα χωριά τους και τα σπίτια τους εξαιτίας των αναγκαίων απαλλοτριώσεων ή του κακού, βάρβαρου περιβάλλοντος και με την τεράστια ανεργία παρά την παρουσια της ΔΕΗ που ξεπερνά το 20% αν αφαιρέσουμε ακόμη την παραοικονομία και το μεροκάματο των «εργολάβων» που μας θυμίζει την εποχή της κοινωνίας των ΠΥΡΑΜΙΔΩΝ.

Αλήθεια   αυτοί οι ανθρώπινοι πολιτικοί παράγοντες με αυτές τις ιδέες που συγκεντρώνονται και αποφασίζουν στο Αθηνοκεντρικό κράτος, γνωρίζουν ότι:
1. Απαλλοτριωμένες αναγκαστικές εκτάσεις  στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η εκμετάλλευση για το σκοπό που αποκτήθηκαν , έχουν το δικαίωμα τα Νομικά Πρόσωπα (ΔΕΗ) να τις εκμεταλλεύονται στη συνέχεια και μάλιστα με ενοικίαση ή ακόμη και πώληση επειδή έχουν τους τίτλους κυριότητας; Επομένως η ΔΕΗ με καθυστέρηση δυο αιώνων έγινε ΝΕΟΤΣΙΦΛΙΚΑΣ. Συγχαρητήρια!!!!!!!!!!!
Κατά την άποψή μου η ΔΕΗ δεν ενοικιάζει για να κερδίσει χρήματα, απλά με αυτόν τον τρόπο θέλει να αποδείξει αργότερα ότι  πέρα από το «νομικό» κατά τη γνώμη της έχει και το εθιμικό δίκαιο με το μέρος της!
Ερωτάται η πολιτεία: Στην Ε.Ε, στο Ρουρ της Γερμανίας έτσι αντιμετωπίζονται οι απαλλοτριωμένες εκτάσεις   ;
2. Η Τρίτη  γενιά που ζει σ’ αυτή την περιοχή και προσπαθεί να την κρατήσει Ζωντανή δεν έχει το δικαίωμα επαναχώρησης αυτών των εκτάσεων για υποδομές και εκμετάλλευση και μάλιστα χωρίς να τους ρωτήσουμε (γιατί τότε δεν ζούσαν) εκμεταλλευτήκαμε τον ορυκτό πλούτο και τους αφήσαμε ένα σεληνιακό τοπίο χωρίς σωστή αποκατάσταση των εδαφών όπως προβλέπουν οι υποχρεώσεις της ΕΕ (βλέπε περιοχή ΡΟΥΡ Γερμανίας) με εκατομμύρια τόνους τέφρας απροσδιόριστες  προς  το παρόν οι βλαβερές εκπομπές , με τεραστίους όγκους υπερκείμενων και άχρηστου λιγνίτη άτακτα, άναρχα και αντιεπιστημονικά τοποθετημένοι δίπλα από τις αυλές των σπιτιών τους για όσους άντεξαν να μείνουν μέχρι το τέλος στα πατρικά τους σπίτια.
3.  Η νομολογία του Αρείου Πάγου  σημειώνει ότι η επιβάρυνση των ανθρώπων σ’ ένα χώρο των εργοταξίων ορυχείων και παραγωγής δεν είναι μόνον σωματική φθορά αλλά και ιδιαίτερα ψυχική και γι αυτό το λόγο  διατάζει οι εργαζόμενοι σε’ αυτό το χώρο να παραμείνουν λιγότερα χρόνια (τουλάχιστον 10 χρόνια) στην δουλειά , για να αποφεύγουν πέρα από την σωματική καταπόνηση και την συνεχή οπτική, ψυχική , πνευματική επαφή με τις τεράστιες αντιαισθητικές εκτάσεις όπου δημιουργούν πολλές και διάφορες επιβαρύνσεις. Σε αυτές τις περιοχές των ορυχείων των πέντε όμορων Δήμων του Νομού Κοζάνης αλλά και των άλλων περιοχών στη χώρα που έχουν ορυχεία, θα μπορούσαν οι ειδικοί επιστήμονες να διαπραγματευτούν πολλές και διάφορες διατριβές, διότι γενικά όλοι οι εργαζόμενοι αλλά και οι κάτοικοι των αναφερομένων περιοχών εδώ και πενήντα χρόνια είναι όμηροι συμβιούν και συνυπάρχουν άμεσα δίπλα στα εργοτάξια των ορυχείων σε απόσταση αναπνοής
Απευθυνόμενος στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας που στην προκειμένη περίπτωση είναι μόνο η Βουλή τω ν Ελλήνων προτείνω να εκχωρήσει, όπως οφείλει (η εκμετάλλευση στο προβλεπόμενο βάθος έχει ολοκληρωθεί) άμεσα για χρήση και για μακροχρόνιες επενδύσεις στους αναφερόμενους δήμους τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις, μετά την αποκατάσταση των, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επιστροφής ολόκληρου του πληθυσμού στις πατρικές εστίες και να εφαρμοστούν άμεσα με απόλυτους κανόνες οι υποδομές για παιδεία, υγεία, εκκλησία, συγκοινωνία, πάρκα και με παράλληλη επιχειρηματικότητα ιδιωτών και Δημοτικών Επιχειρήσεων ανάπτυξη σε καλλιέργειες, μεταποιήσεις, βιοτεχνίες, διάφορες άλλες μονάδες σύμφωνα με τις σημερινές απαιτήσεις και προδιαγραφές  που έχουμε στη γεωργία, κτηνοτροφία, δασοπονία, ανθοκομία κ.α για να επιβεβαιωθεί και πάλι ότι ο μικρός ΡΟΥΡ της Ελλάδας και οι άνθρωποι   είναι προικισμένοι και μετά την αφαίρεση του ορυκτού πλούτου να μπορούν και να προσφέρουν στον Εθνικό πλούτο όπως έκαναν και κάνουν μέχρι σήμερα.
Η μεταλιγνιτική περίοδος για τη νέα γενιά στην περιοχή μας άρχισε. Οι ευθύνες όλων των πολιτών είναι τεράστιες, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνο συλλογικά και με ομόνοια.

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Κλείνοντας θέλω να υπενθυμίσω σ’ όλους τους φορείς και απλούς πολίτες ότι η Πυλώνα στο Κρυονέρι Αττικής καθυστέρησε να τοποθετηθεί και μάλιστα με απόφαση δικαστηρίου παραβλέποντας το κοινωνικό σύνολο που είναι 5.000.000 των Αθηναίων με αποτέλεσμα εκείνη τη χρονική στιγμή εξαιτίας  της αναφερομένης καθυστέρησης είχαμε δύο ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ με όλες τις συνέπειες στα Νοσοκομεία, αεροδρόμια, συγκοινωνίες , παντού.
Σας προτείνω να ανεβείτε σ’ ένα υψηλό σημείο  στο Νομό Κοζάνης  και να δείτε πόσες εκατοντάδες Πυλώνες κυκλοφορούν και μάλιστα σε κατοικημένες περιοχές χωρίς να παραβλέψουμε ότι όπου υπάρχει Πυλώνα έχουμε και μία σειρά απαγορευτικών διατάξεων.

Με τα παραπάνω μπορούμε να κάνουμε δυο όμοιες εικόνες αλλά με δύο διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων.

ΓΚΑΤΖΟΦΛΙΑΣ ΘΩΜΑΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Με την παρούσα ενέργειά μας προσπαθούμε να καταδείξουμε ότι πλέον δεν έχουμε χρόνο για ανάπαυλα στις εξελίξεις που έρχονται και θα αποφασιστούν σε αλλότρια κέντρα εκτός Δυτικής Μακεδονίας.
Σήμερα η επικαιρότητα της εξαγοράς μέρους των ορυχείων, ΑΗΣ, ΥΗΣ και   κατά συνέπεια της ΔΕΗ είναι γεγονός με νόμους και Προεδρικά Διατάγματα του εσωτερικού και «εξωτερικού». Το ξέρουν πλέον οι πάντες και αυτό δυστυχώς, θα γίνει με κάθε τρόπο.
Σ’ αυτό το σημείο επανερχόμαστε και ρωτούμε :
Όταν θα τελειώσει η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και εξόρυξης από τη Δυτική Μακεδονία, οι εταιρείες που θα έχουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα γίνουν ΓΕΩΡΓΟΙ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ, ΔΑΣΟΚΟΜΟΙ, ΑΛΙΕΙΣ, ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ,   ΥΔΡΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ κ.α;
ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΚΑΙ Σ’ ΑΥΤΟ;
Εμείς εκτιμούμε ότι πρέπει να βλέπουμε και το δένδρο και το δάσος, δηλαδή την συμμετοχή μας με την παρουσία μας και το ρόλο στην ηλεκτροδότηση της χώρας και όχι μόνο , αλλά και στο αύριο που ακούει στις λέξεις ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, μετά των ήδη δημοσιευμένων επιστολών μας, αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο (ευχαριστούμε δημόσια τα ΜΜΕ) μπορείτε να παρακολουθείτε τα γραφόμενά μας και την αλληλογραφία μας με τους φορείς και στην ιστοσελίδα μας που σήμερα έχει τον τίτλο «Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ» με την ευχή , εάν πραγματοποιηθούν  οι προτάσεις μας για ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΑΣ  και ζούμε για να τις δούμε , να αλλάξουμε τον τίτλο σε «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ».
                                                                                  

  Kοζάνη Ιούλιος 2017
  
                                                                                          Με τιμή
                                                                                            Θωμάς Γκατζόφλιας
                                                               Email thomasgkatzoflias@yahoo.com

Συνεργάτες: Χατζάρα Φωτεινή
 Email ag_ygias@yahoo.gr
Κοινοποιηση:
Αυτοδιοικηση

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου