.

ΥΠΕΝ: Εγκύκλιος για τους αναρτημένους δασικούς χάρτες

Εκδόθηκε η εγκύκλιος 158577/1580/04-07-2017 του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου που αφορά την εφαρμογή των Νόμων 4462/2017 και 4467/2017 που ψηφίστηκαν τον Μάρτιο και Απρίλιο 2017 αντίστοιχα.

Η εγκύκλιος δίνει διευκρινήσεις για τη νομοθεσία των δασικών χαρτών και τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας που τους επηρεάζουν, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με τους παραπάνω δύο νόμους.

Η διευκρινιστική εγκύκλιος προέκυψε μετά από τα ερωτήματα των στελεχών των Διευθύνσεων Δασών, των Δασαρχείων και των ΣΥΑΔΧ που τέθηκαν προς τον Αναπληρωτή Υπουργό και τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ κατά τη διάρκεια των επιτυχημένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους Δασικούς Χάρτες που διοργάνωσε το ΥΠΕΝ στις 15 και 18 Μαΐου 2017 σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα.

Με την εγκύκλιο αυτή επιδιώκεται η ομοιογενής εφαρμογή των διατάξεων από όλες τις Υπηρεσίες, η διευκόλυνση των δασικών υπαλλήλων, αλλά και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών ως απόρροια των παραπάνω.

Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο δίνονται οδηγίες, μεταξύ άλλων, για τα ακόλουθα ζητήματα:

· Εφαρμογή της διάταξης περί εξαίρεσης από την υποχρέωση αναδάσωσης όσων εκτάσεων ήταν ανέκαθεν γεωργικές, αλλά στο δασικό χάρτη παρουσιάζονται ως αναδασωτέες.

· Η σειρά εξέτασης από τις Επιτροπές Εξέτασης των Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) των εργαλείων που έχει νομοθετήσει το ΥΠΕΝ (α. αίτηση πρόδηλου σφάλματος, β. αντίρρηση επί του περιεχομένου δασικού χάρτη και γ. αίτηση εξαγοράς/έγκρισης επέμβασης εκχερσωμένης έκτασης δασικού χαρακτήρα) εφόσον όλα ή δύο από αυτά χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες.

· Χειρισμός πρόδηλων σφαλμάτων που δηλώνονται αυτεπάγγελτα από την Δασική Υπηρεσία είτε με αίτηση των πολιτών

· Περιπτώσεις ατέλειας υποβολής αντίρρησης

· Περιπτώσεις ελλιπών φακέλων αντιρρήσεων

· Δαπάνη αναδάσωσης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν μετά το 1975

· Εκτίμηση της αντικειμενικής αξίας για την εξαγορά εκτάσεων δασικού χαρακτήρα

· Παραχωρητήρια για ρητινοκαλλιέργεια και δενδροκομική εκμετάλλευση καστανοτεμαχίων

· Περί υποχρεώσεων των ΟΤΑ όταν αιτούνται την εξαγορά ή την έγκριση επέμβασης για εκχερσωμένη έκταση δασικού χαρακτήρα.

Εγκύκλιος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου