.

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου στο Όρος Όρλιακας

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία εκπαιδευτικού αστρονομικού πάρκου στο όρος Όρλιακας, στη Ζιάκα των Γρεβενών, ενδεχομένως και εντός του 2018, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο, με το οποίο κλείνει ένα από τα τελευταία ανοιχτά διαδικαστικά ζητήματα.

"Πρόκειται για ένα μια από τις σκοτεινότερες περιοχές της Ελλάδας κάτι που μαρτυρούν και οι χάρτες φωτορύπανσης" σημειώνει μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Σειραδάκης.
Μετά και την έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου, το επόμενο βήμα είναι η επικαιροποίηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων σε ό,τι αφορά τους πολεοδομικούς κανονισμούς η μελέτη των οποίων υπάρχει ήδη ολοκληρωμένη, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Σύμφωνα με τον κ. Σειραδάκη η έναρξη των εργασιών, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, μπορεί να γίνει μέσα ακόμη και μέσα στο 2018.
Στην περιοχή, που οδικώς βρίσκεται σε απόσταση δύο ωρών από την πόλη της Θεσσαλονίκης, θα κατασκευαστεί ένα έργο που θα περιλαμβάνει "τόσο εκπαιδευτικά τηλεσκόπια και ραδιοτηλεσκόπια, όσο και πειράματα, ταυτόχρονα με ένα ερευνητικό τηλεσκόπιο που στόχος είναι να είναι μια κατασκευή με διάμετρο ενάμιση μέτρο, το δεύτερο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στην Ελλάδα μετά από αυτό της Πελοποννήσου" αναφέρει ο Έλληνας ακαδημαϊκός, ενώ τονίζει πως η πορεία για τη δημιουργία του έργου μετρά ήδη οκτώ χρόνια προεργασίας.
Ταυτόχρονα με τις εν λόγω κατασκευές, που προβλέπονται για το συγκεκριμένο Αστρονομικό Πάρκο, σχεδιάζεται και η εγκατάσταση ενός επιπλέον τηλεσκοπίου για ερασιτέχνες ενώ στόχος είναι το κοινό που αναμένεται και από την Ελλάδα αλλά και από τις όμορες χώρες να γίνονται κοινωνοί πολλαπλών δραστηριοτήτων. "Εκτός από τα ελληνικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον κι αντίστοιχα του εξωτερικού, χάρη και στην εύκολη πρόσβαση στην περιοχή. Σημαντικό δεδομένο για το έργο είναι πως υπάρχει συνολικά μεγάλος αριθμός ημερών κατ΄έτος με καθαρό ουρανό στην περιοχή" τονίζει ο κ.Σειραδάκης που σημειώνει πως το νέο αυτό ελληνικό Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο θα λειτουργήσει και ως μια "ερευνητική κυψελίδα με ενδιαφέρον και από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης που θα ζητήσουν να εγκαταστήσουν και δικά τους τηλεσκόπια".
Σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό κομμάτι ο κ.Σειραδάκης σημειώνει πως στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η αποστολή φοιτητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ θα υπάρξει και ενδιαφέρον από μετεωρολόγους, αλλά και ειδικούς στην Γεωγραφία Περιβάλλοντος και προβλέπεται "η διοργάνωση θερινών σχολών, συνεδρίων, εκπαιδευτικών επισκέψεων, η δημιουργία χώρου για αστροκατασκηνώσεις που θα φιλοξενεί ιδιώτες, όπως και ερασιτέχνες αστρονόμους".
Πέρα από το επιστημονικό έργο πολλές θα είναι οι επονομαζόμενες ως επιδεικτικές λειτουργίες με ομάδες ιδιωτών αλλά και σχολεία που θα λειτουργούν ποικιλία επιστημονικών οργάνων, ενώ ο χώρος αναμένεται να έχει σημαντική προσέλευση όταν προκύπτουν "αστρονομικά γεγονότα, επέτειοι διεθνώς οργανώσεων κάτι που θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με ένα θεσμικό ρόλο για την περιοχή που θα επικεντρωθεί στην προστασία του περιβάλλοντος και του σκοτεινού ουρανού".

energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου